400 megapiksler på GFX 100

Med ny firmware får du Pixel Shift Multi-Shot-funksjon som gir råbilder med 400 megapiksler og full fargesampling.
Fujifilm har snakket om det en stund, men nå er det endelig tilgjengelig. Med nytt internprogram (v. 3.00), tilbyr kameraet nå ekstra høy oppløsning ved at det tar flere eksponeringer og flytter bildebrikken en halv piksel mellom hver eksponering. På den måten får du reelt 400 megapiksler ut av en 100 megapikslers bildebrikke.

Dette hadde gått an å gjøre med bare fire eksponeringer, men GFX 100 tar i stedet 16 eksponeringer. På den måten får du både høyere oppløsning og full fargesampling på alle de 400 megapikslene, og slipper artefakter og uheldige fargeoverganger man ellers kan risikere.

Kameraet må naturligvis stå på stativ og du må ha et stillestående motiv, og da er det jo like greit å ta med den ekstra fargesamplingen når man først er i gang.

Du kan ta bildene direkte i kameraet. Du trenger ikke ha det koblet til en datamaskin, slik du må med Hasselblads løsning, men du må kjøre de 16 bildene gjennom et program som Fujifilm kaller «Pixel Shift Combiner» for å sette bildene sammen til en fil med 400 megapiksler. Du kan også styre kameraet fra dette programmet, hvis du foretrekker det. Filen du får ut er en DNG råfil, som du så kan håndtere som en hvilken som helst annen råfil i det vanlige arbeidsflytprogrammet ditt.

Vi hadde naturligvis helst sett at kameraet selv kunne gjort denne jobben, men har forståelse for at datamengden er så enorm at det ville tatt mye tid og krevd mye batteri. En enkelt råfil fra GFX100 er tross alt på ca 200 MB, så vi snakker om 3,2GB med data for hvert bilde man skal lage. Så kanskje er det best å gjøre dette på en datamaskin i etterkant, allikevel.

Det eneste kameraet som til nå har kunnet gi 400 megapiksler er Hasselblad H6D-400c, til nærmere 575 000 kroner. Med denne funksjonen blir Fujifilm GFX100 som et røverkjøp å regne.

Her kan du finne mer informasjon og lenker for å laste ned firmware og programvare.

___________________________________________
Her finner du GFX 100 i nettbutikken

 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Erik F.
Det er mange som har denne funksjonen, panasonic, Sony og ikke minst Olymus, i tillegg til Leica.

Det som er spesielt er kombinasjonen med den høye oppløsningen.
26.11.2020
Roger P.
Har ike Leica SL2 også denne funksjonen?
26.11.2020
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu