Fujifilm går etter proffene

Lanserer nytt flaggskip, to nye objektiver og letter på sløret om hva som kommer.
Fullformatkameraer har vært veldig dominerende i flere år nå, men APS-C er ikke dødt, og Fujifilm har satset tungt på dette i 10 år. Etter at Canon lanserte to APS-C-modeller i EOS R-serien i forrige uke ser vi at oppmerksomheten rundt dette er økende.

Det har versert en rekke rykter om hva som kommer, og vi kan bekrefte nå at de fleste av dem stemmer. Fujifilm lanserer et nytt flaggskipkamera, X-H2s, som er arvtakeren etter X-H1, som har vært ute av markedet en stund.

X-H2s
Dette er et nytt kamera på omtrent alle måter. Innmaten er ny, utsiden er ny, det er mye ny teknologi, og spesifikasjonene tilsier at de retter seg mot avanserte brukere og profesjonelle, både innen foto og video. La oss ta en nærmere kikk.

Oppløsningen er fortsatt 26 megapiksler, som på eksisterende modeller fra Fujifilm, men det er nå en bakbelyst, stablet brikke, som har en helt annen hastighet enn vi har sett fra den kanten tidligere. FujiFilm kaller den 5 generasjon X-trans sensor, eller X-Trans 5. Tilsvarende har det fått en 5.-generasjons prosessor, og sammen hevder Fujifilm at dette er det største hoppet de har gjort fra en generasjon til den neste.

Brikken skal være i stand til å ta unna 40 bilder pr. sekund i full oppløsning. Det er det høyeste vi har sett til nå, på noe større enn MicroFourThirds. I den farta kan du ta 184 JPG eller 170 lossless comressed raw. Går du ned til fortsatt respektable 20 bilder pr. sekund, er det i praksis størrelsen på minnekortet som begrenser hvor lange serier du kan ta.

Autofokusen er kraftig oppgradert. Det skulle også bare mangle, for det er kanskje der Fujifilm har hengt lengst etter. Nå er det gjenkjenning av en rekke motiver for følgefokusen. Den gjenkjenner ansikt og øyne. Vi håper Fujifilm virkelig har fått dreisen på dette. Med 40 bilder pr. sekund og en autofokus som sitter, kan dette bli en vinner for sport og action. I hvert fall hvis de også slipper noen lange teler. Mer om dette lenger ned. Nå skal autofokusen fungere helt ned til -7 EV. Det er ekstremt lite lys, og du kan ikke se noe under slike forhold. Det forutsetter antakelig at du bruker 50mm f/1.0, men allikevel. Det burde gi -6 EV med f/1.4

Fujifilm var ganske seint på banen med bildestabilisering i kamerahuset, men de har hatt en bratt kurve der, og den nye versjonen støtter inntil 7 trinn stabilisering når kameraet slippes, men vi blir lovet 8 trinn med en firmwareoppdatering etter hvert.

Video
Videofunksjonen har blitt ganske ekstrem. Her er det støtte for 4K 120p. Du kan også få 6,2k 30p (i 3:2-format). Det er støtte for ProRes 4:2:2 10-bit og F-Log, og du kan få inntil 14 trinn dynamikkomfang. Trenger du raw, kan du ta ut dette til ekstern opptaker som enten ProRes raw eller Blackmagic raw. Det er støtte for å strømme video fra kameraet, og ifølge Fujifilm skal det gå an å gjøre rett ut på nettet via mobiltelefonen, så du kan strømme ute i felt uten å trenge mye ekstrautstyr.

Høyeste bitrate på video er 800Mbps i ProRes eller 720 Mbps i H.265. Det betyr at SD-kort ikke lenger er raske nok. Kameraet har derfor støtte for ett CFexpress type B og ett SD-kort. Det er også støtte for Tascam XLR-adapter.

Såpass heftige videospesifikasjoner utvikler en del varme, og hvis du vil være sikker på at kameraet ikke går varmt, kan du kjøpe til en vifte som settes på baksiden av kameraet etter at du har vippet ut skjermen. Den tar strøm fra kameraet og ødelegger ikke værtettingen.

Det bør også nevnes at Fujfilm har fått plass til en HDMI-utgang i full størrelse.

Ny design
Utvendig likner kameraet en del på X-H1, men har blitt mindre. Det er ikke mye større enn en X-T4, til glede for dem som vil ha det litt smått. Men du kan få batterigrep på det hvis du ønsker det større. Faktisk kan du få to batterigrep. Et standardgrep og et grep for filoverføring.

Siden dette er et kamera rettet mot sport, action og video, har Fujifilm valgt å gå bort fra retrodesignet med egne hjul for lukkertid og ISO-verdi og i stedet satt inn et PASM-hjul som på de fleste andre kameraer. Noen vil mislike det, fordi Fujifilm har skåret høyt på å ha retrostil, men vi ser ikke problemet med at de tilpasser designet til bruken kameraet er tiltenkt. Snarere tvert imot. Mest sannsynlig vil de fortsette med retrodesign på kommende X-T-, X-PRO- og X100-modeller.

Grepet er stort og godt, som på X-H1, og mye bedre enn på X-T-serien. Men i høyde og bredde er det omtrent som en X-T4. Det er 2mm bredere, samme høyde og 5mm tykkere på det tynneste. Det veier omtrent 50g mer.

Søkeren er på 5.76 millioner punkter og har en forstørrelse på 0,8x. Dette er ganske vanlig i dag, og en større søker med høyere oppløsning enn på X-T4. Batterikapasiteten er økt, sammenliknet med X-T4, men med samme batteri. Nå oppgis den til 720 i strømsparemodus og 580 i normalmodus (opp fra 600 og 500)

Hva savner vi på dette kameraet? Vi synes godt de kunne puttet inn pixel shift, altså mulighet for høyoppløst bilde ved å ta flere eksponeringer. Og helst håndholdt, slik Olympus tilbyr. Vi synes også prisen er lagt litt høyt. For den summen får man et fullformatkamera (EOS R6) fra Canon, som nok gjør jobben i de fleste tilfeller.

Prisen er på 29 999 kroner. Med forrige ukes lansering av Canon EOS R7, som også har ganske ekstreme spesifikasjoner, og en pris som er drøyt 12 000 kroner lavere, så er det likevel ganske dyrt. Det er vel det dyreste APS-C-kameraet på ganske mange år. Spesifikasjonene er riktignok mer sammenliknbare med flaggskipene til de store produsentene, og det det at kameraet har stablet CMOS-brikke gjør mye, særlig for videofunksjonen. Hvis budsjettet tillater det, tviler vi ikke på at dette blir et virkelig fantastisk kamera.

X-H2 med 40 megapiksler kommer
Mange har ønsket seg et kamera med høyere oppløsning, og de skal få, men ikke i dag. Til høsten lanserer Fujifilm en X-H2-modell som får 40 megapiksler. Dessverre får ikke X-H2 stablet sensor, så du får ikke den hastigheten som fra X-H2s. Det betyr at du kan velge Oppløsning eller hastighet, men du får ikke begge deler samtidig, slik du gjør på Canon EOS R5 og Sony A1. Du må også nøye deg med 60 fps i 4K. Lite annet er kjent om X-H2, men Fujifilm forteller at prisen blir lavere enn for X-H2s.

To nye objektiver
Samtidig med dagens kameralansering, slippes også to nye objektiver. Det er en video-rettet 18-120mm med motorzoom og en etterlengtet tele på 150-600mm.

Videoobjektivet fungerer like godt til foto, men med svært lite breathing og motorzoom, er det tydelig at Fujifilm har videobrukere i kikkerten. Største blender er f/4 gjennom hele zoomområdet, og det relativt store zoomområdet gjør at du kan klare deg med dette objektivet ved de fleste anledninger.

Veiledende pris er 10 999 kroner.

Den nye telezoomen er en 150-600mm f/5.6-8. Mange vil synes at det er litt lyssvakt hvis man skal ta bilder av action, som kamerat er ment for, og de kan nok ha rett i det. Samtidig er Fujifilm-brukere vant til at ting er kompakt, og det er alltid en vanskelig kombinasjon. Vekten er hyggelige 1605g og dermed et halvt kilo lettere enn Sigma 150-600 Sport, som er f/6.3 på lengste brennvidde (men som ikke finnes for Fujifilm ennå).

Den innebygde bildestabilisatoren kompenserer for inntil 5 trinn.

Prisen blir 24 999 kroner.

______________________________________________
Her fnner du Fujifilm X-H2s i nettbutikken
Her er XF 150-600mm f5.6-8 R LM OIS WR
Og XF 18-120mm f/4 LM PZ WR her.
 -
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu