En visuell historisk aperitif

«Norges fotoalbum», bind 3 og 4, dvs. årene 1940-49 og 1980-89, er nå kommet ut, et halvår etter at de to første i serien forelå.
Norges Fotoalbum (tiårs-perioder)
Format: A4+
Omfang: ca. 250 sider
Forlag: Font forlag
Pris pr bok: 379

«Norges fotoalbum», bind 3 og 4, dvs. årene 1940-49 og 1980-89, er nå kommet ut, et halvår etter at de to første i serien forelå.

I løpet av fem år skal norgeshistoriens mest ikoniske bilder utgis i bokform - tiår for tiår - under fellestittelen «Norges fotoalbum». Det blir i alt 12 bind som skal bildelegge vår historie fra 1890-årene frem til 2010.
Dette er god historie og ikke minst fotohistorie presentert på en ny og spennende måte, med bilder av våre beste fotografer og med tekstbidrag som både er til å humre av men ikke minst til å bli klokere av. Det skulle strengt tatt bare mangle, med så dyktige forfattere.

Imponert
Forord-forfatterne har klart kunsten å presse ned 10 års historie på fem sider. Jeg er spesielt imponert over Alf R. Jakobsen som i 1940-boka rekker å si så mye, med så stor bredde, og med en språklig dramaturgi som gjør at jeg bare sitrer etter å lese enda mer om denne dramatiske tidsepoken i norsk historie.
I positiv forstand er det også verd å merke seg at forlaget, både tekstlig og bildemessig, har fått med seg at andre verdenskrig ikke bare handlet om Blücher og «gutta på skauen». Blant annet er Narvik bra representert, med bakteppe fra Jakobsens tekst om at hovedgrunnen til at Hitler angrep Norge var å få hånd om utskipningen av jernmalm fra gruvene i Kiruna.
Andre verdenskrig har naturlig nok fått sin solide andel av 1940-boka, men også de første etterkrigsårene er godt ivaretatt, både bildemessig og tekstmessig. Interessante bilder og interessant lesning, som nok en gang trigger til å få vite mer.

Tiden går
I 1980-boka er vi langt nærmere vår egen tid, og kan bare hoderystende konstatere at tiden går så alt for fort. Er det lenge siden PR-geniet Carl I. Hagen gikk på line hos Cirkus Arnardo, eller Høyrebølgen slo inn over landet, eller adm.dir i Simonsen Elektro stolt kunne vise frem selskapets nye mobiltelefon (antatt 25 kilo og stor som en ryggsekk) der han hadde en klar formening om at markedet for mobiltelefoner ville ekspandere de kommende årene.

All ære til Font forlag for et stort, ambisiøst og åpenbart vellykket prosjekt.

Fakta:
På vel 250 sider, i A4+ format, presenteres hvert tiår. Først en femsiders intro om tiåret, så ulike temaer: Kultur, samfunn og media, tiårets person, tiårets fotografi, arkitektur og design, politikk, idrett, økonomi og næringsliv. Til hvert av disse temaene har forlaget valgt et antall personer som på én side bidrar med sine betraktninger til ett hovedbilde som introduserer temaet.
Marie Simonsen har skrevet bokens innledning i 1980-boka. I 1940-boka har Alf R. Jacobsen skrevet innledningen. Øvrige bidragsytere i begge bøkene er Knut Olav Åmås, Hege Ulstein, Terje Svabø, Hege Duckert, Einar Lie, Karianne Bjellås Gilje, Atle Nielsen og Ken Opprann.



Redaksjon i Foto.no er uavhengig av butikken og nettbutikken vår, men drives av inntektene derfra. Så hvis du setter pris på nettstedet og tjenestene vi tilbyr, og ønsker å se det videreført og forbedret, er vi svært takknenmlige hvis du vurderer å handle hos oss neste gang du trenger fotoutstyr eller å få laget bilder.
Du finner butikken vår i Barcode, rett ved spor 19 på Oslo S.
Nettbutikken finner du her.

 -
Bind 3 og 4 er nå ute.
Bilder fra boka -
Bilder fra boka
Reitgjerde-saken, og en røkende helsedirektør Torbjørn Mork.
Bilder fra boka -
Bilder fra boka
Ingen tvil om hvem som ble ti-årets personlighet.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu