Fujifilm X-E4 og nye objektiver

Et lite og hendig og stilig kamera med mye kraft innabords. En fattigmanns X-PRO3? I tillegg lanseres to nye objektiver.
Vi trodde X-E-serien var død, og det har nesten tre og et halvt år siden forrige versjon kom ut. Men der tok vi feil, og i dag lanserer Fujifilm X-E4.

X-E4 har i stor grad samme innmat som de andre modellene, med samme bildebrikke og prosessor, og stort sett alle de samme funksjonene, men i en annen innpakning. Kameraet er enkelt i designen og så kompakt at det kan være et alternativ til X100V for dem som ønsker muligheten til å kunne skifte objektiv. Riktignok kan ikke X-E4 skilte med hybridsøkeren vi finner i X100- og X-PRO-kameraene – kun en vanlig elektronisk søker, men størrelsen er desto hyggeligere.

For å få størrelsen såpass liten (364g), har de ofret bildestabilisatoren i kamerahuset. Så trenger du det, er X-S10 den minste modellen du får fra Fujifilm. Videofunksjonen er ikke like kraftig som på for eksempel X-T4, og det kan også skyldes størrelsen – det er mindre plass til kjøling. Men du kan ta opp 4K i 30p 4:2:0 8-bit internt eller 4:2:2 10-bit til ekstern opptaker. Full HD i 240P er også mulig hvis du vil ha slow motion-opptak.

Prisen på kamerahuset blir 9999 kroner, eller 11 999 i kit med den nye XF 27mm f/2.8 WR
Hvis du synes at kameraet blir litt glatt, kan du få et tilbehørskit med et bedre håndgrep, som også gir arca-swiss-feste på undersiden, og et tommelgrep til å feste i blitsskoen. Disse kommer som et sett, og kan kjøpes separat, eller i kit med kameraet. Prisen for kamerahus med tilbehørskit er 10 999,-

Litt mange småkameraer?
Fujifilm har nå nye fire små modeller på det norske markedet: X-T30, X-T200, X-S10 og X-E4. vi lurer litt på om det er marked for så mange småkameraer. I tillegg kommer de større modellene, X-T3, X-T4 og X-PRO3. Seks av disse har samme bildebrikke og prosessor (unntaket er X-T200), og alle tar de samme objektivene. Det blir med andre ord ofte et valg om stil, utseende og betjening mer enn funksjonalitet, selv om det er enkelte forskjeller på dette også, modellene imellom.

Nye objektiver
XF 27mm f/2.8 R WR
Som kitobjektiv til X-E4 lanseres en ny versjon av pannekakeobjektivet, 27mm f/2.8 – et normalobjektiv med grei lysstyrke, der hovedpoenget har vært å tilby et kompakt og lett objektiv. Oppgraderingene fra forrige versjon er værtetting og at objektivet har fått blenderring med skala. Optikken skal være den samme som tidligere.

Setter du dette objektivet på en X-E4 får du et kamera på størrelse med en X100V, men altså med mulighet for å bytte objektiv. Objektivet vil også bli solgt løst, så du kan bruke det på alle de andre Fujifilm X-kameraene.

I løssalg koster objektivet 4999 kroner. Kjøper du det sammen med X-E4 er prisen bare 2000 kroner høyere enn for kamerahuset, så det er en knallpris.

XF70-300mmF4-5.6 R LM OIS WR
Det kommer også en ny telezoom som ligger mellom XF 55-200 og XF 100-400. Den nye 70-300 vil ligge mellom disse i både brennvidde, pris og størrelse. Objektivet er værtettet og har innebygd bildestabilisator, og det er ikke mye større enn 55-200, så det vil være mye lettere å ta med seg enn den store 100-400. Hvis du trenger lengre brennvidde enn 300mm (tilsvarer 457mm på fullformat), så kan dette objektivet ta Fujifilms telekonvertere.

Veiledende pris blir 8999 kroner. Levering starter i mars for både kamera og objektivene.

Objektivutvalget til Fujifilm begynner å bli ganske omfattende, og det eneste som egentlig mangler er lange, profesjonelle teleobjektiver.

Med de mange kameralanseringene er det også tydelig at Fujifilm ønsker å ta det meste av markedet for systemer med mindre brikker enn fullformat. På APS-C har de en stor fordel ved at de er den eneste produsenten som lager de aller beste objektivene til APS-C. Både Sony, Canon og Nikon har bra APS-kameraer, men all den beste optikken deres er for fullformat, så hvis du ønsker det ypperste, må du, til disse systemene, kjøpe fullformatoptikk, og da er mye av poenget med APS-C borte. Derfor mener vi at Fujifilm har en bedre løsning, så lenge du ikke har ambisjoner om å senere oppgradere til fullformat.

_________________________________________
Her finner du X-E4 og tilbehør i nettbutikken.
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Lasse B.
Spennende! En nyhet som mange har ventet lenge på fra Fuji. Som gammel X-E fotograf hadde det vært utrolig gøy å prøvd ut denne nye kombinasjonen X-E4 med ny 27 mm
30.1
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu