Kanskje når ikke julenissen fram i år

Som om ikke dette året har vært ille nok. Nå kan det se ut som selveste julenissen vil slite med å nå fram til alle denne jula.
Vi skal ikke klage på julenissen. Han gjør nok jobben sin som alltid. Problemet er med transportselskapene han har outsourcet distribusjonen til. De sliter virkelig med å få fram gavene i år, og ingen kan garantere at alt kommer fram til jul.

Det begynte med nedstengning i store deler av verden. Da stoppet mye av salget av forbrukervarer opp, noe som medførte at mange rederier la deler av lasteskipflåten sin i opplag. Samtidig trengte distributører og forhandlere å realisere penger for å holde seg flytende med sviktende salg, og derfor solgte de ned lagrene, noe som ytterligere svekket etterspørselen etter transport fra produksjonslandene (i hovedsak Kina).

Verden prøver å vende tilbake til normalen, og folk begynner å bli lei av koronakrisa. De som fortsatt har inntekt ønsker å bruke litt penger, og trenger ting til å gjøre hjemmekontortilværelsen lettere. Derfor har etterspørselen tatt seg dramatisk opp den siste tiden, og i flere bransjer er salget nå høyere enn det var før nedstengningen.

Denne økte etterspørselen etter varer, kombinert med færre transportskip og små lagre, gjør at det har blitt en enorm mangel på transportkapasitet fra Kina. Fraktprisene har økt voldsomt, og var i slutten av september omtrent tre ganger så høye som et år tidligere.

En del varer har blitt sendt med flyfrakt, og selv om fraktflyene er på vingene, har mye av transporten gått med ledig kapasitet på passasjerfly. Nå står de fleste passasjerfly på bakken, så også her er kapasiteten redusert. Og det gjelder selvfølgelig ikke bare varer produsert i Kina. Dersom det er varer som produseres andre seder, med deler fra Kina, kan disse også bli sterkt forsinket.

Resultatet er at ingen kan garantere at varer kommer fram til normal tid. Det kan godt hende at varer du bestiller i løpet av desember ikke kommer fram til jul. Bestiller du nå, er du noenlunde trygg, men ikke engang det vil noen garantere for.

Det kan derfor være lurt å være tidlig ute med julehandelen i år, og det kan være lurt å kjøpe ting som er på lager. Eller du kan lage julegavene selv. Et flott bilde til å ha på veggen, eller en fotobok fra året som gikk er aldri å forakte. Fordelen med det er at da er det en ting mindre å stresse med i desember.
 -
Foto: Eric Garcetti / Wikipedia CC BY 2.0 -
Foto: Eric Garcetti / Wikipedia CC BY 2.0
Verdens største kontainerskip, CMA CGM Benjamin Franklin

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu