Sony Xperia Pro kommer til Norge

Sonys telefon med HDMI-inngang og avanserte funksjoner for videografer er nå lansert i Europa. Men hvem er den for, og hva gjør den egentlig?
Sony Xperia Pro er hovedsakelig tre ting: En enhet for å strømme video, en videomonitor og en mottaker for tethered shooting. I tillegg er det en telefon. Med både USB-C og microHDMI kan du bruke den som monitor vida HDMI og til å strømme video direkte og for thethered shooting (via USB). Sony sier i klartekst at det først og fremst er et verktøy for profesjonelle videografer, og sekundært også en telefon.

Tanken er at en kablet tilkobling er bedre enn en trådløs, og at en liten enhet som kan strømme video vil være bedre enn en stor.

Telefonen i denne enheten er i praksis en Xperia 1 II, men utstyrt med 12GB ram og 512GB lagring, 5G og en HDMI-kontakt. Skjermen er en 6,5 tommers 4K Oled-skjerm, og prisen er ca. 25 000 kroner.

Dette er en enhet for dem som trenger å strømme video på farten. Den kan gjøre det i inntil 1080P.

Noen fordeler
Så hvilke fordeler har denne enheten? Jo, den er liten, den kan ha kablete tilkoblinger, og den kan fungere som telefon, slik at det er en enhet du likevel har med deg, og dermed ikke trenger noe ekstra.

Men den har også en del mangler. Den har ingen opptaker. Monitoren har ikke støtte for sebrastriper, peaking, falske farger eller LUTs.

I noen kameraer har det nå begynt å komme mulighet for å strømme fra kameraet via et hotspot på mobiltelefonen og rett til YouTube. Trenger man da en Xperia Pro? Telefonen du får, riktignok med noe mindre minne og lagring koster fra 8000 kroner i skrivende stund. En mobil opptaker og strømmeenhet (Yolobox), som både kan ta opp video og strømme fra to kilder samtidig, som er batteridrevet, koster ca 10 000 kroner. Det blir en større rigg, men også større muligheter til en langt lavere pris. Da slipper du å bruke telefonen din (og kan ta starte et opptak og samtidig ringe noen på telefonen), og noen ønsker frihet til å velge en annen telefon enn den Sony tilfeldigvis har puttet inn i Xperia Pro.

Dermed sliter vi litt med å se andre målgrupper enn dem som absolutt trenger det smått, eller som på veldig kort varsel, uforberedt, må strømme video. Disse gruppene vil ha nytte av den.
Det vi trenger er en liten enhet som kan lagre opptaket og både strømme det og umiddelbart sende det til en FTP-server, slik at for eksempel redaksjonen kan ha opptaket i sanntid. Så den dagen Sony putter disse funksjonene inn i sin Xperia Pro, blir vi store fans. Inntil da, vil vi gjerne vente og se hvem målgruppen er, og hva de har å si.

__________________________________________
Her finner du Sony Xperia PRO i nettbutikken
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu