Ser du hva dette er?

Noen tanker om supermakro.
Jeg gikk ned i butikken en dag og lånte en Mitakon 20mm f/2 4,5x supermakro, bare for å se litt hvordan det var å jobbe med ekstreme forstørrelser og hvordan objektivet i seg selv var.

Dette er ingen test og ingen utfyllende rapport, bare en kjapp refleksjon, så ta det for det det er.

Objektivet
Det som overrasket meg da jeg åpnet esken og så på objektivet, var at det var nesten tomt. Det var noen små linseelementer helt i front av objektivet. Resten var tydeligvis der bare for å bytte stor nok avstand til bildebrikken.

Du kan stille inn blender og fokus på objektivet, men det kommuniserer ikke med kameraet, så du må sette kameraet til kunne ta bilder uten objektiv.

Fokusområdet er relativt begrenset, og objektivet gir en minste forstørrelse på 4x og en maksimal forstørrelse på 4,5x. Med forstørrelse på 4x (eller 4:1) mener vi at et motiv som er 1mm i virkeligheten gir en avbildning på bildebrikken på 4mm. Det er med andre ord ikke store området vi har å jobbe innenfor.

Lekte meg litt
Jeg hadde ikke veldig mye tid, men rigget meg til på kontoret med et lite stativ og et detaljrikt motiv. Det var krevende å jobbe med. Korte fokusavstander gir ekstremt liten dybdeskarphet, å plassere motivet riktig er også en krevende øvelse, da det skal ekstremt lite til å flytte det for mye eller i feil retning. Den minste feil gjør at det du ønsker i fokus ikke lenger er det.

Lys er krevende. Jeg hadde ikke noe avansert lysoppsett, men brukte lyset fra mobiltelefonen. Det ga et lavt lys inn fra siden, som kan være fint i mange sammenhenger.

Som du sikkert så umiddelbart, var ingressbildet av en tikrone. Det er litt juks, for det er forstørret til 100%, men til høyre ser du også hele bildet. Det er ganske begrenset utsnitt, og dette er ikke på full forstørrelse. Det er et sted midt mellom 4x og 4,5x.

Det er blendet ganske mye ned for å få den dybdeskarpheten du ser. Med en maksimal blender på f/2, har du nesten ingen dybdeskarphet i det hele tatt, selv på så kort brennvidde som 20mm.
Det som er aller morsomst, er at du kan fotografere ting som er så små at du aldri har sett dem før.

Personlig har jeg verken evnene eller utstyret til å briljere innen supermakro, men hvis du ønsker å prøve deg, er det objektivet jeg prøvde absolutt et sted å begynne, da prisen gjør det tilgjengelig for alle. Det koster 2199 kroner, og finnes for en rekke ulike fatninger.

Hvis du vil ha litt inspirasjon, les intervjuet vårt med en som kan dette.


__________________________________________________________
Her finner du objektivet i nettbutikken
 -
Mellom de to første og de to siste sifrene i årstallet på en 10-krone ligger det to hammere i kors. Her er midten, der de to krysser hverandre.100% forstørrelse
 -
Her er hele bildet. Selv da ser man lett detaljer man aldri har sett før.
 -
Illustrasjonsbilde av en 10-krone, så du ser hvor utsnittet ligger.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu