Nasjonal Fotovandring førstkommende lørdag (12.sept)

Her er ti tips til en vellykket nasjonal fotovandring.
Lørdag 12. september arrangeres Nasjonal Fotovandring i 20 norske byer. Bak arrangementet står Japan Photo, foto.no, Nasjonalbiblioteket og Preus museum som sammen med lokale kamera- og fotoklubber gjør dette til landets største organiserte fotoaktivitet. Det forventes at så mye som 200 fotoklubbmedlemmer, butikkansatte, fotografer og andre engasjerte er i sving denne dagen, for å holde de langt over 1000 deltagende fotografene i aktivitet på jakt etter de beste bildene knyttet til årets konkurransetema, Min lørdag.

– Dette begynner å bli så omfattende at vi nå kan snakke om 20 minifotofestivaler på en og samme dag rundt om i Norge, forteller prosjektleder Morten Reiten fra Japan Photo. - I tillegg til selve fotovandringen, ser vi av programmet at det er foto-kafèer, det er foredrag/bildevisninger, fotografbesøk, quiz og konkurranser og en hel del annet som skjer. I mange byer trekker man veksler på andre arrangementer som foregår i bybildet, og flere lokale arrangørgrupper har gått aktivt ut og bedt lag/foreninger vise seg frem i byen denne lørdagen. I tillegg er det siste innspurt i valgkampen, som også tradisjonelt sett innbyr til litt liv og røre i sentrum. Det skulle altså ikke mangle på motiver der ute.

Sammen med prosjektleder Morten Reiten har vi satt opp våre 10 tips til en vellykket fotovandring:

1) Planlegg på forhånd! Årets tema er ”Min lørdag”. Kan du få være flue på veggen i løpet av dagen/kvelden/natten sammen med noen du kjenner, som skal gjøre noe litt utenom det vanlige? Enten det er en onkel som skal på Amcar-treff, du selv som skal til fjells, en kone som ligger på fødestua eller et barnebarn som feirer sin 6. bursdag – temaet skriker etter gode historier og minnerike øyeblikk, fortalt og bevart for ettertiden i et enkelt bilde. Vi som arrangører ser gjerne bilder av mennesker, både ute og inne. Tenk historie og fortelling! Det er likevel ingen grenser for hva som kan passe til temaet – det blir opp til de 20 lokale juryer å plukke de beste bildene.

2) Møt opp og registrer deg! Dette MÅ du gjøre for å kunne delta i konkurransen. Det koster 100 kroner å delta, og beløpet går i sin helhet til den lokale arrangørklubben. Ta med nøyaktig beløp i kontanter, det gjør det raskt og enkelt.

3) Delta i det organiserte opplegget! Om du har tid og mulighet, bli med noen timer på det organiserte opplegget. La deg inspirere av det som skjer, treff folk, lær noe nytt. Et par timer rundt i byen vil også gi deg motivene du aldri kunne planlagt.

4) Kle deg godt. Det finnes ikke dårlig vær – men kle deg etter forholdene. Husk gode sko! Det er intensjon at all registrering skal gjennomføres uansett vær – men man må selvsagt ta høyde for at enkelte utendørs aktiviteter kan bli offer for storm og regn.

5) Husk ekstra batteri og godt med plass på minnekortet. Sjekk kamera og utstyr kvelden i forveien.

6) Vil du delta i bonus-oppdraget med Wilse-bilder? Da lønner det seg å gå inn på Nasjonalbibliotekets sider og orientere seg på forhånd, og velge ut noen bilder du vil jobbe ut fra. Begrens deg til maks 5-6 motiver. Lagre disse (eller bare ta et bilde av PC-skjermen) på mobilen, så har du de for hånden, eller print de ut. Tips: Søk på sted i andre søkefelt (Oslo, Grünerløkka…), eller søk på innhold i bildet i det første feltet (Bil, stasjon, ku…)
NB! Husk å noter deg det såkalte tilvekstnummeret som står på originalbildet – dette trenger du til innsendingen.
Her søker du i bildene: http://goo.gl/9f4FbB

7) Se www.nasjonalfotovandring.no for oppdatert informasjon om oppmøtested og registrering. Hver by har sitt menyfelt øverst på siden.

8) I mange byer er det ganske omfattende program. Spør ved registreringen, om det deles ut skriftlig kart/info. Dette kan variere fra by til by.

9) Innsendingsfrist for begge konkurransene er onsdag 16. september klokken 24. Sett deg inn i konkurransereglene, disse ligger både på fotovandringens nettside og står i deltagerbeviset. Husk at innsendte bilder skal være tatt i løpet av døgnet 12. september innenfor landets grenser. Utover dette står du fritt til å fotografere både før, under og etter det organiserte opplegget. Du kan også reise til et annet sted å fotografere – bildene må ikke være tatt i den byen du er registrert i.

10) Husk at mange av bildene som sendes inn til konkurransen vil bli publisert, både som vinnere, bidrag i boken etter Nasjonal Fotovandring og i utstillinger. Det er du som fotograf som er ansvarlig for at det er greit å fotografere dine motiver – og ved innsending av bilder bekrefter du at du har nødvendig aksept for eventuell publisering. Særlig ved fotografering av ”ukjente” mennesker kan dette være en utfordring, og spesielt ved fotografering av barn. Spør våre veiledere om tips dersom du er usikker på dette. Selv profesjonelle gatefotografer er uenige om mye av ”skikk og bruk” innen temaet – men mye går bra når man gir seg til kjenne, og veksler noen få ord. På generelt grunnlag fraråder vi direkte snikfotografering om motivet er lett gjenkjennelige mennesker.

Nasjonal Fotovandring
Ingvald R. Ingebretsen (Kristiansand) - Biofoto Sørlandet planlegger programmet i Kristiansand
Biofoto Sørlandet planlegger programmet i Kristiansand
Ingvald R. Ingebretsen (Kristiansand)
Morten Reiten - Medlemmer fra Lillehammer Kameraklubb og Japan Photo er klare til å ta i mot ivrige fotovandrere på Lillehammer.
Medlemmer fra Lillehammer Kameraklubb og Japan Photo er klare til å ta i mot ivrige fotovandrere på Lillehammer.
Morten Reiten

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu