Sigma fp L – Mer modent og mer fleksibelt

Sigma lanserer en ny, høyoppløst versjon av sitt lille fullformatkamera, der det er tydelig at de har hørt på tilbakemeldinger og dessuten tenkt nytt på flere områder.
Sigma har lagd kameraer i mange år. Lenge var det kameraer med den spesielle Foveon-bildebrikken for en ganske smal gruppe brukere. I 2019 kom deres første modell med en standard CMOS-brikke med Bayer-filter, men kameraet i seg selv rettet seg mot en litt begrenset nisje av brukere da det var lagt veldig stor vekt på størrelsen på kameraet.

Tre nyheter i ny modell
I dag lanserer Sigma etterfølgeren, fp L. Denne modellen er fortsatt like liten, men har fått noen forbedringer som gjør den lettere å bruke for alle, og den har fått forbedringer som generelt gjør det til et spennende kamera.

Det er hovedsakelig tre store endringer fra forrige modell:
• Oppløsningen er økt fra 24 til 61 megapiksler
• Autofokusen er forbedre med både fase- og kontrastfokus
• Kameraet kan nå drives med strøm fra USB

I tillegg til at du får langt mer detaljer i bildene, gir første punkt deg mulighet til beskjæring, og det Sigma kaller crop-zoom, der du enkelt kan digitalt zoome inn for foto eller video. Med video i full-HD kan du zoome inn inntil 5 ganger, uten å miste kvalitet, ved at kameraet bare bruker en mindre del av bildebrikka. På den måten kan du enkelt endre utsnitt uten å skifte objektiv. Det gjør det lettere når du filmer i trange miljøer der sånt kan være utfordrende, eller du bruker en gimbal og ikke vil balansere den på nytt fordi du må skifte objektiv.

Sammen med mulighet for å sette på en elektronisk søker, som også har hodetelefonutgang, gjør dette kameraet mer fleksibelt, og lettere å bruke for mange – særlig for video. Dessverre er den elektroniske søkeren ganske kostbar. Sigma mener den bør koste 7100 kroner.

Den forbedrete autofokusen er også svært velkommen. Det er en utfordring når man bare har kontrastfokus, ikke bare fordi det går langsommere, men på video, særlig ved store blenderåpninger, kan du se at fokus flytter seg hele tiden. Kontrastfokus vet ikke egentlig når den er i fokus, og må hele tiden sjekke ved å refokusere litt. Det kan man se når man filmer, og er ikke gunstig, så dette er en meget viktig og velkommen forbedring.

I likhet med forgjengeren, kan fp L brukes som webkamera ved å koble det til en datamaskin via USB. Det blir gjenkjent som webkamera av Teams, zoom og andre tilsvarende programmer, så du kan få langt høyere kvalitet på videosignalene. Men med kamera som går på batteri, er det begrenset hvor lenge du kan bruke det slik. Nå henter kameraet strøm gjennom samme kabel du kobler det til datamaskinen med, og dermed kan du bruke det som webkamera så lenge du måtte ønske. Den samme funksjonen gir deg også mulighet til å drive kameraet fra en nødlader, slik at du ikke trenger å være redd for å gå tom for strøm i felt.

Lagre og flytt innstillinger
Hvis du har flere fp L-kameraer, kan du lagre innstillingene og eksportere dem som en QR-kode, slik at de enkelt kan lastes inn i andre kameraer. Hvis du ofte bruker ulike sett innstillinger, kan du også enkelt laste inn de ulike settene med innstillinger til kameraet ved å ha innstillingssettene lagret i kameraet.

Flere råformater
Utover disse punktene er mye som før. Du kan ta opp video i 12-bit Cinema DNG rett i kameraet eller i Blackmagic RAW eller ProRes RAW til ekstern opptaker. Det støttes opp til 4K 30P og full-HD opp til 120P så lenge det er plass på minnekortet. Kameraet har god kjøling, og varmgang skal ikke være noe problem.

Kameraet er godt værbeskyttet, til tross for sin lille størrelse – det er fortsatt det minste fullformatkameraet du kan få.

Godt objektivutvalg
Siden Sigma er med L-mount alliance, er det et stort antall objektiver tilgjengelig. Både Sigma selv, samt Panasonic og Leica lager objektiver for denne fatningen, så det er mange varianter og prisklasser å velge i.

Veiledende pris på kameraet er satt til 25 500 kroner og levering skal starte 16. april.

______________________________________
Her finner du kameraet i nettbutikken.
 -
 -
 -
 -
Sigma fp L med elektronisk søker montert

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu