Ny Sigma 50mm f/1.4 Art – Vi har testet

Sigma forbedrer et allerede legendarisk objektiv med bedre optikk, bedre autofokus og nye funksjoner. Vi har sett nærmere på nykomlingen.
Det finnes allerede en Sigma 50mm f/1.4 Art for Sony E. Det er i praksis det samme objektivet som for speilreflekskameraer, tilpasset registeravstanden og fatningen til Sony. Det nye objektivet, derimot, er designet på nytt for speilløse kameraer og kommer nå for L-fatning og E-fatning.

Vi har fått leke oss litt med det nye objektivet med Sony E-fatning, og må si at det leverer på alle områder. Optisk har det fått bedre kantskarphet og penere bokeh. Autofokusmotoren er oppgradert til den samme som i det nylig lanserte 60-600mm og er mye bedre enn tidligere. Den står kanskje fortsatt noe tilbake for de beste av Sonys egne objektiver, i hvert fall på følgefokus, men det er ikke dramatisk.

Objektivet har blitt vesentlig mindre. Ifølge Sigma er det 14,4mm kortere, 7,2mm slankere og veier 235g mindre. I størrelse er det med andre ord mer som speilrefleksutgavene av objektivet.

Det har også fått noen nye funksjoner. En blenderring med skala setter vi stor pris på. Du får også en bryter der du kan velge om du vil ha klikk eller ikke på blenderringen. Det første er fint når du fotograferer. Det andre best når du filmer. Her får du i både pose og sekk. Det er også en bryter der den ene posisjonen gjør at du enten låser blenderen til Auto, eller til manuell (så du ikke kan sette Auto). Den andre posisjonen gjør at du kan stille ringen helt fritt. Dermed kan du unngå å stille feil ved et uhell. Objektivet virker meget solid og er i utførelse et typisk Sigma Art-objektiv på alle måter.

Som andre Art-objektiver, har også denne værtettinger, men hvor tett det faktisk er, er vanskelig å si noe konkret om.

Optisk er dette objektivet ikke noe mindre enn fenomenalt. Det yter utmerket på alle områder. Da det originale 50mm f/1.4 Art kom på markedet for 10 år sida, slo det alle andre 50mm-objektiver i flere tester. Nå har altså skarpere kanter, penere bokeh og dessuten mindre coma, altså at runde lys i kantene ikke vises runde på bildet.

Objektivet er superskarpt, og selv kantene er meget skarpe. Du tjener litt skarphet på å blende ned fra f/1.4 til f/2, men det er ikke dramatisk. Det håndterer motlyssituasjoner meget bra, uten å miste mye kontrast og uten sære optiske effekter.

En ting vi må trekke litt for er pusting (breathing). Den er ganske markant, særlig på de lengre fokusavstandene, og gjør at du må ta hensyn til dette hvis du bruker det til videofilming.

Tidligere varianter at dette objektivet har oppnådd omtrent legendarisk status for sin optiske ytelse. Når denne nå er ytterligere forbedret, betyr det i praksis at du omtrent ikke få bedre optikk enn dette. Vi er meget imponerte.

Det offisielle navnet på objektivet er Sigma 50mm f/1.4 DG DN Art. Forrige modell bar ikke betegnelsen DN, som indikerer objektiver laget for speilløse kameraer. DG indikerer at det er for fullformat. Dette er det femte objektivet med f/1.4 i DG DN-rekka. Fra før finnes 20mm, 24mm, 35mm og 85mm.

Veiledende pris er 11 000 kroner og det inkluderer en polstret veske og solblender.


Vi har også lagd en video der vi snakker om objektivet. Den finner du på YouTube.


___________________________________________
Her finner du objektivet i nettbutikken.

 -
f/1.4
 -
f/1.4. Mye detaljer i bildet. Tatt med Sony A1
 -
F/1.4, Kontrasten holder seg bra i motlys.
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu