Banebrytende 2:1-makro fra OM System

OM System har lansert et 90mm makroobjektiv med dobbel forstørrelse og autofokus i hele fokusområdet. Ved nærmere ettersyn er dette et svært interessant objektiv.
Olympus pleide å jukse litt når de oppga forstørrelsesgraden til objektiver, ved at de multipliserte med 2 fordi de hadde mindre bildebrikke. Men forstørrelsesgraden til et objektiv har ingenting med størrelsen på bildebrikka å gjøre, så det blir egentlig feil. OM System har sluttet med denne praksisen, og oppgir nå faktisk forstørrelsesgrad på det nye objektivet.

Vi har sett det, og målt at det faktisk gir 2:1 forstørrelse. Det betyr at et motiv som er 1 millimeter i virkeligheten dekker to millimeter på bildebrikka. Det er ikke så mange objektiver som klarer det, og enda færre med autofokus, så dette er spesielt. Siden bildebrikka er halve størrelsen i hver retning av en fullformatbrikke, betyr det også at bildet da vil dekke 4 ganger så mye av brikke som en 1:1-makro på fullformat.

Men det stopper ikke der. Objektivet er laget for å kunne ta telekonverter, og setter du på en Olympus 2x telekonverter, får du faktisk ekte 4:1-forstørrelse. Da kan du fotografere ting du ikke kan se. Det betyr også at et motiv på 4,3x3,2mm vil dekke hele bildebrikka. Slike forstørrelser er krevende å jobbe med, men objektivet fungerer som alle andre objektiver på normale avstander, så du kan få akkurat den forstørrelsen du ønsker, eller bruke det som et ordinært objektiv i tillegg.

OM System 90mm f/3.5 Macro IS PRO er utstyrt med en bryter med tre trinn for å begrense fokusområdet, så du ikke får treg autofokus. Den fungerer også på manuell fokus. Det finnes også bryter for bildestabilisator og en funksjonsknapp. I tillegg har den clutch for å skifte mellom automatisk og manuell fokus.

Brennvidden på 90mm gir god mulighet til å isolere motivet fra bakgrunnen, og gir bilder med mye motiv og lite omgivelser. I bildevinkel tilsvarer den 180mm på fullformat, men er naturligvis mye mindre enn disse.

Produsenten hevder at bildestabilisatoren er god nok til at du kan jobbe håndholdt, selv med 4x forstørrelse, og OM-ambassdør, Kai Jensen, hevder til og med at han kan jobbe med fokus bracketting og fokusstabling håndholdt. Hvis dette stemmer, blir dette et formidabelt verktøy for makro.

Objektivet er har en IP53-sertifisert værtetting og bør tåle alt det være du klarer å utsette det for.

Strategiske mål er 69,8x136mm og 453g. Filterfatningen er 62mm.
Prisen på dette tilsynelatende superobjektivet er 15 990,- kroner.

Her finner du objektivet i nettbutikken.
 -
 -
Tabellen viser sammenheng mellom forstørrelse og største (i praksis) blender.
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu