Nikon lanserer alt på en gang

I dag slipper Nikon både systemkamera og kompaktkamera samt objektiver for speil og speilløst.
Vanligvis kommer det ett produkt om gangen, eller ett kamera og et objektiv. I dag slipper Nikon både et speilreflekskamera, et superzoom-kompaktkamera og to ganske spennende objektiver.

D780
Endelig, etter fem og et halvt år, kommer etterfølgeren til D750, nemlig D780. Kameraet har arvet mye fra D850 og Z6. Blant annet har den fått mer eller mindre det samme autofokussystemet ved live view som Z6. Det betyr at du endelig kan bruke live view omtrent som du normalt bruker kameraet med søker, og du får autofokus på video. Det er i seg selv et stort framskritt. Den vanlige fokusen sier de lite om, men den har 51 fokuspunkter og skal ha svært god egenskaper for følgefokus, sier Nikon.

I likhet med D850 kan det ta 7 bilder pr. sekund i serie, men vipper du opp speilet, klarer det 12 bilder pr. sekund – en hastighet på speilreflekskameraer man tidligere bare har sett på de dyreste modellene.

Nikon plasserer modellen ved siden av Z6 i kategorien fullformat entusiastkamera, men de har lært av all kjeften de fikk for Z6, og utstyrt denne modellen med to minnekortplasser. Begge er SD, UHS-II.

Prisen for kamerahuset er satt til 25 990 kroner, eller du kan få det i kit med 24-|20mm f/4 ED VR til 30 890.

AF-S NIKKOR 120-300mm f/2.8E FL ED SR VR
Dette er et objektiv mange har ønsket seg. Sigma har hatt et tilsvarende i mange år, og vi har lurt på hvorfor kameraprodusentene ikke har kommet med det også. Skal du på safari, er et slikt objektiv, kombinert med en 2x telekonverter helt uvurderlig. Da har du både lysstyrken og rekkevidden du trenger samtidig som du har et zoomobjektiv så du kan få det utsnittet du ønsker selv om du ikke alltid selv kan bestemme avstanden til dyrene.

Vi har ikke fått prisen ennå, en men i og med at Nikon fronter dette som et profesjonelt objektiv, mistenker vi at det blir dyrere enn de 30 000 Sigma skal ha for sitt.

Dette er ikke et lite objektiv. Med en vekt på 3250g og filterfatning på 112mm er det svære greier. Men hva forventer du når du skal ha 300mm f/2.8 i et zoomobjektiv?

Vi tror dette blir et svært spennende objektiv. Det største problemet blir kanskje å lære seg navnet. Det er ikke sikkert at navnet trenger å gjenspeil alle glasstyper som finnes – på samme måte som få matvarer vi kjøper har navn etter alle ingrediensene. AF-S NIKKOR 120-300mm f/2.8E FL ED SR VR.

Veiledende pris er satt til 109 990.

Coolpix P950
Kompaktkamerasalget stuper, men det betyr ikke at deres tid er over. Det er fortsatt et ganske stort marked for nisjeprodukter, slik som superzoomkameraer. P950 er eksempel på det.

Dette er arvtakeren etter P900 som var en bestselger, og omtrent umulig å skaffe nok av før P1000 kom på markedet. Vi trodde før at P1000 var arvtakeren etter P900, men Nikon har nok innsett at P1000 ble for stor og med lengre zoom enn folk trengte, og at mange ønsket seg en ny P900. Det har de nå fått.

Kameraet ser ut til å ha samme objektiv som før, med zoom tilsvarende 24-2000mm f/2.8-6.5. Mye kan også tyde på at det er samme bildebrikke og samme prosessor, så man må forvente samme bildekvalitet. Men det har kommet støtte for råfiler, så noe høyere bildekvalitet kan man få ut av det.

Skjerm og søker har blitt bedre, kameraet har fått blitssko og mikrofoninngang. Det er noen millimeter større i hver retning og vekten har økt fra 899 til 1050g.

Hvis du trenger et kamera med ekstremt lang zoom, men ikke vil bære på det vanvittig store P1000, vil P950 være et supert alternativ. Tar du bilde av månen, reiser på safari eller vil ha nærbilder av lite samarbeidsvillig småfugl og ikke har 100 000 kroner å bruke på det, er dette svært interessant.

Vi håper tilgjengeligheten blir bedre enn for forgjengeren.

Prisen blir ca 9000 kroner.


NIKKOR Z 70-200MM f/2.8 VR S

Dette er et etterlengtet objektiv, et objektiv som gjør Z-systemet mye mer attraktivt. Det viser at Nikon satser også på de større og mer lyssterke objektivene, etter de lenge har gått for f/4-zoomer og f/1.8 fastobjektiver.

Dette objektivet er i S-serien som er toppserien av objektiver i Z-systemet og det er å forvente at dette optisk er et raust skritt opp fra speilrefleksvarianten (uten at den er dårlig på noen måte).

Objektivet ser ganske vanlig ut til å være en slik variant, med intern step-motor, 77mm filterfatning og vekt på ca 1,4kg. Men det er et par ting som skiller den fra mengden. Det har fått to funksjonsknapper som du kan legge valgfrie funksjoner på. Det har også fått en liten OLED-skjerm som viser blender- og fokusinnstillinger.

Veiledende pris er 27 990 kroner.

De som ventet på offisiell lansering av Nikon D6 i dag ble dessverre skuffet. Canon lanserte sitt tilsvarende kamera, 1Dx III i natt. Her kan du lese mer om det.
 -
Nikon D780 speilreflekskamera som overtar etter D750
 -
AF-S NIKKOR 120-300mm f/2.8E FL ED SR VR
 -
Kompakt superzoomkamera, Coolpix P950.
 -
NIKKOR Z 70-200MM f/2.8 S proffobjektiv for Nikon Z.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Anders L.
"De som ventet på offisiell lansering av Nikon D6 i dag ble dessverre skuffet." Var det noen som ventet lansering av D6 i dag? Gjorde EF det? I følge Nikon blir kameraet lansert i februar, så vi som følger med, ble dessverre ikke skuffet. :)
20.1
Erik F.
Takk for rettelsen, Svein.
Jeg skulle bare se om leserne fulgte med :-)

Jeg har endret teksten nå.
Må bare beklage feilen. Det skyldes at vi fikk ufullstendig forhåndsinformasjon fra Nikon, der VR ikke var med i navnet, og ingen VR-bryter var synlig på objektivet.
10.1
SveinM M.
NIKKOR Z 70-200MM f/2.8 VR S , dvs. med bildestabilisator...... Så det stemmer ikke som beskrevet i artikkelen at den kommer uten....
8.1
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu