Favoritter fra Bildekritikken

Et landskap litt utenom det vanlige, og hva er det uskarpe i forgrunnen?
Ukens bilde er tatt av Birna Rørslett, og viser et typisk norsk kulturlandskap om vinteren. Men det er to ting som gjør det spesielt. For det første er det et IR-bilde, som gir det helt spesielle utseende. Så har jeg også stoppet opp ved uskarpheten i forgrunnen. I diskusjonen til bildet er det tydelig uenighet om dette bidrar positivt eller negativt. For meg var det noe av grunnen til at jeg stoppet opp. Den er så tydelig tilsiktet at fotografen må ha lagt det inn bevisst. Det kan gi et inntrykk av at man kjører forbi, at det er kanten av bilen eller bilvinduet man ser foran, eller man kan tolke det mer drømmende, at man ser gjennom noe og ut i en annen verden med mystisk lys og en ukjent, litt skummel himmel i et ellers svært rolig og harmonisk landskap.

Dette sier Birna selv om bildet: Å bruke gammelt utstyr er alltid en utfordring og ikke minst en åpning til å se nye muligheter. Min 60-år gamle 5cm f/1.1 Nikkor er et eksempel. Jeg kom rundt en skarp sving, sola brøyt igjennom et rufsete og blygrått skydekke og badet landeveien i lys. Perfekt. Da griper jeg kameraet og tar bildet i brøkdel av et sekund. Hvorfor er forgrunnen uskarp? Fordi det var det helt naturlige i det visuelle inntrykket jeg ville skape. Tror nok den som "leser" bildet skjønner hvorfor. Eller ikke. Jeg ville ikke ha gjort noe annerledes. Det er fordelen ved å ha utviklet bildesynet på selvstendig basis gjennom et langt liv.


Klikk her for å se bildet i bildekritikken.

Eller gå hit for å se alle de siste bildene som er lagt inn.

Alle medlemmer på Foto.no kan laste opp bilder og kommentere i bildekritikken. Det koster ingenting å bli medlem
Foto: Birna Rørslett -
Foto: Birna Rørslett

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Sigbjørn Ø.
Stilig bilde. Hadde jeg tatt et slikt bilde i et raskt øyeblikk, så ville jeg nok fått med meg vindusviskeren i bilen. Den tror jeg at jeg ville fjernet ved å gjøre den uleselig.
8.11.2021
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu