Ny RX100 superkompakt fra Sony

Sony bygger videre på suksessen med RX100-serien med 6. generasjon, men gjør denne gangen også endringer i objektivet med mer zoom men lavere lysstyrke
Det er få serier med kompaktkameraer som har hatt så stor suksess som Sonys RX100-serie, ikke minst tatt i betraktning at kompaktkamerasalget mer eller mindre har kollapset i løpet av seriens levetid. Likevel selger disse kameraene svært bra.

De siste tre generasjonene av dette kameraet har beholdt det samme objektivet, og det med god grunn – det er optisk bra, lyssterkt og kompakt. Likevel har det kanskje gjort at brukerne har hatt problemer med å skille modellene fra hverandre.

Nytt objektiv
Denne gangen gjør de endringer på objektivet ved å tilby mer zoom. Nå går zoomområdet fra tilsvarende 24-200mm med lysstyrke f/2.8-4.5. Det vil si at den legger seg nærmere Panasonic TZ200 i spesifikasjoner på objektivet, men det ser ut til å være mindre enn TZ200.

Sony har ikke sagt noe offisielt om det, men vi antar at de som tidligere viderefører minst to tidligere generasjoner i serien, slik at du fortsatt kan få tak i modeller med mindre zoom og høyere lysstyrke.

Vi er ganske imponert over at Sony har klart å holde størrelsen på objektivet såpass lite. Det ser faktisk identisk ut, så vidt vi kan se, med objektivet på versjon V. Det blir riktignok lengre når man slår på kameraet og zoomer inn, men med tanke på lommevennlighet, er det identisk.

Samme bildebrikke men ny prosessor
Bildebrikken er den samme som i forgjengeren. Det vil si en såkalt 1-toms brikke på 20 megapiksler. Den er «stacked», som betyr at den har innebygd minne, og dermed kan ta unna data mye raskere. Dette medfører at kameraet kan holde en kontinuerlig skuddtakt på opp til 24 bilder pr. sekund inntil bufferen er full (maks 233 bilder) ifølge Sony.

Kameraet har fått en oppgradert BIONZ X-prosessor, som blant annet gjør at Sony kan skilte med «verdens raskeste autofokus». Dette har blitt en konkurranse blant produsentene, og så lenge det ikke finnes noen felles standard for måling av dette, skal man ta det med en klype salt eller tre, men de oppgir i hvert fall hastigheten til 0,03s. Hva det innebærer av praktisk forskjell er vanskelig å si, men at det går fort, er det liten tvil om.

Den nye prosessoren gjør også at videofunksjonen kan oppgraderes, og RX100 VI kan ta opp 4K HDR-video ved hjelp av HLG-profilen (Hybrid Log Gamma). Det er også støtte for S-Log3. Hvis du vil filme i slow motion, kan kameraet ta inntil 120 fps i full HD. Går du ned på oppløsning, kan du filme i både 250, 500 og 1000 fps. Sony har ikke spesifisert hvilken oppløsning du får slike hastigheter i, men vi mistenker at de ikke er så veldig høye.

Design
Utseendemessig er kameraet identisk med forgjengeren. Det vil si at det har en vippbar skjerm som kan bukes til selfies, den har en nedfellbar søker, funksjonsring rundt objektivet og en såpass kompakt utforming at det helt klart kommer i klassen «lommevennlig». Det er både bluetooth, wi-fi og NFC i kameraet.

Sony RX100 VI er forventet i butikken i løpet av juni (Sony sier 15. juni, men slike datoer blir ofte skjøvet på) og veiledede pris er 13 000 kroner.



Redaksjon i Foto.no er uavhengig av butikken og nettbutikken vår, men drives av inntektene derfra. Så hvis du setter pris på nettstedet og tjenestene vi tilbyr, og ønsker å se det videreført og forbedret, er vi svært takknenmlige hvis du vurderer å handle hos oss neste gang du trenger fotoutstyr eller å få laget bilder.
Du finner butikken vår i Barcode, rett ved spor 19 på Oslo S.
Nettbutikken finner du her.

 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu