Lumix S5 II med fasefokus

Endelig, etter utallige oppfordringer og mange års venting, lanserer Panasonic et kamera med både kontrast- og fasefokus, slik alle andre produsenter har. Men kanskje gir det Panasonic en fordel.
I dag har Panasonic lansert Lumix S5 II og S5 IIx, to ganske like kameraer – vi kommer tilbake til forskjellene lenger ned i denne saken.

Nå med fasefokus
Det er lenge siden forrige kameralansering fra Panasonic, og enda lengre siden de lanserte sitt forrige fullformatkamera (Lumix S5), og det har vært spekulert i om Panasonic var på vei ut av kameramarkedet. Selv holdt vi en knapp på teorien om at de ville ha på plass fasefokus før lansering av nye modeller, og det viste seg, heldigvis, at vi fikk rett i det. Fasefokus har i mange år vært den største mangelen ved Panasonics kameraer, og særlig etter at de begynte å levere fullformat. Problemet med kun kontrastfokus er at kontrastfokus ikke vet når noe er i fokus. Det må justere fokusen litt for å se om kontrasten blir bedre eller dårligere. Det gjør at på video, ved store blenderåpninger, kan du se at fokusen hele tiden fluktuerer litt – svært plagsomt. Du ser det ikke på stillbilder, og på MFT-kameraene er problemet mindre, men det har hele tiden vært en svakhet ved systemet som de nå har rettet på.

Vi ha ingen informasjon om hvor god den nye fasefokusen er, men det vi vet er at Panasonic fra før har den beste kontrastfokusen (DfD – Depth from Defocus) som er meget rask og presis. Sammen med det vi håper blir en god fasefokus kan kombinasjonen bli veldig god. Men det gjenstår å se hvordan den yter i det virkelige liv. Det kan jo være at Panasonic trenger noen runder på firmwareoppdateringer før det nye fokussystemet sitter 100%, slik mange andre har trengt før dem.

Lumix S5 II er et kamera som skal gjøre en god jobb på både stillbilder og video. Det har 24 megapiksler med mulighet for inntil 30 bilder i sekundet og en høyoppløst modus med 96 megapiksler.

Video
På video kan det ta opp i opptil 6K 10-bit 4:2:0 30p eller C4K 4:2:2 60p. Det klarer dette uten å møte på varmeproblemer takket være en snedig vifteløsning bygget inn i «speilhuset». Det gjør vifta svært diskret, og lufteventilene gir ikke åpning til elektronikken, så vær- og støvbeskyttelse er intakt.

S5 II har støtte for 4 lydkanaler, så du kan bruke både intern og eksterne mikrofoner samtidig. Det har også en full HDMI-kontakt og støtte for XLR gjennom en adapter (ekstrautstyr) som du kan sette i blitsskoen.

En viktig forbedring for både foto og video er den forbedrete bildestabilisatoren. Ikke minst på video skal den gi bedre, mer gimbal-liknende resultat.

Lumix S5 IIx
Samtidig med Lumix S5 II lanseres også en spesialmodell, S5 IIX. Denne har et utseende i monokrom, og noen funksjoner du ikke finner på S5 II (foreløpig). Alle fargete elementer er borte og det blir riktig stilig.
Det får støtte for 5,8K Apple ProRes til ekstern opptaker, enten via HDMI eller USB. Grunnen til at du ikke kan ta opp dette internt, er at kameraet fortsatt bruker standard SD-kort, som er mye billigere enn CFekspress. Til gjengjeld kan du altså koble til en SSD via USB når du trenger overføring av større datamengder enn SD-kort kan ta unna.

Du kan også ta opp i 800mbps All-intra rett til minnekort eller RAW via HDMI til ekstern opptaker.
Disse funksjonene vil også komme på S5 II som en betalt oppgradering, men vi vet ikke helt når det vil skje. Prisen vil da bli omtrent som på S5 IIX.

Allroundkamera
Vi vil anse S5 II som et meget bra allroundkamera for den som trenger både stillbilder og video, og med den nye fasefokusen bør dette være et kamera å vurdere for denne målgruppen, i hvert fall hvis autofokusen viser seg å fungere bra.

Kameraet har L-fatning, så du kan bruke Panasonics egne fullformatobjektiver i tillegg til originalobjektiver fra Sigma og Leica.

Lumix S5 II vil bli tilgjengelig i februar og får en veiledende pris på 24 990 for huset og 3000 mer for kit med 20-60mm.

Lumix S5 IIX vil koste 27 990 og 2000 mer i kit med 20-60mm.

Nytt objektiv, 14-28mm f/3.5-5.6
Sammen med de nye kameramodellene lanseres også et kompakt vidvinkelobjektiv, 14-28mm. Blenderen er f/3.5-5.6, så det er ikke fantastisk lyssterkt, men det trenger det kanskje heller ikke å være på så korte brennvidder. Til gjengjeld får du en vidvinkelzoom som bare veier 345g, og det er ganske lite for et fullformatobjektiv. Det er 90mm langt og 84mm i diameter. Panasonic sier det er værbeskyttet.
Filterdiameteren er 77mm.
Prisen blir 9490,- kroner.

Du finner Lumix S5 II og S5 II X i nettbutikken vår her;

og det nye 14-28 objektivet her;

 -
Lumix S5 II
 -
Lumix S5 IIX
 -
Smart vifteløsning som er nesten usynlig.
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu