VR objektiv fra Canon

Et dual fisheye-objektiv du kan bruke til å lage 180° 3D VR-video, er ikke noe vi ser hver dag. Nå har Canon lansert et.
En av de store utfordringene med å lage VR-materiale er å få to kameraer og to objektiver så godt kalibrert og synkronisert at de gir riktig resultat. Deretter må man behandle de to videostrømmene slik at de blir til en 3D-video.

Med begge objektivene på ett kamera samtidig, slipper man alt dette. Kameraet registrerer bildet fra begge objektivene på hvert sitt område på bildebrikken. Dermed får man kun en videofil fra kameraet, som inneholder begge settene med video. Det kommer en app til telefon/nettbrett og en plug-in til Adobe Premiere Pro for å jobbe videre med innholdet derfra. Dette vil lette arbeidsflyten enormt, og gjøre det tilgjengelig for langt flere brukere.

Ulempen er at foreløpig fungerer det kun på EOS R5, som trenger en ny firmware for å håndtere dette. Grunnen til at det kun er R5 som kan gjøre det, er oppløsningen, som ellers blir for lav. Det skal tross alt legges to rektangulære bilder ved siden av hverandre på samme bildebrikke. Det gjør også at hver video som registreres har litt lavere oppløsning enn 4K.

Objektivet har ikke autofokus, men med en brennvidde på 5,2mm er ikke fokuseringen veldig krevende, selv på blender f/2.8. Når du fokuserer manuelt, fokuserer du naturligvis begge objektivene samtidig, og endrer du blender, gjør du også det på begge samtidig, så du alltid vet at de er synkronisert.

Det er en ganske kompakt sak, på 350g. Bildevinkelen er 190° i alle retninger.

Levering RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE skal starte i desember. Canon oppgir veiledende pris til å være 24 999 kroner.

Dette er ikke noe alle kommer til å trenge, og det blir neppe levert som kit-objektiv. Men for dem som trenger å produsere slikt innhold, eller ønsker å prøve seg, har nå terskelen blitt mye lavere.

__________________________________________________
Her finner du objektivet i nettbutikken
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu