Mellomformatbrikke med 127MP og global lukker

Sony lanserer superbrikke med helt nye, etterlengtede funksjoner.
Bransjen har lenge ønsket seg det som kalles global lukker. Det vil si at all informasjon fra brikken leses ut samtidig fra hver piksel. I dag lesesdet ut linje for linje og det gjør at den nedre delen av bildet leses ut senere enn den øverste, og dersom motivet endrer seg, kan det påvirke bildet. Typiske eksempler er panorering over vertikale linjer, eller propeller eller annet som roterer, som blir seende helt rart ut med dagens teknologi.

Dette har Sony nå klart å gjøre noe med, ved å lansere en bildebrikke med global lukker. Den leser altså ut informasjonen fra hver piksel på samme tidspunkt. Man skulle kanskje tro at Sony da ville begrense antall piksler, for å gjøre jobben lettere, men det har de ikke gjort. De har tvert imot puttet hele 127 megapiksler på denne brikken.

Med en ekstremt rask databuss, kan brikken ta 12,9 bilder pr. sekund med 14b-its farger. Kan man klare seg med 10-bits, øker hastigheten til nesten 22 bilder.

Brikken har fått navnet IMX661 og er en mellomformatbrikke, altså større enn det vi i dag kaller fullformat, og har en størrelse på 44x33mm

Ut fra omtalen i pressemeldingen, ser det ut som denne brikken er beregnet på industriell bruk, og ikke i vanlige kommersielle kameraer. Men når teknologien først er på plass, er det antakelig ingenting (bortsett fra pris) som hindrer bruk i mer forbrukerrettete modeller. Særlig på videokameraer er det en ønsket funksjon. Da må hastigheten opp høyere enn 22 bilder pr. sekund, men det er antakelig ikke så vanskelig, da man sjelden trenger mellomformat og 127 megapiksler til video (foreløpig).
 -
 -
Kretsene på baksidne av den nye brikken. Størrelsen på en vanlig 1-tomsbrikke er innfelt.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu