Leica SL2-S – en stor lillebror

Billigere og med lavere oppløsning, men kraftigere på mange andre områder.
Leica SL2 er et formidabelt kamera med spesifikasjoner få eller ingen andre matcher. Nå har det kommet en ny versjon, SL2-S, med en nyutviklet bildebrikke på 24 megapiksler (i stedet for 47), og en del andre nyheter.

Den nye bildebrikken er av typen BSI (Back Side Illuminated), som betyr at det er større areal som kan fange lyset fordi de elektroniske kretsene er plassert på baksiden av brikken. Kombinert med større piksler på grunn av lavere oppløsing, får man markant lavere støynivå enn på SL2. Det gjør at ISO-verdiene kan skrus ett trinn høyere enn før, altså til ISO 100 000. Hvordan støynivået er i virkeligheten, vet vi ikke, men vi vil anta at det er et drøyt trinn bedre enn på SL2.

Den lavere oppløsningen gjør også at skuddtakten kan økes ytterligere. SL2 kan ta inntil 20 bilder pr. sekund, mens SL2-S går opp til 25. Da må du riktignok ned i 12 bits farger, men det vil være mer enn nok i de fleste tilfeller.

Som SL2 er det også her en multishot funksjon som setter sammen flere eksponeringer til ett bilde med høyere oppløsning. Men siden man starter med 24 megapiksler, blir resultatet et bilde på 96 megapiksler, ikke 187 som på SL2.

Med mindre bildefiler får du også mer ut av bufferen i kameraet. Selve bufferen er fortsatt på 4GB, men der du før kunne ta 78 råbilder eller over 100 jpeg, kan du nå ta over 1000 av begge. Det betyr at i praksis du ikke klarer å fylle bufferen, og kan kjøre så lange serier du ønsker.

Video
Det meste er likt på video, men Leica var ikke så tydelige på spesifikasjonene på forrige modell, så det er ikke så lett å se hva som har endret seg. De to tydeligste endringene er at SL2-S ikke tilbyr 5K. C4K er den høyeste oppløsningen. Den andre er at det ikke lenger er begrensning på 30min på videoopttak. Nå kan du ta opp så lenge du har strøm og plass på minnekortet.

Utover det er videospesifikasjonene ganske bra. Du kan ta opp i C4K 4:2:2 10 bit i 30P eller i 8 bit hvis du øker til 60P. I full HD kan du ta inntil 180 fps.

Det meste er som før
Dette er de viktigste endringene. Andre ting er som før. Det er samme huset, og konstruksjonen er fortsatt den samme, solide og værtettede. Det er samme søker, samme fokusmotor, samme bildestabilisator og Leica sier at det fortsatt gir den klassiske Leica-looken på bildene. Det siste har nok mye med optikk og prosessering å gjøre, og siden de bruker de samme objektivene og har samme prosessor, bør det bli ganske likt.

Prisen er satt til 53 000 kroner, og det høres ut som ganske god valuta for pengene hvis du ikke trenger 47 megapiksler. Det er tross alt 19 000 koner lavere enn SL2.

Levering starter i desember, så noen heldige (raske) kan få kameraet før jul.


_________________________________________
Her finner du kameraet i nettbutikken.
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu