Fujifilm lanserer nytt kamera, nytt objektiv og ny app

X-S20 retter seg blant annet mot vloggere. Det samme gjør 8mm f/3.5. Den nye appen håper vi gjør at Wi-Fi-funksjonene i kameraene endelig blir brukbare.
Fujifilm jobber ganske hardt for å hindre at informasjon kommer ut før lansering. Vanligvis feiler de spektakulært, slik som denne gangen, da all informasjonen var ute på forhånd.


Fujifilm X-S20

Fujifilm X-S20 er det andre kameraet i X-S-serien, og blir storebroren til X-S10 (som fortsatt vil bli produsert). Kameraet har fått den nye prosessoren, X-Trans 5, mens bildebrikken er den samme som før.

Grunnen til at Fujifilm har gjort det på denne måten, er fordi den gamle brikken (26 megapiksler) er raskere enn den nye på 40 megapiksler – på grunn av den lavere oppløsningen. Den nye 26 megapikslers brikken er en såkalt stablet brikke, og er for dyr for et kamera i denne klassen. Derfor gir den nye prosessoren sammen med den gamle bildebrikken den beste kombinasjonen av hastighet/pris.

Autofokus er den samme som på X-T5/X-H2, men har i tillegg automatisk motivgjenkjenning, så du ikke lenger må velge om det er mennesker, dyr, biler e.l. du tar bilde av. Vi tror likevel at det vil være raskere hvis du vet dette og setter det på forhånd, eller hvis det er både mennesker og bil i bildet, så kan det være lurt å sette manuelt fortsatt. Vi tror også at denne forbedringen vil komme til fjorårets modeller ganske snart. Se lenger ned i artikkelen.

X-S20 er utstyrt med en 7-trinns bildestabilisator og innebygd blits.

Video
Du kan spille inn i 4K 60p eller 6K 30p i 4:2:2 10 bit, noe som er ganske imponerende for et så lite kamera. Det er støtte for kjølevifta som ble lansert til X-H2S for et år sida. FujiFilm sier at det ikke skal være noe stort problem med overoppheting, men hvis du filmer ute i sola i 6K, kan du kanskje unngå noen utfordringer hvis du bruker vifta. Det er støtte for F-Log og F-Log 2 og råvideo i 6K til ekstern opptaker.

Kameraet retter seg også mot vloggere. Du har noen av funksjonene vi til nå bare har funnet på Sony ZV-kameraene, slik som at bakgrunnen kan gjøres mer uskarp, og at autofokusen kan gjenkjenne et objekt du holder opp for å vise det fram, og automatisk flytte fokus til det. LCD-skjermen kan vris helt rundt, så du kan se den når du filmer deg selv. Kameraet kan også leveres i en pakke med XC 15-45mm, som er et rimelig objektiv med god vidvinkel, som er en fordel hvis man holder kamerat og filmer seg selv. Programhjulet har en egen VLOG-innstilling, og det er støtte for UVC og UAC (video- og audio-overføring via USB som et webkamera).

For å støtte høyere hastigheter og mer krevende videoopptak, bruker kameraet det større W-235-batteriet, som gir mye mer strøm enn W-126S som forgjengeren brukte, og gir mer enn dobbelt så mange bilde før du må lade. Det øker vekta på kameraet litt, men ikke dramatisk. Det veier 491g inkludert batteri og minnekort. Det gir også et litt større grep, som mange synes er noe bedre å holde i.

Kameraet blir levert i tre ulike pakker:
Kun hus: 15 499,-
Hus og XF 18-55mm: 19 999,-
Hus og XC 15-45mm: 16 999,-


XF 8mm f/3.5 R WR

Hvis du virkelig vil ha mye med på bildet, kan du bruke Fujifilms nye 8mm f/3.5. Med en bildevinkel tilsvarende 12mm på fullformat i et kompakt fastobjektiv kan du få grandiose landskap, ta bilder i de trangeste rom, eller filme deg selv mens du holder kameraet, og fortsatt få med ting rundt og i bakgrunnen. Kanskje er det det siste Fujifilm har hatt i tankene da de utviklet objektivet. Det kan bli en veldig fin kombinasjon med X-S20 for vloggere.

Objektivet gir en bildevinkel på 112 grader. Likevel veier det bare 215g.

Objektivet har linær motor og værtetting, men ikke bildestabilisator. Til tross for den korte brennvidden kan det bruke vanlige skrufiltre på 62mm

Prisen er satt til 9999,- kroner.


Ny XApp
Appen fra Fujifilm har vært trøblete helt fra starten, og da den fikk støtte for blåtann, for å gjøre oppkobling enklere, ble det hele vanskeligere. Fujifilm har hvisket om en ny app i et år, men den har latt vente på seg helt til i dag. Nå er den endelig her, og selv om vi ikke har rukket å teste den ennå, skal den være enklere å koble opp, mer stabil og med flere funksjoner. Du har blant annet mulighet for automatisk overføring til telefon for sikkerhetskopiering. Du kan selvfølgelig både fjernstyre kameraet og overføre bilder manuelt. I tillegg kan du overføre en logg over aktiviteten til telefonen, og se hvor du har tatt bilder og video, når og mye annen statistikk.

Vi gleder oss til å prøve den nye appen. Kanskje har de fått det til denne gangen?

XApp skal bli tilgjengelig for nedlasting den 25. mai.


Nytt internprogram til X-T5 og X-H2
Samtidig med de andre lanseringene slippes også et nytt internprogram til X-T5 og X-H2, som begge har bildebrikken med 40 megapiksler. Det er hovedsakelig autofokusen som forbedres. Den har blitt bedre til å henge på motivet, selv om det forsvinner bak noe, og selv om det beveger seg raskt eller med ujevn hastighet.
I tillegg til å kunne gjenkjenne mennesker og dyr og biler og fly og slikt, kan den nå også gjenkjenne insekter og droner(!).

______________________________
Her finner du kameraet i nettbutikken.
XF 8mm f/2\3.5 R WR finner du her.
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu