Sonys mest lyssterke objektiv

Sony lanserer 50mm f/1.2 G Master – Det første originalobjektivet til FE med så stor blender.
Det har vært snakk om at det ikke er noe poeng i å lage objektiver lysere enn F/1.4 til Sony FE, for fatningen er for liten til at man får utnyttet det. Det har riktignok eksistert objektiver helt ned i f/0,95 for Sony FE i mange år, men det har ikke vært gjort gode tester på om du bare får dybdeskaprhetskontrollen, eller om du også får lyset av f/1.2 før Sigma kom med sin 35mm f/1.2 DG DN Art for et drøyt år siden. Fra da av har vi ventet på at Sony skulle komme med et like lyssterkt objektiv, og det har de altså gjort i dag.

Dette blir det 13. objektivet i G Master-serien av toppobjektiver fra Sony. Det er 1/3 blender lysere enn f/1.4. Det høres ikke så mye ut lysere ut, og dybdeskarpheten er allerede svært liten på f/1.4. Men bare det faktum at man kan blende ned for å få det skarpere og fortsatt ha blender f/1.4 gjør objektivet attraktivt. Vi kan også se for oss mulighetene dette objektivet gir på en A7S III med sin ekstreme lysfølsomhet. Du kan antakelig ta bilder der hvor du ikke kan se noe med det blotte øye.

I størrelse er objektivet ganske likt Sony Zeiss Plannar 50mm f/1.4. Det er 3,5mm større i diameter (87mm), samme lengde (108mm) og samme vekt (778g). Det er også ganske like størrelse som Canon RF 50mm f/1.2 (90x108mm og 950g) men er vesentlig lettere.

Nærgrensen er 40cm, noe som gir en forstørrelse på 0,17x. Som andre GM-objektiver er også dette utstyrt med både funksjonsknapp og blenderring. Blenderringen kan du velge om skal være med eller uten klikk, så du kan få den lydløs til videobruk.

Sony sier at det er mange som bruker Canon EF 50mm f/1.2 med en adapter på Sony-kameraer, og det er dette de prøver å gjøre noe med ved å lansere dette objektivet. Det er klart de ønsker å tette hull i objektivserien sin, og både Canon, Nikon, Fujifilm og Olympus har allerede ekstrem lyssterke normalobjektiver eller korte teler, så det er bare å forvente at dette også kommer til Sony.

Når Sony først lager et GM-objektiv, pleier de å passe på at det tilfredsstiller de strengeste krav. Dette er ikke noe unntak. Vi har riktignok ikke sett noen bilder fra det ennå, men det er brukt mye eksotisk glass, og det har ikke mindre enn 4 lineærmotorer for å drive autofokusen, slik at den skal bli nesten like rask som på objektiver med mye mindre og lettere glasselementer å flytte på.

Alt i alt ser dette ut som et objektiv som bør kunne tilfredsstille de fleste hva gjelder ytelse og kvalitet. Noen vil synes at 25 000 kroner er mye for et normalobjektiv, men det er mindre enn Canons RF-variant koster og husk at god optikk normalt gjør mer for bildekvaliteten enn et bedre kamera.

Her finner du objektivet i nettbutikken.
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu