Duften av moskus

Med tålmodighet og flaks er det mulig å komme tett på moskus på Hjerkinn og Dovre.
Ved inngangen til fjellmassivet Rondane, midt i hjertet av Norge, ligger Hjerkinn Fjellstue. Hit, til landets eldste skysstasjon er det ikke bare kongelige som har valfartet i uminnelige tider. Det eldgamle tunet fylles støtt av turister som kommer for å oppleve både fjell og fe.

Én gruppe kommer spesielt med moskus i fokus. Hjerkinn og Dovre er nemlig selveste moskusmekka. Her kan du med litt tålmodighet og flaks komme tett på de eksotiske dyrene.

Villmarksfotografen alias Tommy Solberg er en av de profesjonelle moskusfotografene som tilbyr fotosafari med base på den gamle fjellstua.
Foto.no møter Solberg og en gruppe kursdeltakere kvelden før de skal ut på sitt første bildetokt.

Durkdrevne fotoamatører har reist fra hele landet for å bli med på helgens fotosafari. De kommer fra Mo I Rana, Hornhindalen, Hønefoss og Kongsvinger, Porsgrunn, Telemark og Bærum. Stemningen i lobbyen på fjellstua er opprømt og spent. Anekdoter om tidligere villmarksopplevelser utveksles mens det finpusses på kamerainnstillinger. Autofokus. Bracketing. Det gjelder å ha utstyret parat hvis moskusen plutselig skulle komme i synsranden.

Det gjør den som oftest, i følge villmarksfotograf Tommy Solberg. Han er frilans for både Villmarksliv og Vi Menn, og har fotografert moskusen på Hjerkinn over flere år. - Spørsmålet er egentlig bare hvor langt inn i fjellheimen man er villig til å gå for å komme dit moskusen er. Det kan variere, alt fra ti minutter, til noen timer, forteller han.

Før safarigjengen drar ut, har speidere vært i felten og sondert terrenget, kartlagt hvor moskusen er akkurat denne dagen. Dermed er treffprosenten nokså sikker. 100 %, i følge villmarksfotografen. Det handler bare om å gå.

Den første kvelden samles deltakerne til foredrag etter felles middag. Tommy Solberg viser et utvalg av sin villmarksportefolie og deler av sine erfaringer fra felten. Det handler en god del om teknikk og tips for å få de beste bildene. Om det å være kreativ, bruke landskap og detaljer i omgivelsene for å understreke motivet, om det å gi liv og personnlighet til portrett av ville dyr. Aller mest handler det om det Tommy kaller moskus-HMS. Fokuset på sikkerhet er forutsetningen for å kunne oppsøke de imponerende fjelldyra. Villmarksfotografen har erfaring. Han vet hva han snakker om. Han forteller om hvordan deltakerne skal tolke moskusens kroppsspråk og signaler.

– Husk at i denne sammenhengen er vi bare på besøk, folkens, sier han og viser nærbilder av en moskusku med kalv. – Vi er gjester på besøk og vi skal oppføre oss deretter. Vi bruker så klart tele for ikke å forstyrre dyra.

Her er det etikette og kotyme som gjelder. - Kommer vi for nærme, vil dyra veldig tydelig fortelle oss at nå bør vi pelle oss unna. Da gjør vi det, rolig og fint.

For den erfarne villmarksfotografen Tommy Solberg er ikke fotograferingen bare en jobb, men også en form for personlig terapi og rekreasjon. – Jeg kan med hånda på hjertet si at foto har redda livet mitt i en periode hvor det var mye surr, og jeg vet at foto kan være en lykkepille for folk. Det er mye god psykisk helse i for eksempel villmarksfotografering. Det gir deg opplevelser for livet, som også kan gjøre at dørstokkmila med tanke på å komme seg ut av sofaen, blir litt mindre.

Deltakerne får se bilder fra flere kontinenter. Villmarksfotografen tilbyr fotosafari til flere andre land. India, Afrika, Finland. Men først og fremst er det moskus som er i fokus denne helga.

For noen av deltakerne er dette første erfaring med moskusfotografering. Lisel Jacobsen fra Austmarka begynte med foto for tre år siden, og nå er det naturfoto som fenger mest. Hun er spent på helgens opplevelser.

Oddbjørn Strand har nettopp gått av som leder for Hønefoss Kameraklubb, og meldte seg på workshopen for å få en mulighet til å komme tett innpå de fascinerende dyra. – Det er såklart hele naturopplevelsen og rammen rundt som gjør at dette blir spesielt, sier han til foto.no.

Trond Arild Andersen fra Mo I Rana har kjørt sekstifem mil for å bli med på helgens safari. Han har vært på moskusfotografering tidligere, i 2012. Han forteller at fotograferingen er blitt en utvida hobby. For årets anledning har han investert i en ny sekshundre millemeters tele. Med kamodrakt. - Det er ikke utstyret det skal stå på denne gangen, sier han fornøyd.

Morgenen etter, etter at de har spist felles frokost i den gamle fjellstua sin spisesal, setter gruppen kurs for fjellheimens eksotiske dyr. Det blåser friskt og både sol og regn danser over fjellene i det bilene ruller ned fra gardstunet. Stemningen er på topp, forventningene høye. Om de returnerte med duften av moskus i bildene sine? Se bildene vi har fått fra deltakerne, og bedøm selv!

Facebookside:
http://www.facebook.com/VillmarksfotografenFotografTommySolberg

Hjemmeside:
http://www.villmarksfotografen.no

http://hjerkinn.no
Eirik Rollan Enger -
Eirik Rollan Enger
Janne Monsen -
Janne Monsen
Jon Kjøs -
Jon Kjøs
Lisel Jacobsen -
Lisel Jacobsen
Osckar Kristiansen -
Osckar Kristiansen
Svein Ove Linde -
Svein Ove Linde
Trond Arild Andersen -
Trond Arild Andersen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu