EOS R8 – en enklere R6 II

Canon lanserer et fullformatkamera med de fleste funksjonene du finner i EOS R6 II, men til en lavere pris. Her ser du hva du må ofre for å spare 10 000 kroner.
Canon lanserer i dag EOS R8. Det er i stor grad samme kameraet som EOS R6 II, men det er gjort litt enklere på noen områder.

Likheter
Først kan vi jo se på det som er likt. Kameraet har den samme bildebrikken på 24 megapiksler og den samme prosessoren, så bildekvaliteten skal være den samme. Autofokussystemet og skuddtakten på inntil 40 bilder pr. sekund skal også være lik, ifølge Canon. De fleste funksjoner er også de samme, slik som fokus-bracketting og kompensasjon for pusting (breathing).

Kameraet er utstyrt med Canons multifunksjonssko for tilkobling av mikrofoner og annet utstyr digitalt rett i blitsskoen, og det har naturligvis samme RF-fatning.

Forskjeller
• Den viktigste forskjellen er nok at bildestabilisatoren er tatt bort. Det er gjort for å spare plass og penger. Dette er det minste fullformathuset i R-systemet. Vekten er 461g med batteri og minnekort.
• Betjeningen er noe enklere, med færre knapper og hjul, og søkeren har noe lavere oppløsning.
• Noe dårligere ISO-ytelse på video.
• Du kan gjøre videoopptak i 4K 60p med C-Log og med pre-recording på 3-5 skunder. Du kan ta ganske lange opptak, men ikke så lange som på EOS R6 II.
• Lukkeren er enklere med kun én gardin, kortere levetid og maks 6 bilder pr. sekund.
• Grensesnittet er mer tilrettelagt med guider for nybegynnere.
• Det er kun ett minnekortspor
• Du får ikke batterigrep til kameraet.
• Det bruker et mindre batteri, LP-E17, og har dermed også kortere brukstid før det må lades.
• Enklere Wi-Fi, uten FTP og MFT
• Enklere værtetting.

Canon retter kameraet mot brukere som tidligere har hatt EOS 6D, R, RP, innholdsskapere og brukere som trenger et kraftig verktøy uten å trenge å være så kjent med alle de tekniske aspektene.

RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM
Samtidig med kameraet blir det lansert et objektiv som i stor grad vil bli solgt som kit-objektiv, RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM. Det er et kompakt og lett objektiv med fin vidvinkel og bildestabilisator, men ellers noe begrenset zoomområde og lysstyrke. Objektivet støtter kompensasjon for pusting på kameraer som har denne funksjonen.

Kamerahuset får en veiledende pris på 21 199,-. Det er omtrent nøyaktig 10 000 kroner mindre enn EOS R6 II. Vil du ha kit med det nye objektivet, blir prisen 23 599,-, eller 2300 kroner mer enn bare huset. Objektivet løst vil koste 4799 kroner.

Vi synes det er interessant at Canon lanserer to såpass like kameraer som likevel har to ulike målgrupper. Så kan du selv velge hva som passer best til dit bruk og budsjett.

Canon sier at de kan begynne å levere kamera og objektiv i slutten av april.
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Njål F.
Hvorfor må man i Norge betale 28% høyere pris for EOS R8 enn R7, mens disse modellene har lik pris ($ 1499) i USA?
9.2
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu