Nå kan du ikke stole på bildene lenger

Er dokumentarfotoet dødt med nyeste versjon av Midjourney? Det har blitt svært enkelt å lage «bildedokumentasjon» av ting som aldri har funnet sted.
Her om dagen dukket det opp bilder av Donald Trump som motsatte seg arrestasjon – politi som sloss mot en sprellende ekspresident. Problemet var bare at Trump ikke var arrestert. Bildene var genert av Midjourney.

Dette kom bare dager etter noen bilder som viste Pave Francis i en svært fancy, hvit boblejakke – bilder som også har vist seg å være lagd av en KI.

Så nå har vi altså dokumentasjon på at paven er et moteikon og Donald Trump motsatte seg arrest. Eller har vi det? De som ønsker å spre slikt har nå den «dokumentasjonen» de trenger for å overbevise dem som ønsker å la seg overbevise, og vi andre har lite å stille opp med. For hvis man prøver å argumentere med at dette er lagd av en kunstig intelligens, hva hindrer andre fra å påstå det samme om bilde vi viser fram? Dermed oppnår alle som profitterer på at skillet mellom sannhet og løgn det de ønsker. Demokratiet forvitrer, og min sannhet er like riktig som din sannhet.

Midjourney har en liste over ord du ikke kan bruke til å lage bilder, og det står i betingelsene at du ikke har lov til å bruke det til å skape drama. Likevel vil en slik liste alltid være på etterskudd og oppdateres når man ser noe som man ikke ønsker at skal kunne lages. Derfor har de nå lagt «Arrested» til denne lista, forteller The Verge – men det er jo litt seint.

Det er også lett å omgå slike begrensninger. The Verge testet, og kunne ikke få bilder der de ba om «Donald Trump being arrested», men de fikk fortsatt bilder av «Donald Trump in handcuffs surrounded by police». Gravejournalisten, Eliot Higgins, som lagde de opprinnelige bildene fikk umiddelbart kontoen sin stengt av Midjourney.

Etter at disse bildene kom ut, har Midjourney stoppet tilgangen for gratisbrukere. De sier det ikke er noen sammenheng, men at tjenesten ble så populær at serverne knelte og de betalende brukerne ikke fikk tilgang til tjenesten. Men det kan likevel være at det var beleilig for dem å stoppe det nå.

Alle bildene av som skal vise arrestasjonen av Trump, finner du her.

Foto: Midjournew / Eliot Higgins -
Foto: Midjournew / Eliot Higgins
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu