Canon med nytt provideokamera i XF-serien

XF605 erstatter både XF405 og XF705, får lavere pris og end del nye, nyttige funksjoner. De slipper også ny firmware til EOS R5, R6 og 1DX III.
Canon lanserer i dag XF605, et videokamera beregnet på kringkastere og produksjonsbransjen. Sammenliknet med XF705 er det ikke mye dramatisk nytt, men størrelsen, vekten og prisen har alle blitt mye mindre. Det har blitt ca. 1cm smalere, 4cm lavere og 5cm kortere.Vekten er redusert med drøyt 600g til ca. 2kg.

Canon forteller at XF605 vil erstatte både XF405 og XF705, men vil ligge mye nærmere XF705 i design og funksjoner.

Kameraet har, så vidt vi har kunnet avgjøre, alle funksjonene fra XF705, men har fått ny prosessor, og det gir noen nye muligheter. Blant annet er autofokusen oppgradert til det aller nyeste med øyegjenkjenning og avansert følgefokus.

Opptak skjer fortsatt i inntil 4K 60P, 4:2:2 10-bit, men nytt er at du også kan ta opp i 1080/120P. Du kan også ta opp til flere medier samtidig, og du kan ta opp i ulike formater til ulike medier. Du kan også ta opp i høyeste kvalitet 4K til ett kort, og en proxy for redigering til det andre. Du kan få bilde ut på både LCD, EVF, HDMI og 12G SDI samtidig.

Canon trekker fram tilkoblingsmulighetene i kameraet, og der finner du nå det meste du måtte ønske deg. Det er mulighet for å styre kameraet over IP (med webgrensesnitt), du har apper du kan overføre video til, naturligvis er det FTP-støtte, wi-fi og det meste du er vant til. Det er også UVC-støtte, så du faktisk kan bruke kameraet som web-kamera.

En mer spennende nyhet er den nye multifunksjonsskoen. I denne vil du kunne sette XLR-adapter, for eksempel, og dermed ha 4 XLR-innganger. Det ville ikke overraske om det også etter hvert kom digitale mikrofoner til å sette der, slik Sony tilbyr. Ikke direkte relatert til denne lanseringen, men Canon har sagt at EOS R3 vil få multifunksjonssko, og da må vi anta at også den vil ha støtte for XLR. Det har vært en mangel hos Canon fram til nå, som det nå ser ut som de gjør noe med.

Prisen på kameraet blir veiledende 53 499, og levering starter i november. Prisen er med andre ord 20 000 kroner lavere enn for XF705 (og ca 15 000 høyere enn for XF405). Det er en ganske dramatisk reduksjon, og gjør dette segmentet av kameraer mye mer tilgjengelig.

Ny firmware til EOS R5 R6 og 1DX III
Samtidig med nytt kamera, slipper Canon også nytt internprogram for sine mest avanserte systemkameraer.

R6 og 1DX III får støtte for C-Log 3, som R5 har fra før. Alle modellene får støtte før Dual recording til begge kortene, mens R5 i tillegg får forbedret støtte for CN-E videoobjektiver og VPG400 standarden for CFexpress-kort. Det kommer også en fiks av en bug i IS-systemtet.f

Men viktigst er at R5 får støtte for Atomos ProRes RAW. Har du en Ninja V, kan du ta opp 5K med 1,6x crop. Med den nye Ninja V+ kan du ta opp 8K RAW til ekstern opptaker.
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu