Favoritter fra Bildekritikken

Ukens utvalgte bilde kan se ut som et enkelt naturbilde, men kan fortelle flere norske historier
"Fiskebåten "Trondskjær" på vei inn Mefjorden for å levere sild i Senjahopen", er Jan Inge Karslens undertittel til bildet på «Inn fra havet». Og med et snødekt fjell i bakgrunnen er dette et rotnorsk motiv.

Så rotnorsk er det at det ligger mange historiske fortellinger i dette bildet, og det er det som gjør det interessant. Fiskebåten som kommer inn fra havet, tungt lastet med fisk er vel selve urfortellingen om kyst-Norge. Det er det som har bygd landet og holdt befolkningen i live gjennom århundrene. Samtidig ser jeg mer her: Hva tenker mannskapet om bord når de kommer inn i smult farvann, båten lastet til ripa med sild, og sola så vidt titter fram. Det er kanskje «den norske drømmen»?

Jan Inge sier selv dette: Bildet ble tatt på en fototur på yttersida av Senja, og var ikke egentlig et motiv jeg hadde planlagt, men da jeg så den røde båten mot de mektige fjellene, så jeg umiddelbart et motiv som jeg kunne få noe ut av. Jeg tok dessverre alt for få eksponeringer, og jeg la faktisk ikke merke til det feltet i fjellet foran båten som fikk et solstreif. Nå vet jeg jo heller ikke hvor lenge dette solstreifet varte, men det optimale hadde nok vært en eksponering mens båten var under det. Sånn som det er nå er kanskje båten litt for mye midtplassert etter "aksepterte" normer, men hvem sier at vi alltid må følge boka!
Jeg synes uansett at jeg får fram den mektige naturen her. Båten, "Trondskjær", er 39,7 meter lang og for øvrig en av de mest moderne fiskefartøyene på Senja.


Bildet er tatt med en Canon EOS 800D med 27mm brennvidde.

Klikk her for å se bildet i bildekritikken

Eller gå hit for å se alle de siste bildene som er lagt inn
Foto: Jan Inge Karlsen - Inn fra havet
Inn fra havet
Foto: Jan Inge Karlsen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu