Leica Q3 tidløs men svært moderne

Leicas lille smykke av et kompaktkamera kommer i ny utgave. Q3 har fått en rekke små og store oppgraderinger og framstår som et morderne kamera i en svært klassisk og minimalistisk innpakning.
Det er som forventet at Leica Q skal være minimalistisk, og de skuffer ikke på det området. Den nye modellen er som et smykke. Det gir mye kvalitetsfølelse å holde det og å bruke det. Ting er solid skrudd sammen. Selv om det nå er en vippbar LCD-skjerm, er nok den det mest solide vi har sett av slike konstruksjoner. Her er det ikke noe slark å finne.

Forfra ser Q3 akkurat ut som Q2, mens på toppen kan du se at det står Q3 med hvite bokstaver på blitsskoen. Baksiden domineres av vippeskjermen og ellers en mangel på knapper. Det er vel ikke egentlig en mangel, for du får gjort det du trenger, men det er ikke så mye å gå seg bort i. Fokus er på fotograferingen, ikke på innstillingene.

Inni er det derimot større endringer. Q3 har fått bildebrikken til M11 på 60 megapiksler. Det har vi ikke sett i et kompaktkamera før. Dette kombinert med en ny prosessor gjør at du får maksimal bildekvalitet, bedre autofokus og bedre støyfjerning. Høyeste ISO-verdi kan skrus opp ett hakk høyere til 100 000. Autofokusen er ikke lenger bare konstrastbasert. Nå får du også fasefokus, og kontastfokusen ser ut til å bruke DFD-systemet til Panasonic.

Kameraet er nå helt lydløst. Selv med mekanisk lukker må du nesten legge øret inntil for å høre at bildet tas. Vi spurte Leica-ambassadør, Henriette Sagfjord, som har får prøvd kameraet så vidt, hva hun tenkte om nykommeren.
-Det er mye raskere enn Q2, både på autofokus og på å bla gjennom bilder. Vippeskjermen gjør jobben enklere for folk som meg, som er ganske korte av vekst, og som Leica Q-bruker kjenner jeg meg umiddelbart igjen. Bildekvaliteten er selvfølgelig helt fantastisk.

Objektivet er fortsatt en Summilux 28mm f/1.7 ASPH med optisk bildestabilisator. Det har en meget myk og fin manuellfokus og du kan lett skifte til autofokus. Det er også en makromodus som lar deg fokusere nå snært som 17cm. Solblender følger med og er ment å stå på hele tiden, men kan tas av for å sette på filtre. Objektivdekselet passer utenpå solblenderen, og har nå fått en bedre patent uten filten på innsiden, som hadde en tendens til å bli slitt av.

Video
Videofunksjonen er kraftig oppgradert, og støtter nå opptak i 8K. Både h.265 og ProRes støttes. Vi vet ikke hvordan det er med fare for overoppheting i 8K, men kameraet brukes kanskje likevel ikke til profesjonelle videojobber som krever lange opptak, så vi vil anta at problemet er så omfattende.
Noen vil kanskje synes at fast 28mm blir litt begrensende, men noe av poenget med 8k her må være å kunne beskjære i etterkant. Man kan også velge utsnitt i opptaksøyeblikket, tilsvarende 35, 50, 75 eller 90mm. Likevel blir det 8K-opptak. Hvordan kameraet håndterer dette i praksis, når det ikke er nok piksler på et beskåret utsnitt til å gi 8K, har vi ikke klart å finne ut av ennå.

Leica Q3 bruker samme batteri som SL-systemet, BP-SCL6, som har mer strøm enn det gamle, SCL4, og har du også SL-systemet, kan du nå bruke batteriene om hverandre.

Søkeren har en oppløsning på 5,76 millioner punkter, som er omtrent 50% opp fra forrige gang. Optikken i okularet er så bra at dette er en av de beste søkerne vi har sett.

Med en helt flat front, får du ikke det beste grepet på dette kameraet. Riktignok er det en fordypning til tommelen på baksida, men uten en snor rundt halsen, hadde jeg ikke følt meg helt trygg. Du kan få kjøpt til et ekstra håndgrep (wireless chraging handgrip), og da får du samtidig mulighet for trådløs lading fra den medfølgende induksjonsladeren og antakelig alle standard induksjonsladere for mobiltelefon og tilsvarende.

Leica Q3 er tilgjengelig for levering umiddelbart, og får en veiledende pris på 74 000 kroner. Hvis du synes det høres ut som mye penger. Så er det helt riktig. Men det er kanskje ikke så dyrt allikevel. Man må huske på at dette er ganske spesielle saker som til dels er håndlagd. Det er også som et smykke å regne. Dersom du skulle kjøpt en Leica Summilux 28mm for M-systemet ville den alene kostet mer enn dette kameraet med et tilsvarende objektiv, så kanskje kjøper du bare objektivet og får et 60 megapikslers kamera på kjøpet?

____________________________________
Her finner du Leica Q3 i nettbutikken.
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu