Fufjifilm lanserer 23mm og 33mm f/1.4

To populære objektiver får en kraftig oppgradering. Dette er også to av de eldste objektivene til X-systemet, og Fujifilm har lært mye siden 2012.
I dag har Fujifilm lansert to nye objektiver. XF 23mm f/1.4 LM WR og XF 33mm f/1.4 LM WR. Hvis du forstår Fujifilms forkortelser i objektivnavnet, ser du at begge objektivene har lineær fokusmotor, som gir rask og lydløs fokusering, og værtetting.

33mm f/1.4 kommer ikke til å erstatte 35mm f/1.4, men kommer i tillegg til denne. Det gamle objektivet er fortsatt etterspurt, og vil være mindre og rimeligere enn nykommeren. 23mm vil erstatte den eksisterende 23mm f/1.4.

Objektivene har fått ny optisk design, i tillegg til nevnte motor og værtetting. Det gjør at vi kan forvente enda høyere optisk kvalitet. Det gjør også at du, med et værtettet hus, kan bruke objektivene uten å være bekymret for været. Selv byttet jeg ut 23mm f/1.4 med 23mm f/2 for å få værbeskyttelsen, men savner kvaliteten fra det forrige. Derfor er det med stor glede jeg ser at man nå kan få både den høyeste optiske kvaliteten, og værtetting i samme objektiv.

Dessverre blir de nye objektivene noe større enn de gamle. Det er ikke enormt stor forskjell, men nok til at de ikke føles like kompakte og lette å ta med. Vekten er oppgitt til 360g for 33mm og 375g for 23mm. Den optiske konstruksjonen består nå av 15 elementer i 10 grupper, og det er grunnen til den økte størrelsen. Her er det tydelig at Fujifilm har lagt seg i selen for å få maksimal bildekvalitet på alle områder, og dette må være en av de mest kompliserte konstruksjonene i noe fastobjektiv fra Fujifilm.

Minste fokusavstand er 30cm på 33mm og 19cm på 23mm. Filterstørrelsen er 58mm på begge to. Nytt på begge objektivene er en lås for automatisk blender. Til nå har det gjerne vært sånn at hvis du kommer borti blenderringen når den står på A, så havner du plutselig på minste blender, og det er lite heldig. Derfor setter vi stor pris på en lås. Vi håper den fungerer bra, så det ikke blir for mye plunder å skifte fra A til manuell blenderinnstilling.

XF 33mm f/1.4 LM WR kommer i salg 23 september og får en veiledende pris på 8999 kroner.
XF 23mm f/1.4 LM WR kommer i salg en gang i november, og vil koste 10 499.

Flere objektiver kommer
Fujfilm melder om at de utvikler en XF 150-600mm og en XF 18-120mm som er kombinert video- og stillbildeobjektiv. Begge skal bli lansert neste år.

De hinter også om et bakbelyst stablet bildebrikke i et nytt flaggskipkamera neste år.
 -
XF 23mm f/1.4 LM WR
 -
XF 33mm f/1.4 LM WR

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu