Olympus går enda lenger

Lanserer endelig sin supertele med innebygd telekonverter.
Dette objektivet har det vært snakk om i et par år nå, og vi har tålmodig ventet. I dag har Olympus (ja, det er fortsatt Olympus) endelig offisielt lansert objektivet med det enkle navnet M.ZUIKO DIGITAL ED 150 400mm F4.5 TC1.25X IS PRO. Og hvis du kan lese kodene i dette navnet, så sier det ganske mye om dette objektivet.

Det er altså en 150-400mm tele. Det i seg selv er ikke så spesielt. På MFT gir det en bildevinkel tilsvarende 300-800mm på fullformat. I tillegg er det innebygd en 1,25x telekonverter, som gir 500mm i den lange enden (tilsvarende 1000mm på fullformat). Blenderen, uten bruk av telekonverter, er f/4.5.

Det som er mest imponerende er at med den innebygde bildestabilisatoren, i kombinasjon med stabilisatoren i kamerahuset, kan du få inntil 8 trinn stabilisering. Det betyr at du kan bruke dette objektivet håndholdt.

Dersom tilsvarende 1000mm ikke er nok for deg, kan du også sette ekstra telekonverter på objektivet. Det støtter både 1,4x og 2x. Så du kan med andre ord få ekte 1000mm brennvidde. På et MFT-kamera er det nok til at fullmånen fyller bildet. I følge Olympus skal du fortsatt kunne håndholde ved slike brennvidder. Det som er litt pussig, er at det ikke ser ut som det er mulig å ta av stativfestet. Mange vil synes det er litt i veien hvis man likevel ikke skal bruke det på stativ. Men det kan roteres, slik at det ikke kommer i veien for et godt håndgrep, i det minste.

En annen spennende funksjon er minste fokusavstand, som bare er 1,3m gjennom hele zoomområdet. Sammen med en 2x telekonverter, sier Olympus at det kan gi en forstørrelse på inntil 1,43, men her har de jukset igjen, ved å forstørrelsesgraden med to, noe som er helt meningsløst når det kommer til forstørrelsesgrad på makro, men ok. Ser vi etter i spesifikasjonsoversikten, så står det plutselig 0,71. I praksis så fyller du like mye av bildet med 0,71x forstørrelse på MFT som du gjør med 1,42x forstørrelse på fullformat. Uansett så er det helt sikkert noen som vil synes det er spennende (eller betryggende, litt avhengig av motivet) å jobbe med en 2000mm makro.

Det som kan gjøre dette til et interessant objektiv for mange, er at til tross for svært interessante spesifikasjoner, er det bare 31,5cm langt og veier 1890g. Det som likevel vil skremme en del fotografer er at prisen er satt til 72 990 kroner. Det er faktisk noe rimeligere enn vi forventet.

Levering starter i januar.

Nytt internprogram til E-M1X
E-M1X får firmware versjon 2.0. Den legger til fugledeteksjon til autofokusen, slik at den blir langt mer effektiv til fuglefotografering. Den vil gjenkjenne en fugl, og kunne følge den, selv om den endrer retning, forsvinner midlertidig bak et tre eller annet.

Den gir også støtte for 12 bit 4K RAW til Atomos Ninja V opptaker. Bildestabiliseringen ved videoopptak skal også ha blitt forbedret. disse videofunksjonene kommer samtidig til E-M1 III

______________________________________________
Her finner du objektivet i nettbutikken.
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Are-Martin S.
"Flott objektiv og moro med matematikken mot FF"
Det hjelper ikke om du tar verken fysikken eller matematikken til hjelp, objektivets lysstyrke er og blir F=1:4.5.
2.12.2020
Asle B.
Flott objektiv og moro med matematikken mot FF, men da må vi ikke glemme at det også er fysikk og matte for blenderen gjelder, så på en fullformat blir dette en 300-800mm f9 eller f11 om telekonverteren settes på. Så med realiteten satt inn på både mm og blender, så er det mange linser der ute som er like bra eller bedre. F.eks sony 200-600mm f6.3 på en A7rIV når over 1000mm når man cropper inn til 20MP som M43 husene har i MP. Den tåler også 1,4TC fint. Da er man på 840mm f9 og kan croppe langt in til over 1200mm. Og best av alt så koster f.eks denne Sony løsningen nesten halvparten av Olympus, men for de med M43 hus og som er dedikert til systemet, så er dette et fin objektiv.
28.11.2020
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu