Enda mer lyssterk ultravidvinkel

Hvis du liker å ta bilder av stjernehimmelen, er Sigmas lansering godt nytt for deg.
Sigma lanserer i dag en 14mm f/1.4 DG DN ART. Dette er det lyseste 14mm-objektivet for fullformat til nå. Fra før har de en 14mm f/1.8 for speilrefleks, og den var den lyseste da den ble lansert. Men de andre fastobjektivene i serien er f/1.4, og nå har de klart å bygge en god 14mm med samme lysstyrke.

Noe av problemet med lyssterke vidvinkler er at en del optiske feil kan bli veldig tydelige. Tar du bilde av nattehimmelen, er for eksempel koma et kjent problem, der punktlys i kantene av bildet ikke lenger er runde, men litt avlange, dråpeformete. Dette mener Sigma de har godt under kontroll med dette objektivet, så det faktisk skal kunne brukes på største blender.

Når du fotograferer landskap med stjernehimmel trenger du så stor blender du kan få, for du kan ikke bare øke eksponeringstiden. Det vil gjøre stjernene til korte striper fordi jorda roterer mens bildet tas, og bruker du et stativhode som kan kompensere for jordrotasjonen, vil landskapet bli uskarpt. Derfor er det viktig å samle så mye lys som mulig på kort tid. Det er nettopp det dette objektivet skal bidra til.

Det har også en del nyttige funksjoner for å hjelpe deg å ta slike bilder. Ikke bare har det egen stativfot med arca-swiss-feste, men enda mer nyttig er en fokuslås. Når du fotograferer himmelen er fokus vanskelig å sette, og du ender normalt opp med manuell fokusering. Å kunne låse fokusen når du har funnet riktig innstilling er svært nyttig. Til slutt har objektivet også et system for å holde på plass såkalte objektivvarmere (et varmebelte du legger rundt fronten på objektivet for å hindre kondens når temperaturen faller.) og hindrer det i å gi vignettering.

Men objektivet kan brukes til andre ting også. Hvis du fotograferer konserter fra pit-en foran scenen i små, mørke lokaler, kan dette objektivet være det beste du kan bruke for å få noe annet enn nærbilder.

Den korte brennvidden og store lysstyrken gjør at du ikke kan bruke vanlige filtre på objektivet. Det er derimot støtte for å sette inn gel-filtre i bakkant. Objektivdekselet har plass til å oppbevare to slike filtre, så du alltid har dem lett tilgjengelig og på et trygt sted.

Siden dette er et objektiv i ART-serien, er objektivet solid bygd, med gode værtettinger og den beste optikken Sigma kan lage. Bildevinkelen blir 114,2 grader på fullformat og minste fokusavstand er 30 cm. Det er nok ikke det objektivet er lagd for, men på slike avstander kan man få ganske interessante perspektiver. Vekten på herligheten er 1160g i E-fatning og 10g mer med L-fatning.

Her finner du objektivet i nettbutikken:
Sony FE
L-Mount
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu