Fikk du sett solformørkelsen?

Solformørkelsen er over for denne gang. Den var kanskje ikke spektakulær, men et lett skydekke gjorde fotograferingen givende, men også mer krevende.
I guiden vår om å fotografere solformørkelser antok vi at det var skyfritt. Det var det ikke i Oslo i dag, og det ga visse utfordringer, men også bedre bilder.

En total solformørkelse er et spektakulært skue. En partiell formørkelse er ikke det i samme grad. I hvert fall ikke i Oslo der det var inntil 28% formørkelse. Et bilde av en delvis formørket sol kan derfor bli lite spennende.

Da formørkelsen startet, var det overskyet, men det lettet etter hvert, og mye av tida var det skiftende skydekke. Skyene gjorde bildene mye mer interessante, men det var ikke bare-bare å fange den.

Når skyene skifter, endrer også eksponeringen seg, og ganske mye også. Jeg stolte ikke på automatikken under de ganske ekstreme forholdene, og dessuten måtte jeg til tider jobbe uten filter for å få et resultat.

Jeg forsøkte å jobbe med bare blenderen og filteret av og på. Men det var ikke nok. Jeg måtte også endre lukkertid. Så det gikk med mye tid og konsentrasjon på å få noen lunde riktig eksponering, men når det satt, ble det ganske fint.

De fleste bildene ble tatt med Fujifilm X-T4 med XF 100-400mm på 400mm og 1,4x telekonverter samt et Marumi ND 100 000 solfilter som stopper 16,5 blenderetrinn. En lengre brennvidde hadde gitt større sol/måne, men det er ikke der detaljene ligger, så i dag var det bedre å få med skyer.


Foto: Erik Faarlund -
Foto: Erik Faarlund
1/32000s, f/32, ISO 160, uten filter. Tatt kl. 12.05.
Foto: Natalie Norton Bremer -
Foto: Natalie Norton Bremer
Foto.no studerer sola

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu