Ny speilløs modell og ny entusiastkompakt fra Panasonic

GX9 gir deg et moderne kamera med god ergonomi og vippbar søker. TZ200 har nesten alt du kan ønske deg i et kompaktkamera.
Vi har bare fått pressemelding fra Panasonic, og har ikke vært i stand til å finne informasjon utover det. Derfor er det, som vanlig, litt tynt med informasjon. Pressemeldinger i dag er ikke akkurat laget for å informere.

Men det hindrer naturligvis ikke kameraet i å være et utmerket kamera. Dette er siste tilskudd på stammen i GX-serien, og ser ut til å være et solid kamera med mange av de smarte Panasonic-løsningene.

Det er naturligvis 4K video-mulighet (24/25/30p) og 4k Photo, der du kan ta 30 bilder i sekundet i 4K oppløsning og lett velge ut de nøyaktig riktige øyeblikkene etterpå.

Panasonic skriver ingenting om ny prosessor eller ny bildebrikke. Så dette må vi anta er det samme som i GH5. 20 megapiksler, og kjapp som bare det.

Nytt på kameraet, som vi ser flere og flere kommer med, er lavenergi bluetooth. Det betyr at kameraet kan være koplet opp mot en mobil enhet kontinuerlig, og du kan sitte med mobilen og se bildene som ligger på kameraet, eller fortløpende overføre dem fra kameraet etter hvert som de tas, så det er lettere å laste opp til sosiale medier.

Bildestanbilisatoren er den nye 5-aksers-varianten, som samarbeider med stabilisatoren i objektivet, hvis noe sånt finnes. Det gir en utrolig god stabilisering som man inntil for et drøyt år siden aldri hadde sett maken til.

Lang batterilevetid
En av de store nyhetene i denne modellen er at den har en spesiell sensor som registrerer når du ikke bruker kameraet og kan slå av søker/skjerm automatisk. Det gjør at batteriet varer vesentlig lenger. Offisiell batterikapasitet er på magre 260 bilder (etter CIPA-standarden), men bruker du den nye strømsparefunksjonen oppgir Panasonic kapasiteten til 900 bilder. Hvordan dette er målt sier de ingenting om.

En av de spesielle tingene med denne kameraserien er den vippbare søkeren som kan vippes 80 grader oppover, så du nesten får vertikalsøker. Berøringskjermen kan også vippes opp og ned, men ikke til siden.

På mange måter minner dette kameraet om GX80, men med litt mer plass til knapper, avansert søker og så videre. Dessverre mangler kameraet mikrofoninngang, og naturligvis alle de avanserte videofunksjonene til GH5. Så det er mer en stor GX80 enn en liten GH5.

Vi har ikke fått informasjon om når GX9 kommer i salg, men veiledende utsalgspris vil være 9999,- for kamerahuset og 11 499,- for et kit med et enkelt objektiv.

TZ200
Samtidig som de lanserer GX9, slipper Panasonic også et nytt kompaktkamera med lang zoom. Det er oppfølgeren til TZ100 som har fått navnet TZ200. Dette er et superzoomkamera med 1 tommers bildebrikke (samme størrelse som i Sony RX100-serien), men med hele 15x zoom. Det betyr at det dekker bildevinkler tilsvarende 24-360mm, og det er egentlig ganske formidabelt i et så lite kamera. Det ser også ut til at Panasonic har klart det uten å øke størrelsen på kameraet nevneverdig fra forrige modell.

Som på alle Panasonic-kameraer etter hvert, finner du 4k video, 4K Photo og avanssert bildestabilisator. I tillegg er det også fokus-stacking, fokus-bracketing og blender-bracketing.

Du har de fleste manuelle muligheter på kameraet, og du kan ta bilder i råformat. I tillegg har du naturligvis alle de automatiske mulighetene hvis du vil gjøre det enkelt for deg selv.

Også TZ200 har fått den nye lavenergi-Blutooth-funksjonen som også GX9 har.

Prisen på kameraet er veiledende 8999,- så det er ikke noen billigmodell, men med det svært avanserte objektivet, er det kanskje ikke så overraskende at det koster noe mer enn forgjengeren. Dette begynner virkelig å bli en modell der du får i både pose og sekk.



Redaksjon i Foto.no er uavhengig av butikken og nettbutikken vår, men drives av inntektene derfra. Så hvis du setter pris på nettstedet og tjenestene vi tilbyr, og ønsker å se det videreført og forbedret, er vi svært takknenmlige hvis du vurderer å handle hos oss neste gang du trenger fotoutstyr eller å få laget bilder.
Du finner butikken vår i Barcode, rett ved spor 19 på Oslo S.
Nettbutikken finner du her.

 -
Panasonic Lumix GX9
 -
Panasonic Lumix TZ200

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu