Verdens mest lyssterke AF-objektiv

Vi har sett det før, men det er lenge siden et autofokusobjektiv med blender f/1.0 har vært i salg. Nå er det det igjen.
Fujilfilm har endelig lansert sitt XF 50mm f/1.0 WR. Det er over 2 år siden de sa at de ville lansere et objektiv med denne blenderen, men mye har endret seg underveis.

I utgangspunktet skulle det være en 33mm, altså et normalobjektiv, og selv har jeg sett en mock-up av det objektivet. Men så ble det stille rundt det lenge, og i fjor høst dukket det opp igjen som en 50mm. Jeg spurte Fujifilm om hvorfor, og de svarte at det 33mm ble for stort og komplisert. Det er litt rart, siden det vanligvis er lettere å lage kompakte normalobjektiver, men det er helt sikkert en eller annen fysisk faktor som gjør at det er lettere med noe lengre brennvidde.

Nå er i hvert fall objektivet lansert, og Fujifilm hevder at det er det raskeste objektivet med autofokus i verden. Det stemmer nok når det gjelder objektiver i salg, men allerede i 1989 lanserte Canon sin egen EF 50mm f/1.0. Den var attpåtil for fullformat. Men den var ikke spesielt god optisk, men til gjengjeld ganske så dyr, og gikk ut av produksjon i forrige århundre.

Fujifilm XF 50mm f/1.0 WR er også det objektivet som lar deg bruke autofokus i det svakeste lyset. Tidligere kunne kameraer i X-systemet fokusere i lys ned til -6 EV, som er ekstremt lite lys. Dette ble oppnådd med objektiv på f/1.4. Siden dette nye objektivet slipper inn dobbelt så mye lys, gjør det at du skal kunne bruke autofokus ned til -7EV på X-T4 og X-PRO3. Det er i praksis umulig å fokusere manuelt i så lite lys, så dette muliggjør fotografering under forhold som tidligere var svært krevende eller omtrent umulig.

Dette er naturligvis ikke noe lite objektiv, 845g. Det blir omtrent samme størrelse som XF 16-55mm f/2.8, og er værtettet.

Autofokusen skal være rask og presis med en 120 graders rotasjon. Den skal være raskere enn på XF 56mm f/1.2, men man kan ikke forvente ekstremt rask autofokus på et objektiv som dette. Til gjengjeld skal manuellfokus være veldig presis.

Spesifikasjoner:

Brennvidde: 50 mm (tilsv. 76 mm for 35 mm-format)
Maksimal blender: f/1.0
Minste blender: f/16
Filterdiameter: 77 mm
Nærgrense: 70 cm
Maksimal forstsørrelse: 0.08x
Antall blenderlameller: 9 (avrundede)
Lengde: 103,5 mm
Diameter: 87 mm
Vekt: 845g


Prisen på objektivet blir 17 999,- kroner og det blir tilgjengelig i slutten av september.

______________________________________________________________________________________

Vil du bestille Fujifilm XF 50mm f/1.0 R WR kan du gjøre det i vår nettbutikk her.
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu