VIKTIG MELDING

Fra medlemsportal til fotosamfunn
Foto.no startet opp i 1996 og var i lang tid den største portalen for fotointeresserte i Norge. Diskusjonene gikk hett for seg, Bildekritikken hadde høyt engasjement, bruktmarkedet var viktig for at fotoutstyr skulle finne nye hjem, og det var hit alle gikk for å finne fotoklubber, kurs, workshops, utstillinger, fotojobber og mye annet.

Men tidene har endret seg. Mye av diskusjonen ble flyttet over på Facebook. Bruktsalg gikk til Finn og samtidig som trafikken sank, sank også annonseinntekter.

Det er vanskelig å drive et nettsted på dugnad og underskudd. Foto.no har forsøkt å finne en god måte å modernisere tjenestene på brukersidene på. Vi har hatt samtalegrupper med brukere, vi har undersøkt publiseringssystemer, vi har sjekket kostnaden ved å lage og drifte andre systemer, egenutvikle ting. Ingen av løsningene har fungert bra nok, enten teknisk, funksjonsmessig eller økonomisk. Vi har også søkt blant annet Kulturrådet og Fritt ord om støtte til å bevare 28 år med uavbrutt redaksjonell og brukergenerert innhold, men til ingen nytte.

Det er med vemod at vi nå må melde at brukersidene legges ned for godt ved utgangen av desember 2024. Fram til da har du mulighet for å logge deg inn og hente ut bildene dine eller annet du måtte ha liggende der.

Vi har enorm respekt for alt det som finnes på disse sidene av både artikler og brukergenerert innhold. Vi er stolt over at vi har klart å holde liv i sidene i over sju år etter at vi startet Foto.no-butikken. Med visjonære eiere som har sett verdien av å skape fotointeresse, har vi kunnet drive på ganske uavhengig av kommersielle hensyn.

Tusen takk til alle som har brukt portalen. Det har til sammen vært over 134 000 unike brukere av Foto.no siden vi startet med medlemskap i 2000. Noen har vært med siden da, andre er nye. Felles for oss alle sammen er at vi har glede av foto og å dele gleden med andre, og det håper jeg kan fortsette.

Nytt fotosamfunn
Foto.no har inngått et samarbeid med norske Cameralla – en tjeneste som tilbyr brukerne å laste opp og kommentere på bilder og gi stjerner. Vi planlegger å lage mye aktivitet i form av konkurranser, webinarer, workshops og andre spennende ting. Cameralla er rett og slett et fristed hvor fotointeressen blir dyrket.

På Cameralla kan du bli med i Foto.no-klubben. Der vi vil kunne skape våre egne aktiviteter som kun er for Foto.no-medlemmene. Vi håper dette vil gi en ny giv for bildekritikk og fotokonkurranser, og vi gleder oss veldig til å bringe nytt liv i disse populære aktivitetene vi har drevet i årtier og tilrettelegge for et levende samfunn for deg som ønsker å treffe andre fotointeresserte, uansett kamera.

Erik Faarlund vil være Foto.no fotoklubb sin redaktør på Cameralla for å skape aktivitet og innhold, og vi vil gjøre det vi kan for å dele kunnskap, inspirasjon og entusiasme for fotografi og fotografering. Bli med oss videre i Cameralla - hvor gleden av å ta bilder og å lære av hverandre står i sentrum og hvor du kan utvikle deg i den retningen du selv ønsker.

Les mer om Foto.no fotoklubb her:
Link http://www.foto.no/kundesenterinfo/om-osss/fotoklubben

Trenger du hjelp eller lurer du på noe i forbindelse med at medlemsportalen stenger? Ring oss på tlf. 46462424 eller på e-post info@foto.no så hjelper vi deg så snart vi kan.
Foto.no -
Foto.no

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Lasse B.
@Erik Faarlund: Har send deg en melding
12.7
Erik F.
Hei Lasse.
Bildekritikk finner du ved å gå inn på et bilde noen har postet. Der kan du hi kommentarer og stjerner.

Forum er det dessverre ikke der. Det meste av aktiviteten fra vår forum var allerede flyttet over på sosiale medier. Det virker som forum er noe vi gamlinger driver med :-)
10.7
Lasse B.
Har registrert meg på cameralla og det ser bra ut men hvor finner tilsvarende bildekritikk og forum?
10.7
Viggo Strand K.
... men nå er jeg på full fart inn på cameralla og er kjempefornøyd med det jeg har opplevd der så langt.
27.6
Viggo Strand K.
Tja... det er jo en bekreftelse på det jeg har følt over lengre tid, men hva kan jeg gjøre med det?

Jeg har et bra alternativ... fotosidan.se
Der har jeg vært medlem siden 2005 og fotosidan er en mye mere utviklet portal med veldig mange sjangere om det kan sies slik.

De har også et fyldig magasin, Fotosidan Magasin, som kommer ut 6 ganger i året.

Viggo
24.6
Jostein S.
Hei
Jeg synes det er synd hvis fotosiden legges ned.
Jeg ønsker at foto.no fortsetter
At det blir funnet en løsning slik at den kan videreføres
Foto.no er unik. Det finnes ikke slike forum so dette
Om den ikke har fungert perfekt, hva er alternativet?
Håper det finnes en løsning
23.6
Torstein H.
En liten kommentar til ... Cameralla er et helt greit sted å legge ut bilder, men savner et diskusjonsforum der. De kan du gjøre to tinge, legge ut og kommentere bilder, eller kjøpe kurs. Jeg får håpe de får solgt noen av kursene sine, men så langt har jeg ikke funnet noe som er aktuelt for meg.
16.6
Walter S.
Erik Faarlund:

Har tidligere gitt utrykk for enorm skuffelse og en følelse av at foto.no "kaster barnet ut med badevannet".

Nok om det - mine følelser kommer ikke inn i det jeg tar opp her. Tekniske løsninger etterlyses:

- Har foto.no gjort seg noen mening om hvor den enorme bilde-mengden blir av? Og nå snakker jeg ikke kun om mine egne, men alle medlemmers bildedata.

- Du svarte tidligere at "Ved nyttår går alt offline, og blir borte" - men det betyr jo bare at ingen uteforstående kan aksessere det. Selve datagrunnlaget forblir lagret et eller annet sted på foto.no sin(e) server(e). Hva hvis noe "tar over" butikken om noen år og bruker disse bildene ...? Hvor står vi da?

- Ikke godt nok svar, etter min mening.

- Har foto.no gjort NOE for å forenkle prosessen med å laste ned alle bildene man har lagret i Portfolio? Helst en "bulk"-løsning som gjelder HELE innholdet i Porteføljen ...?

- For å ta meg og mitt predikament - 5.950 bilder lar seg ganske enkelt ikke laste ned - ett og ett bilde av gangen - det sier seg selv.

- Det jeg er opptatt av er jo ikke bare selve bildefilen, men alt det som samtidig ble lagret i METADATA (heter det dét?), som sammen med bildefilen gir en helhetlig mening til konseptet.

Selvfølgelig har jeg original-filen til (nesten) alle bildene lagret på mine mange Harddisker og det vil ta meg 100 år å finne frem hver og et av dem - MEN, det er jo det samlete, organiserte, struktuerte og komplette og som gjør det til et Portefølje, som nå "går dukken" ...!
:-(
- Skriver litt om dette i mitt innlegg i Forum:
http://fokus.foto.no/cgi-bin/diskusjon/lesTraadHier.cgi?id=831108


Mvh,
Walter
15.6
Pål M. S.
@EF
Takk for svar. Har bildene «all over the place», i tillegg til hjemme og sky lagring, selv om noen bilder med fordel kunne vært slettet for alltid…. Men dog, interessant og se utviklingen som fotograf i årenes løp. Synes det er trist at Foto.no’s brukersider går over i historien.

Takk for innsatsen, og også den jobben dere har gjort for og holde det gående, og mulighetene dere har gitt oss. Har hjulpet på veien til og utvikle meg som fotograf.
11.6
Erik F.
Hei Pål.
Du trenger egentlig ikke å slette noe. Ved nyttår går alt offline, og blir borte. Vi kommer ikke til å slette databasen med alt innholdet, men det er tvilsomt om den koden gang kommer opp igjen.

Så med mindre du vil ha bildene dine bort fra en datatbasefil som bærbare ligger bortgjemt på en disk et sted, trenger du ikke foreta deg noe. Hvis det bilder du kun har hos oss, må du kopiere dem ut, så du ikke mister dem.
11.6
Pål M. S.
@Erik Faarlund
Hva skjer med alle bildene til brukerne, hvis en ikke sletter dem?
11.6
Erik F.
Hei Torstein.
Akam gikk inn i Tek.no, og nå er det ingenting om foto der lenger, dessverre.

Hva gjelder forum, så ser vi at det meste av aktiviteten er flyttet over på andre plattformer som FB og liknende. Du finner mange grupper der, hvor du kan diskutere ting, men dessverre er det vanskleig å finne gamle diskusjoner, så et forum hadde vært bedre. Skulle gjerne fortsatt å tilby det, men da måtte aktiviteten vært en helt annen.
10.6
Torstein H.
Gikk ikke akam.no inn i foto.no engang i tiden, eller var det noe i mellom? Uansett, hva heter klubben for gamle foto.no medlemmer på Cameralla?
Ser for øvrig at de mangler forum der, så da blir det vel å fortsette å holde seg til engelskspråklige sider for den moroa.
9.6
Erik F.
Hei Torstein.
Hyggelig å høre at du har hatt mye glede av Foto.no.
Til info, så var Akam et annet nettsted. Men siden jeg var redaktør der i mange år, setter jeg selvfølgelig pris på at du husker det med glede :-)

Vi har egen klubb på Cameralla!
9.6
Torstein H.
Takk for all den foto-gleden jeg har fått her på fokus.foto.no gjennom mange år. Faktisk helt tilbake til det het akam.no(?)
Uansett, kanskje en ide å lage en "klubb" på Cameralla for gamle brukere av dette nettstedet.
9.6
Erik F.
Hei Walter.

Først vil jeg si takk for alt du har bidratt med gjennom årene. Du har vært blant de ivrigste til å koste på bildekritikken og har bidratt med kommentarer på utallige bilder.

Vi sluttet med betalt medlemsskap fordi det etter hvert krevde mer administrasjon enn det var verdt i forhold til hvor mye penger det dro inn. Da var det bedre å stimulere til økt aktivitet ved å åpne for alle.

Nå er vi på et punkt der vi ikke lenger kan forsvare å drive dette som et rent ikke-kommersielt prosjekt, og da fritt ord og andre ikke kunne bidra til å redde det, var det ingen annen løsning.

Jeg kommer fortsatt til å være til stede ved å kommentere på bilder på Cameralla, arrangere konkurranser og finne på andre aktiviteter, men er for øyeblikket litt i disponert (derfor den lave tilstedeværelsen fra meg i den senere tid - beklager det).

Jeg håper du og alle andre brukere finner seg til rette hos Foto.no på Cameralla, og håper vi kan få til mye gøy der.
7.6
Walter S.
@ Erik Faarlund:

Trist utvikling ...
Selv har jeg vært medlem her siden 10. november 2008 og har nå 5744 bilder på min portfolio ttps://walter_s.foto.no/
Alt dette blir nå borte ...
- Siste medlemskontingent betalte jeg 31. januar 2022 - etter dette var det gratis å være medlem her ...

- Bare lurer på én ting Erik Faarlund - i alle år (inntil 2022?) har jeg betalt mitt årlige abonnements medlemskap med glede (tror det var 450,- for gullmedlemmer) fordi jeg fikk uendelig mye igjen for dette. - Plutselig ble det "fritt for alle" (2022?) og gratis å være på foto.no - Hvorfor i all verden har dere kuttet ut en av inntekstkildene med dette grepet?

- Det måtte vel være bedre å få inntekt av, la oss for argumentets skyld si, 1000 betalende medlemmer, enn ingen inntekt i det hele?

Mvh,
Walter
7.6
Geir L.
Trist. Vil bli et savn at fokus.foto.no legges ned.
Blir spennende å se hvordan fotolivet på Cameralla blir.
6.6
Otto M.
Hei Agnar. Dessverre vil portfoliosidene også bli lagt ned fra nyttår. Så her må man laste ned bildene sine om det er eneste sted de finnes.
6.6
Agnar H.
Hva med portfolio-siden? Her har mange laget sin egen bildevisningsside. Denne er viktig for mange, hva skjer med den?
5.6
Pål M. S.
Trist, men kanskje en naturlig konsekvens. Høres vel ut som den mest fornuftige løsningen, gitt alle utfordringene.
Spennede! Im in:-)
5.6
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu