Canon flytter billigserien til R-systemet

Canon har i noen år operert med 3 ulike kamerasystemer. Nå er det i ferd med å bli ett system. Med dagens lansering av EOS R50 tror vi M-systemet er dødt.
Det passer kanskje ikke å bruke de store ordene på nye Canon EOS R50, men det er likevel et viktig kamera på mange måter. Navnet henspiller tydelig på EOS M50, som var en enorm suksess for Canon. Det var et kamera som ytte mer enn prisen skulle tilsi, og det var rimelig, så mange hadde råd til det.

Utfordringen til M-systemet var at det var en slags blindvei. Du kunne ikke ta med deg objektivene over på et annet system hvis behovene ble større, og det fantes ikke veldig avanserte kameraer eller objektiver til systemet. Når Canon nå har flyttet den rimelige M50-erstatteren over på R-systemet, åpner det seg en helt nye verden, for hvis du vil ha noe rimelig i dag, vil du likevel ha mulighet til å vokse videre med systemet du kjøper deg inn i, og det er en mye bedre løsning for forbrukeren, og også for Canon.

R50 er et veldig lite kamera – det minste i R-systemet til nå, og er laget for å være lett å bruke. Dersom du er mer opptatt av resultatet enn hvordan kameraet fungerer, vil det være et interessant valg. Det er lett å koble til telefon med blåtann og wifi. Kameraet er utstyrt med en APS-C-brikke på 24 megapiksler. Det kan ta video i 4K 30p, oversamplet fra 6k eller i 120P i full HD. Det er både minijack for mikrofon og multifunksjonssko der du kan feste slikt. Det er støtte for UHD, så du kan bruke det som webkamera.

Autofokusen har motivgjenkjenning som på de langt dyrere modellene, så selv om du ikke velger denne modellen for å ta bilder av fugler i flukt, vil nok autofokusen gjøre jobben svært bra i alle dagligdagse situasjoner.

Hvis det er noe vi savner, så er det bildestabilisatoren de fleste andre R-kameraer nå har. Den er ofret for å spare plass og kostnader, så man må klare seg med stabilisatoren man finner i de fleste objektivene.

EOS R50 får en veiledende pris på 9799,- kroner. Det er med andre ord noe dyrere enn EOS M50, men det har vært en del prisstigninger i verden siden M50 kom, og krona er svakere nå. Dessuten er R50 et mye kraftigere kamera med langt større potensialer for å kunne vokse med systemet.

Hvis du ikke vil ha kameraet som kun kamerahus, kan du også kjøpe det i kit med 18-45mm-objektiv for 11 199,- eller med både 18-45mm og det nye 55-210mm for 13 549,-. Levering starter i slutten av mars. Det vil komme i to utgaver, standard svart vil være det vanlige, mens kittet med 15-45mm også vil komme som hvitt kamera med sølvfarget objektiv.

RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM
Dette er et nytt, rimelig zoomobjektiv for EOS R-kameraer i APS-C-format (R7, R10 og R50 i skrivende stund).
Det er kompakt og lett og har innebygd bildestabilisator, og er veldig fint å ha med på tur.
Veiledende pris for objektivet er 5399,-, men hvis du kjøper det i kit med R50, betaler du i praksis bare 2350. Levering starter i slutten av mars.
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu