Dyrt, men mye for pengene

Fujifilm har fulgt opp sin lyssterke f/2.8 telezoom med en ordentlig supertelezoom for natur- og sportfoto: Fujinon XF 100-400 f/4,5-5,6 R LM OIS WR.
Dette er en test publisert i FotoMag Nr. 1, 2018


Tamron og nå også Sigma har oppnådd stor suksess med sine 150-600-zoomer for småbildekameraer. Med Fujinon XF 100-400 mm f/4,5-5,6 R LM OIS WR kan Fujifilm-fotografer få tilsvarende bildevinkler. Dette er et bra zoomomfang for dyre- og fuglefotografering, men fungerer også for utendørssport.

Konstruksjonen er påkostet, noe som også merkes på prisen. Blant de tekniske finessene finner du værtetting, doble lineære fokusmotorer, og en optisk stabilisering som skal gi opp til fem trinn lengre eksponeringstider håndholdt. Den optiske konstruksjonen har 21 linseelementer i 14 grupper, dere hele 6 elementer er i ED- eller super-ED-glass.

Tilsvarer 150–600 mm
Dette objektivet overtar nå utmerkelsen som størst og tyngst til Fujifilms kameraer. Men sammenlignet med 150–600 mm på småbildekameraer er det litt lettere og mer kompakt. Imponerende, siden du om du regner ekvivalente blendertrinn bare taper rundt et halvt trinn lysinnslipp ved lengste brennvidde.

De optiske ytelsen holder toppklasse. Skarpheten er god allerede ved største blender over hele zoomomfanget. Vignettering, fortegning og fargebrytningsfeil merkes nesten ikke i det hele tatt. Uskarpheten (bokeh) er jevn og vakker. Fokuseringen er rask og stillegående, men her er det enda mer tydelig enn med 50-140-zoomen at det er mer kameraet enn objektivet som begrenser fokusytelsen. Når motivet beveger seg mot fotografen, blir autofokusen ofte forvirret. Fokusbegrenseren demper jaging de gangene kameraet mister fokus, men autofokusen hos konkurrentene er ofte mye raskere. Stabiliseringen gjør en svært god jobb.

Objektivet er godt å håndtere til tross for at det er veldig stort i forhold til kamerahusene i X-serien. På samme måte som da vi testet 50–140-zoomen merker vi nytten av at Fujifilm har valgt å ha store og tydelige betjeningsdetaljer, som kan benyttes uten å skifte grep på kameraet. Zoomringen er bred og praktisk plassert så du kan gi objektivet støtte mens du zoomer. Stativfestet er stabilt nok, og kan skrus løs.

Selve objektivet er svært bra, men vi kan også forstå hvorfor Fujifilm har ventet litt med så lange objektiver. De hadde nok behov for å vente på de autofokusforbedringene som kom med kameraer som X-Pro 2 og X-T2 for å oppnå brukbar fokusytelse på se lengste brennviddene.

Konklusjon
Fujinon XF 100-400 mm f/4,5-5,6 R LM OIS WR har svært gode optiske egenskaper gjennom hele zoomområdet og fra største blender. Dette er et dyrt objektiv, men du får mye optikk for pengene. Den eneste tydelige svakheten ligger ikke i selve objektivet, men henger sammen med at Fujifilm trenger å trimme sitt autofokussystem ytterligere.

Objektivet har mange gjennomtenkte detaljer, som en solid motlysblender med luke for å rotere filter. Her ser du zoomlåsen som hindrer objektivet i å zoome når du bærer det, og en fokusbegrenser, en funksjon vi fant å gi bedre fokusrespons og mindre jaging.

PLUSS:
Meget skarpt på alle blendere
Solid, bygd for å tåle bruk
Meget godt optisk korrigert
Lyssterk, og god nærgrense

MINUS:
Litt treg autofokus
Stor og tung for små kameraer

Fotomag mener:
Et fantastisk objektiv for telefotoentusiaster. Solid, nær perfekt korrigert, og meget skarp på alle blendere, bare kantene på de største blenderne avviker synlig. Imponerende for et slikt objektiv.

Dette er en test publisert i FotoMag Nr. 1, 2018
Redaksjon i Foto.no er uavhengig av butikken og nettbutikken vår, men drives av inntektene derfra. Så hvis du setter pris på nettstedet og tjenestene vi tilbyr, og ønsker å se det videreført og forbedret, er vi svært takknenmlige hvis du vurderer å handle hos oss neste gang du trenger fotoutstyr eller å få laget bilder.
Du finner butikken vår i Barcode, rett ved spor 19 på Oslo S.
Nettbutikken finner du her.


 -
Foto: Martin Agfors -
Foto: Martin Agfors
290mm, 1/250s, f/5,2, ISO 500
Foto: Martin Agfors -
Foto: Martin Agfors
260mm, 1/400s, F/7.1, ISO 1600
Foto: Martin Agfors -
Foto: Martin Agfors
400mm, 1/680s, f/5.6, ISO 500
Foto: Martin Agfors -
Foto: Martin Agfors
400mm, 1/340s, f/5,6, ISO 500
Foto: Martin Agfors -
Foto: Martin Agfors
280mm, 1/250s, f/5.6, ISO 500
Foto: Martin Agfors -
Foto: Martin Agfors
360mm, 1/1700s, f/5.6, ISO 500
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Erik F.
Hehe. Jeg fikk teksten fra FotoMag. Vet ikke hvordan den havnet der. Men har rettet det :-)
4.5.2018
Roger P.
Et fantastisk objektiv for vidvinkelentusiaster? Litt mye copy/paste i dag?
3.5.2018
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu