Vinner Nasjonal Fotovandring

Jan Erik Taylor Busæt (35) fra Porsgrunn er vinner av Nasjonal Fotovandring 2015 med et bilde av et stengt Vinmonopolet.
Den nasjonale juryen har bestått av Harald Østgaard Lund (Nasjonalbiblioteket), Andreas Harvik (Preus museum), Bjørn Riise (NSFF), Frank Hesjedal (foto.no) og Jon Arve Moen (Japan Photo). Juryen sier dette om vinnerbildet:

"Vinnerbildet er et hverdagsmotiv som mange sikkert kjenner seg igjen i. Den stramme frontale komposisjonen med rette linjer, skarp detaljgjengivelse og nyanserte gråtoner, plasserer det i tradisjonen etter den berømte amerikanske fotografen Walker Evans og hans tilsynelatende distanserte objektive stil. Dette er en type fotografi som innbyr til nærmere granskning: Refleksjonene i glassdøren viser ikke fotografen, men avslører lokaliseringen ved at man speilvendt kan lese «Hair Artist skolen» på andre siden av Storgata i Porsgrunn. Åpningstidene kommer også fram: MANDAG-FREDAG 10-18, LØRDAG 10-15. Som svar på oppgaven «Min lørdag» har bildet en opplagt subjektiv dimensjon. Det står åpent om bildet skal tolkes som et alkoholpolitisk innspill eller et uttrykk for opplevelsen av å komme for seint. Fotografiet åpner også fint opp for at betrakter kan lage sine egne historier når han eller hun ser på dette bildet. Bildet er i all sin enkelhet klar tale og fotografen har heldigvis ikke gått i den fella å innlemme en person som står og stanger i døra.

1. plass Nasjonal Fotovandring 2015
1. plass Nasjonal Fotovandring 2015
Jan Erik Taylor Busæt
Juryens kommentar: Vinnerbildet er et hverdagsmotiv som mange sikkert kjenner seg igjen i. Den stramme frontale komposisjonen med rette linjer, skarp detaljgjengivelse og nyanserte gråtoner, plasserer det i tradisjonen etter den berømte amerikanske fotografen Walker Evans og hans tilsynelatende distanserte objektive stil. Dette er en type fotografi som innbyr til nærmere granskning: Refleksjonene i glassdøren viser ikke fotografen, men avslører lokaliseringen ved at man speilvendt kan lese «Hair Artist skolen» på andre siden av Storgata i Porsgrunn. Åpningstidene kommer også fram: MANDAG-FREDAG 10-18, LØRDAG 10-15. Som svar på oppgaven «Min lørdag» har bildet en opplagt subjektiv dimensjon. Det står åpent om bildet skal tolkes som et alkoholpolitisk innspill eller et uttrykk for opplevelsen av å komme for seint. Fotografiet åpner også fint opp for at betrakter kan lage sine egne historier når han eller hun ser på dette bildet. Bildet er i all sin enkelhet klar tale og fotografen har heldigvis ikke gått i den fella å innlemme en person som står og stanger i døra.


Vinner Jan Erik har fotografert siden 2006, og er medlem i Grenland Fotoklubb. Han deltok også i fjor i Nasjonal Fotovandring, og er mildt sagt overrasket når prosjektleder Morten Reiten fra Japan Photo ringer og overbringer den gode nyheten!

-Er det sant? Oi! er hans første kommentar.

Etter å ha fått summet seg litt, er det en ydmyk men svært glad vinner som forteller at det betyr mye med en topplassering i en slik nasjonal konkurranse.

Jan Erik tok flere bilder av Vinmonopolet i Porsgrunn, og det var kjæresten som overtalte ham til å sende inn akkurat dette bildet.

- Bildet av et stengt Vinmonopol er jo en illustrasjon som mange kan kjenne seg igjen i, og det ble et ganske stilrent motiv med tett utsnitt. Det var et bevisst valg å konvertere til sort/hvitt, samt å stramme opp kontraster litt.

Førstepremien er fritt valgt fotoutstyr til en verdi av 30.000 kroner - levert av Japan Photo.

Sjekk ut resten av vinnerbildene nedenfor.

2. plass Nasjonal Fotovandring
2. plass Nasjonal Fotovandring
lilli kanck
Juryens kommentar: Overeksponeringen, de litt gyselige fargene og det tilsynelatende familiære motivet gjør det lett å avskrive dette som et ordinært amatørmessig fotografi, men ved nærmere øyensyn avsløres et overraskende komplekst selvportrett, samt en miljøbeskrivelse med masse dynamikk. Typiske familiesnapshot er en referanse, Lee Friedlander’s berømte «Self-portraits» i vindusruter en annen. Bildet er breddfullt av interessante detaljer som står i innbyrdes spenning til hverandre. Den blide mannen med de like blide jentene antyder en fortrolig og nær relasjon, men mannen med det olme blikket rett bak dem forstyrrer idyllen. Hva er det egentlig som forgår i denne kaféen? I skyggen av fotografens ansikt sees bare en lysende hylle med pappkrus og kaffebokser. "Bønner i Byen" står det på en pose. Ute skinner sola. Totaliteten av den visuelle informasjonen som filtreres gjennom og i glasset balanserer perfekt på grensen til kaos.

3. plass Nasjonal Fotovandring
3. plass Nasjonal Fotovandring
Trond R. Tunheim
Juryens kommentar: Dette er et rent foto som har et klart budskap. Juryen føler med fotografen som mest sannsynlig portretterer seg selv, og håper han etter hvert fant andre og mer oppløftende ting å fylle lørdagen med enn å ligge i sengen og ikke bry seg om resten av ”verden”. Komposisjonsmessig er det sikkert og enkelt, noe som bygger opp under budskapet til fotografen. Fotografiet gir også assosiasjoner til fotografer som Larry Clark og Nan Goldin.

4. plass Nasjonal Fotovandring 2015
4. plass Nasjonal Fotovandring 2015
Daniel Solstrand
Juryens kommentar: Dette er et fotografi som på en fin måte beskriver det som kan være en vanlig lørdag for denne eldre damen. Samtidig som bildet på en fin måte fanger et øyeblikk og en hverdagshistorie, sier det noe om bymiljøet og byfuglenes kamp for brødsmulene. Stram komposisjon med en fin plassering av de forskjellige elementene gjør at dette bildet skiller seg ut blant de innleverte bidragene.

5. plass Nasjonal Fotovandring 2015
5. plass Nasjonal Fotovandring 2015
Anita Nygård Hector
Juryens kommentar: Dette fotografiet er en fin dokumentasjon på det som er en typisk lørdag for veldig mange: fotballkamp eller en tur på puben for å se kamp. Fin komposisjon med mange elementer som betrakter kan utforske.

6. plass Nasjonal Fotovandring 2015.
6. plass Nasjonal Fotovandring 2015.
Arild Aarnes
Juryens kommentar: Dette er en tett på komposisjon, et fint stilleben, med gode linjer som forteller godt det som kan være lørdagen for fotografen, og også det som nok er en typisk lørdag for veldig mange andre i Norge. For enkelte jurymedlemmer var det denne situasjonen som best beskrev det som kunne være ”Min lørdag”.

Vinneren Jan Erik Taylor Busæt
Vinneren Jan Erik Taylor Busæt
Jan Erik Taylor Busæt

Årets jury. Fra venstre Harald Østgaard Lund (Nasjonalbiblioteket), Andreas Harvik (Preus museum), Bjørn Riise (NSFF), Frank Hesjedal (foto.no) og Jon Arve Moen (Japan Photo).
Årets jury. Fra venstre Harald Østgaard Lund (Nasjonalbiblioteket), Andreas Harvik (Preus museum), Bjørn Riise (NSFF), Frank Hesjedal (foto.no) og Jon Arve Moen (Japan Photo).
Japan Photo


I den nasjonale juryeringen i årets konkurranse oppdaget juryen raskt at det var få fotografer som hadde tolket temaet "Min lørdag" subjektivt. Juryen så det som nødvendig å utvide begrepet til at det på en eller annen måte også var en beskrivelse av andre sin lørdag. Juryen la likevel vekt på at fotografen måtte være tilstede i bildet, ikke bokstavlig, men slik at bildet ga uttrykk for at fotografen var tilstede og deltakende i handlingen.

Premieoversikt Nasjonal Fotovandring 2015:

1. Premie – Gavekort på fotoutstyr kr 30.000,- levert av Japan Photo
2. Premie – Gavekort Japan Photo XXL-produkter (Forstørrelser) kr 10.000,-
3. Premie – Gavekort Japan Photo XXL-produkter (Forstørrelser) kr 5.000,-
4.-6. Premie – Gavekort CEWE FOTOBOK kr 1.000,-

Nasjonal Fotovandring er et årlig arrangement og samarbeid mellom Japan Photo, Nasjonalbiblioteket, foto.no, Preus Museum, NSFF og 20 fotoklubber i 20 byer.
Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Thomas J.
hei SveinM.
hva mener du med: "Skjønner vel egentlig juryens problem, når en ser på "grunnlaget" som de lokale stedene har valgt ut...."

?
24.11.2015
Carsten W.
Og jeg glemte å si: Sorry, Jan-Erik, no offence. Jeg gratulerer fra hjertet, og skal delta på fotovandringen neste år.
31.10.2015
Carsten W.
Hei Morten! Det kan jo være Jan-Erik sin Lørdag å sta foran en lukket pol, hvem vet? Neutralt sett kunne han fa seg samme opplevelse også på Onsdager etter kl 18...;)
For å si det pent: et altfor åpent sinn for tolkningen av temaer kan medføre besluttninger som mange andre oppfatter som rart. Men jeg setter absolut pris på at du stiller opp med en fordypende mening. Takk for det.
31.10.2015
Morten R.
Hei SveinM! Det er viktig å presisere at ingen ting har vært endret eller utvidet under veis - men juryen redegjør for at det var få subjektive bidrag - slik at de også har valgt å ha en god takhøyde for ulike tolkninger. Dette stemmer godt overens med hva vi som arrangører gikk ut med 23. mars, da vi presenterte temaet. Dette ligger på nasjonalfotovandring.no - og her står det bl.a: Min lørdag kan tolkes i mange former. Noen vil umiddelbart tenke en reportasjeform – hvor man følger en eller flere personer i løpet av en aktivitet eller hendelse, og jakter på øyeblikket og uttrykket som virkelig sier ”Dette er min lørdag!” Andre vil vandre gatelangs med gatefotoets spontanitet som drivkraft – for å se hva som dukker opp. For noen er jakten på det kunstneriske, frie og abstrakte riktig fremgangsmåte – hvordan kan temaet tolkes overraskende og kreativt? Noen vil helt sikkert finne subjektive måter – hvor fotografen er jeg-personen som formidler hva man selv legger i begrepet Min lørdag. I tillegg kommer selvsagt alle andre mer eller mindre åpenbare innfallsvinkler – som ikke er nevnt her. Alle stilarter, det være seg dokumentarfoto, portrett, gatefoto, fiksjon eller kunstfoto er tillatt. Alle juryer stiller med åpne sinn – og er ikke instruert på forhånd om hva som er innenfor/utenfor temaet. Dette til orientering. Mvh Morten, prosjektleder Japan Photo
31.10.2015
SveinM M.
Ja, en merkelig konkurranse ble det!
Sjeldent å oppleve at en faktisk utvider definisjonen av temaet etter at selve konkurransen er avsluttet... Det sier vel litt om at temaet ikke var nøye nok "planlagt"..., eller...?
Skjønner vel egentlig juryens problem, når en ser på "grunnlaget" som de lokale stedene har valgt ut....

PS!
Gratulerer til vinnerne, okkesom... ;)
30.10.2015
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu