Nasjonal Fotovandring

Lørdag 12. september arrangeres Nasjonal Fotovandring for 4 år på rad – med nye samarbeidspartnere og mye spennende på programmet.
Nasjonal Fotovandring er blitt et solid og etablert arrangement som mange norske fotografer har et forhold til. Den lave terskelen for å delta har gjort arrangementet svært populært, og det fenger både ferske amatørfotografer og viderekommende entusiaster.

I år går Foto.no inn som ny nasjonal samarbeidspartner med ansvar for bl.a. mottak av bilder til konkurransen, samt presentasjon av både lokale og nasjonale vinnere på våre nettsider.

- Foto.no ønsker å bidra til økt fotointeresse, samt løfte frem norsk fotografi. Å være samarbeidspartner i Nasjonal Fotovandring er en del av denne strategien. Vi gleder oss allerede til arrangementet går av stabelen, og ikke minst til å se en rekke fotografer gi seg i kast med fotovandringen, forteller Frank Hesjedal, redaktør i foto.no.

Preus museum i Horten løftes opp fra å være lokal samarbeidspartner i Tønsberg, til å bli nasjonal partner.

– Preus museum er en nasjonal institusjon, og de bidro allerede i fjor med gratisbilletter til samtlige 1200 deltagere på fotovandringen. I år spisser vi samarbeidet – som blant annet vil bli synlig i form av en egen utstilling under Fotografiets dag på Preus museum i august. Her vil et utvalg bilder fra 2014 bli vist publikum, forteller prosjektleder for Nasjonal Fotovandring, Morten Reiten fra Japan Photo.

Som tredje nasjonale samarbeidspartner kommer selveste Nasjonalbiblioteket inn – og det med full tyngde.

- Dette er veldig spennende! Nasjonalbiblioteket vil både være en aktiv samarbeidspartner som skal sette sitt preg på arrangementet – men de skal også forvalte bildematerialet inn i fremtiden, med tanke på at dette skal gjøres tilgjengelig og søkbart for både oss selv og våre etterkommere, sier Morten Reiten.

Både foto.no, Preus Museum og Nasjonalbiblioteket stiller en representant i den nasjonale juryen.

I fjor deltok 19 byer og ca 1200 fotografer i Nasjonal Fotovandring. Det er lokale fotoklubber som er praktisk arrangør rundt om i deltagerbyene, og det lokale arbeidet har kommet godt i gang mange steder. Det ser ut til å bli noen små justeringer på kartet, men de aller fleste byene har allerede bekreftet deltagelse også i år – i tillegg til at muligheten fortsatt holdes åpen for nye arrangører. Rammen rundt det lokale arrangementet vil være likt som før – med et felles opplegg ute mellom klokken 11 og 14, hvor de fleste vil organisere en aktivitet enten ved hjelp av poster i byen, eller ved organiserte turer gjennom en planlagt løype. I år som i fjor vil også mange byer ha et tilbud før og/eller etter selve fotovandringen, som kombinerer et sosialt møtested med kreativt og fotofaglig påfyll. Startkontigenten er som tidligere kr 100 pr deltager, og denne går i sin helhet til den lokale fotoklubben som er praktisk arrangør.

Årets tema er Min Lørdag – et stort og spennende tema som kan tolkes på en rekke måter. Temaet kan dekke alt fra selfies til reportasjepregede bilder. Morten Reiten tror temaet vil engasjere og inspirere til tidenes beste fotovandring.

– Her åpner vi for helt nye innfallsvinkler og ideer. Enten motivet er hentet fra gatefotografens spontane øyeblikk eller naturfotografens nøye planlagte eksponering – begge er like velkommen. Med årets tema ønsker vi å inspirere til å ta i bruk hele døgnet i enda større grad enn tidligere! Innsendte bilder til Nasjonal Fotovandring må som vanlig være tatt i løpet av et døgn, som i år betyr mellom kl 00 og 24 lørdag 12. september.

Hver deltager kan sende inn inntil 3 bilder til konkurransen – hvor hver enkelt by har en lokal runde, før 6 vinnere fra hver by går til den nasjonale runden, hvor de virkelig store premiene ligger. Total premieverdi nærmer seg 200.000, og det er Japan Photo som står bak mesteparten av det som pryder premiebordet. Den nasjonale førstepremien er valgfritt fotoutstyr til en verdi av hele 30.000 kroner.

Administrerende direktør i Japan Photo, Stephan Stein gleder seg til årets fotovandring:

- Dette er kjempegøy! Her klarer vi å samle alt fra øyeblikksfotografen med smarttelefon til entusiaster med store kameraer og dyre objektiver. Nasjonal Fotovandring er i ferd med å etablere seg som den store norske fotodagen, hvor ”alle” snakker om foto, tenker foto – og selvsagt fotograferer! Det er fantastisk å være med på å legge til rette for så mye lokalt engasjement og så mange fornøyde deltagere. Dette er ekte fotoglede i praksis, sier Stephan Stein.

Tradisjonen med å utgi en bok med et utvalg av de beste bildene vil fortsette – hvor Japan Photo/CEWE FOTOBOK i samarbeid med en av de lokale arrangørene vil velge ut bilder og sette opp boken.

På Foto.no vil vi komme med oppdateringer om arbeidet videre, både på nasjonalt plan – og etter hvert også med detaljert oversikt over de lokale arrangementene. Sjekk også ut hjemmesiden til Nasjonal Fotovandring
Ola Gamst Sæther - Vinner Nasjonal Fotovandring 2014
Vinner Nasjonal Fotovandring 2014
Ola Gamst Sæther
Anita Jordanger - Morten Reiten of fjorårets vinner Ola Gamst Sæther
Morten Reiten of fjorårets vinner Ola Gamst Sæther
Anita Jordanger
Trond Espen Haug - 1. plass, Longyearbyen. 2014.
1. plass, Longyearbyen. 2014.
Trond Espen Haug
Per William Doksrud - 1. plass, Lillehammer. 2014.
1. plass, Lillehammer. 2014.
Per William Doksrud
Christian Stranger-Johannessen - 1. plass, Trondheim. 2014.
1. plass, Trondheim. 2014.
Christian Stranger-Johannessen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu