Sonys nye flaggskip uten kompromisser

Sony ble først ute med et speilløst kameraet i den virkelige toppklassen, og det med et kamera som knuser rekorder og i stor grad unngår kompromisser. Her er Sony Alpha 1.
Sjelden har det vært så lite håndfast å finne av rykter, og ikke klarte vi å få forhåndsinfo ut av Sony heller. Her har de holdt kortene tett til brystet, men det var verdt å vente på. Dette er et ganske ekstremt kamera og kompromissene blir færre og færre. La oss ta en rask kikk.

• 50 megapiksler
• Inntil 30 bilder pr. sekund
• 8K 30p 4:2:0 10-bit eller 4K 120p 4:2:2 10-bit videoopptak
• 120 AF-målinger pr. sekund (det dobbelte av A9 II)
• BIONZ XR prosessoren er inntil 8x så rask prosessor som BIONZ X
• 9,44 millioner punkter i søkeren og inntil 240 fps oppdatering. Ingen black-out
• Avanserte nettverksløsninger for rask overføring av store datamengder

Som du ser, er dette et kamera som går rett i strupen på Canon EOS 1Dx III og EOS R5. Bare den vanvittige hastigheten på 30 bilder pr. sekund i 50 megapiksler, betyr 1500 megapiksler i sekundet. Det er, uten sammenlikning, ny hastighetsrekord, og må kreve ekstremt mye av både bildebrikke og prosessor. Sony sier at brikken har integrert minne, slik vi finner på noen av de mindre brikkene deres også, og det gjør utlesningen mye raskere. Ikke bare gir det rask skuddtakt, men ved videoopptak får du langt mindre problem med rolling shutter. Sony sier at utlesningstiden er 1/200s, som er vesentlig raskere enn A9 II, selv om det er langt mer data som skal leses ut.

30 bilder pr. sekund er i praksis videohastighet, men med en oppløsning på 50 megapiksler og råformat tør vi nesten ikke tenke på hvordan det spiser minnekort, eller hvor mange bilder du må gå gjennom etterpå. Riktignok får du denne hastigheten kun med komprimerte formater, inkludert lossy RAW. Med ukomprimert RAW, går hastigheten ned til 20 bilder pr. sekund.

Autofokusen skal kunne gjøre 120 målinger i sekundet. Kombinert med Sonys allerede utmerket algoritmer for øyegjenkjenning og andre systemer, bør det gjøre autofokusen både lynrask og svært presis, i tillegg til at den bør kunne følge motiver i bevegelse under krevende forhold.

Sony har ligget langt framme med sine elektroniske søkere, og søkeren i A1 er ikke noe unntak. Oppløsningen er på 9,44 millioner punkter, som blir en tåpeligere og tåpeligere måte å oppgi det på, men alle gjør det, så da må Sony også. Egentlig er det ca 3,15 megpapiksler i søkeren, og det er nok til at du ikke vil kunne se noen piksler over hodet. Oppfriskningshastigheten er inntil 240 fps, og det betyr at du ikke skal kunne se noe flimmer, og motiver i bevegelse bør være helt skarpe. Med 240 fps oppdatering, blir oppløsningen i søkeren noe lavere (knappe 2 megapiksler), eller på høyde med de fleste andre produsenters mest høyoppløste søkere. Forstørrelsen er på hele 0,9x, så søkeren er også deilig stor.


8K video
I likhet med Canon EOS R5, kan A1 ta opp video i 8K 30p, men ikke i RAW. Sony sier at kjølesystemet er av samme type som i A7S III, og litt avhengig av temperaturen i omgivelsene, skal du kunne ta opp vesentlig lengre enn 30 minutter. 8K-opptaket er egentlig en oversamplet 86K (opptak i full bredde), som reduseres til 7680x4320 piksler for ekstra høy kvalitet. Høyeste bitrate er 400Mbps. Du kan med andre ord lagre det til de raskeste SD-kortene. Til gjengjeld har du ikke den ekstreme kvaliteten som R5 kan gi med en langt høyere bitrate.

En XLR-adapter kan monteres hvis du vil ha mer avansert lydsystem, og det er HDMI-kontakt i full størrelse, så det er mer robust å koble til ekstern skjerm eller opptaker.

'Det er ikke dual native ISO i kameraet.

Avanserte fotofunksjoner
For krevende fotografer er det også en del å hente, utover avansert autofokus og høy skuddtakt. Korteste lukkertid for blitssynkronisering er på 1/400s, og tar omtrent bort behovet for høyhastighetssynkroninering, som kraftig reduserer blitsens effekt. Det er også avanserte nettverksfunksjoner som høyhastighets WLAN som skal være 3,5x raskere enn på A9 II, og gigabit LAN.

Med stativ og stillestående motiv, har du kameraet også en pixel-shift-funksjon som gir bilder helt opp til 199 megapiksler med full fargesampling på hver piksel. Denne funksjonen støttes nå også ved bruk av blits.

Alpha 1 kan bruke det samme vertikalgrepet som A7S III og A9 II, VG-C4EM.

Bildestabilisatoren er den samme som tidligere, og skal kunne kompensere for inntil 5,5 trinn.

I likhet med A7S III har du den nye layouten på menyen med store muligheter for tilpasninger så kameraet fungerer slik du ønsker. Det tar CFexpress type A og SD minnekort. Begge minnekortsporene kan ta begge typene.

Kameraet er værbeskyttet, men vi vet ikke i hvilken grad. Antakelig omtrent som A9 II. Men vi er ikke sikre på om verken værbeskyttelse eller byggekvalitet kan matche mastodontene til Canon og Nikon, som har vært proffenes trofaste arbeidshester i årevis. Når man gå så mye ned på størrelse, mister man noen muligheter i konstruksjon og værtetting. Dette gjenstår naturligvis å se.

Nesten ingen kompromisser
Bortsett fra enkeltspesifikasjoner som setter nye rekorder, er noe av det viktigste at dette er det kameraet vi har sett med færrest kompromisser. Før måtte du velge mellom oppløsning og hastighet. Fokus på foto eller fokus på video, topp spesifikasjoner eller kompakt størrelse og så videre.

Sony A1 gir deg både superhøy oppløsning, superhøy hastighet, utmerkete muligheter for både foto og video og ellers generelt topp spesifikasjoner i et kamerahus som er vesentlig mindre enn alt det er naturlig å sammenlikne med. Kameraet et vel den første modellen i en slik klasse som ikke har innebygd vertikalgrep. Det betyr at Sony ser behovet for mindre utstyr, samtidig som de har klart å putte nok kraft inn i ett batteri til at de ikke føler at kameraet er avhengig av flere samtidig. Riktignok har de ikke oppgitt batterilevetid, men Sony har hatt problemer med dette før, og vil nødig havne der igjen, så vi velger (inntil videre) å tro at de har full kontroll på dette.

Vi har for så vidt sett denne tendensen en stund, men vi har aldri før sett slike spesifikasjoner, vi har aldri før sett en toppmodell som dette som speilløst kamera, og vi har aldri sett det i en såpass kompakt innpakning (får bare håpe Sony har spandert på seg litt større mellomrom mellom grep og fatning, så fingrene ikke kommer i klem, slik de lett gjør på de mindre modellene). Det er ikke sikkert alle vil ha det så lite, men da finnes det sannelig større modeller, fra andre produsenter, som også får jobben gjort.

Med Alpha 1 setter antakelig Sony den siste spikeren i kista til speilreflekskameraene. Nå er det vel ikke mye annet enn konservatisme og gammel vane igjen som taler for å kjøpe nytt speilreflekskamera.

Men det er ett kompromiss igjen, som jeg ikke har nevnt, og det er prisen. Dette kommer ikke gratis, og prisen er satt til veiledende 80 000 kroner. Løp og kjøp. Levering starter i mars.


___________________________________________________
Her finner du Sony Alpha 1 i nettbutikken.
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu