Dette bør du ta med på ferie

Vi har sett litt på hvordan du velger ut fotoutstyr til ferien
Ja, vi vet det. Det er ennå en stund til sommerferien står for døren for de fleste av oss, men noen avgjørelser tar lengre tid enn andre, og derfor er det greit å begynne tidlig.

En populær gjenganger på diskusjonssider er hva man skal ta med av fotoutstyr på tur. Det finnes ikke noe fasitsvar, så dette blir ikke en sak med en enkel løsning, det blir mer en diskusjon om hva du bør tenke på, og hvilke hensyn du bør ta.

Hva slags ferie
Det viktigste som avgjør, er jo hva slags ferie du skal på. Skal du på badeferie til Spania, trenger du antakelig noe annet enn hvis du skal på Safari i Tanzania.

Hvis du skal fange dyreliv, vil du ha lange teler. Skal du gå mye, vil du ha noe som er lett. Skal du ha med familien trenger du noe som ikke krever for mye rigging. Skal du være mye med mennesker, trenger du kanskje ikke ekstreme brennvidder, men gjerne store blenderåpninger.

Utfordringen i dag er at mange skal alt dette, og skal du ha det perfekte utstyret til alle behov, blir det for mye og for tungt, og du orker ikke å dra på det.

Økonomi
Skal du nøye deg med det utstyret du har, eller skal du skaffe noe nytt for anledningen? Det siste gir naturligvis mer fleksibilitet, men koster jo også mer. Selv erfarer jeg at ikke alle objektivene jeg har brukes veldig ofte, og da kan jeg selge noen av disse for å finansiere noe jeg trenger mer nå. Dersom du kjøper brukt og selger brukt, koster det ikke noe særlig å bytte objektiver. Objektiver er bare ting, og de kan kjøpes og selges ved behov. Det er ikke nødvendig å sitte på en masse objektiver man sjelden bruker i tilfelle de kommer til nytte en dag.

Sikkerhet
En del steder i verden er det stor sjanse for å bli utsatt for tjuveri, enten fra et hotellrom eller på gata. Det gjør at utstyret ditt aldri er helt trygt. Tar du med utstyr for alle anledninger, vil du ofte ha behov for å legge igjen noe på hotellet. Da bør du ha et trygt hotell. Tar du med alt ut risikerer du også å miste alt hvis det går galt.

Her er noen gratis tips til nettopp det: Bor du på et anstendig hotell, er det vanligvis trygt å legge igjen utstyr du ikke trenger den dagen, på rommet. Ta med deg ut det du trenger den dagen.
Vis at du har tatt forholdsregler mot tjuveri. Jeg har av og til sydd en metalltråd inn i kameraremmen, slik at alle kan se at det ikke bare er å kutte den. Det sender også et signal om at man er forberedt.

Det er dessverre sånn i denne verden at man kan ikke gardere seg mot tjuveri. Det beste man kan gjøre er å gjøre det lettere å ta noen andres utstyr. Det gjør du best ved å vise at du er forberedt, og ved å ta noen forholdsregler.

Et enkelt tips er for eksempel å ha en kamerarem som er lang nok til at kameraet ikke trenger henge løst på en skulder, men der du kan ha remmen over hodet og la kameraet henge på hofta. Da er det mye vanskeligere å nappe det ut av hendene (eller skulderen) din.

Har du en kamerasekk med mange glidelåsåpninger, kan du feste en binders mellom glidelåsfestene, slik at det ikke er så enkelt å bare åpne dem og ta ut ting.

Størrelse og vekt
Jeg har mange ganger tatt med for mye utstyr og reist på måter som har gjort det umulig å legge igjen noe på et hotellrom, og dermed måttet bære på alt hele tiden. Jeg har forbannet meg selv for det, for da blir fotograferingen et ork. Reiser man sammen med familie, blir det også en belastning for dem, for du kan ikke da bære så mye av fellesvekta når du har så mye «egenvekt».

I den senere tid har jeg derfor prøvd å begrense vekta på utstyret når jeg ikke er på dedikerte fototurer, for å ha fleksibiliteten og overskuddet til alt det hyggelige en feriereise skal inneholde.

Brennvidder
Så hvilke brennvidder bør man ha med? Det korte svaret er «flest mulig». Har du alt fra korte vidvinkler til lange teler bør du være godt forspent. Sleng med et lyssterkt fastobjektiv og en makro, så er du vanligvis dekket. Men da har du gjerne minst 5 objektiver, og det kan bli vel mye.

Her er noen spørsmål som kan ende med en lettere kamerabag:
Trenger du virkelig den lange telen? Skal du ta bilder av fugler og dyr, vil den være nødvendig. Til en del sport også. Men skal du på storbyferie vil en vidvinkel være mer nyttig. Motsatt kan du også spørre deg om du trenger vidvinkelobjektivet, eller om kameraets panoramafunksjon kan gjøre nytten. Må du ha zoomobjektiv, eller klarer du deg med et lyssterkt fastobjektiv? Må du ha makroobjektivet eller holder det med en mellomring? Kan du klare deg med en superzoom (18-300mm eller tilsvarende)

Som du allerede vet, dreier alt seg om kompromisser, og det gjelder å finne de kompromissene som passer best for det man skal gjøre med utstyret. Du kan spare både størrelse, vekt og pris på å velge et kamerasystem med mindre bildebrikke, men hvis høyest mulig bildekvalitet er målet ditt, hjelper ikke det deg mye.

Fastoptikk eller zoom
Her er det mange synspunkter. Noen sverger til det ene, andre til det andre, og det er ikke noe rett eller galt. Kanskje er litt av hvert også det rette. Min erfaring er at hvis du reiser med andre, er zoom veldig praktisk, for du har ikke alltid tid til å bytte objektiver hele tiden, eller gå dit du må for å få det utsnittet du ønsker deg. Zoomer erstatter ofte flere fastobjektiver hva gjelder brennvidder, så du kan også spare plass. Til gjengjeld er ett zoomobjektiv større enn ett fastobjektiv, og fastobjektivene er generelt mer lyssterke. Går du etter absolutt maksimal bildekvalitet, vil også fastobjektiver normalt skåre noe høyere enn zoomobjektiver.


Slik har jeg løst det i år:
I sommer reiser jeg med familien på en lengre backpackertur med storbyer, natur, landsbyer og bush, fotturer, fly, tog, buss, båt og bil. Det blir med andre ord litt av hvert.
Likevel har jeg med en kamerabag som ikke måler mer enn 28x15,5x12cm og oppi der får jeg alt utstyret unntatt batterilader.
Her er det jeg tar med meg:
Fujifilm X-T4
Fufjilm 16-80mm f/4
Fujifilm 23mm f/1.4
Fujifilm 70-300mm
1,4x teleconverter
16mm mellomring
2 batterier
4 minnekort
Polafilter
Renseutstyr
Regntrekk til bagen
Og da har jeg fortsatt plass til både en kulepenn, en liten kortleser, noen papirer og en liten ebokleser.

Med 16mm (tilsvarer 24 millimeter på fullformat) har jeg nok vidvinkel til de fleste anledninger. Vi kommer til å se etter en del dyr vi ikke kan komme nært innpå, så jeg må ha med en tele. Jeg kunne ikke ta med 100-400mm, for den var for stor og tung, men 70-300mm med telekonverter bør gjøre jobben helt utmerket. En lyssterk 23mm (35mm-ekvivalent) er et must i min kamerabag.

Med dette har jeg det meste jeg trenger. Kanskje tar jeg med en Gorillapod for å ha et stativ til stemningsbilder på mørke kvelder eller svært lange eksponeringer, men vi får se hvor mye plass jeg har i bagasjen.

Personlig er jeg ikke så glad i superzoomene. Det største ankepunktet mitt er at man da aldri kan gå med lett utstyr med et lite objektiv, for objektivet du bruker til alt er ganske stort. Har du fullformatkamera er også utvalget ganske begrenset. Tradisjonelt har slike hatt litt for lite vidvinkel for min smak, vært litt for dårlig på tele, og selv de som er merket med «Macro» har ikke hatt skikkelig makro. En del av disse tingene er i ferd med å bedre seg, og det skal vi se på i en senere artikkel.

Andre behov, andre løsninger
Jeg påstår på ingen måte at dette er den rette løsningen for deg. Skal du på andre typer ferie, har et annet kamerasystem andre fotobehov eller du mangler utstyr eller budsjett til å kunne ta med akkurat det du ønsker deg, vil det selvfølgelig endre på mye. Og det er ingenting i veien for å reise med mindre enn du skulle ønske. Da må du bare ha i bakhodet at det kanskje er noen motiver som du ikke får fanget så lett, og enten ignorere disse, eller gjøre det som må gjøres for å komme rundt manglene.

Jeg har reist på safari noen ganger og hatt med helt annen mengde og type utstyr. Jeg har reist på safari med 20kg fotoutsyr, og med 1kg, alt etter behov.

Oppsummering:
Her er det du må tenke gjennom:
1) Hva slags ferie skal du på
2) Hva er ønskelig å ha med, og hva er nødvendig
3) Hvor mye orker du å bære på? Foregår ferien til fots eller i bil?
4) Kan du finne mindre eller rimeligere alternativer til det du ønsker å ha med.
5) Kan du bruke litt penger på å skaffe det utstyret du trenger
6) Hvordan påvirker utstyret du tar med de andre du reiser sammen med
7) Føler du deg trygg med det planlagte utstyret dit du skal reiser


Finner du fornuftige svar på disse spørsmålene tror vi du også vet hva du skal ta med deg på ferie i år.
 -
Du bør ikke alltid ta med alt utstyret.
 -
En binders gjør det vanskeligere for lange fingre å ta utstyret ditt
 -
Selv på safari går det an å reise lett, men det betyr ikke at det er det rette valget for deg.
 -
Dette er det jeg tar med på ferie i år.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu