Verdens letteste 70-200mm f/2.8

Sony lanserer en ny versjon av sin 70-200mm f/2.8 GM. Den er mindre, lettere og bedre enn forgjengeren, og viser helt klart en ny trend.
Da speilløse kameraer kom på markedet, ble vi lovet mindre og lettere utstyr. Men det var stort sett kameraene som var mindre. Objektivene var ofte like store. Canon lovet også mindre objektiver da de kom med sitt R-system, og lanserte så en rekke store objektiver.

Men de siste par årene har dette endret seg. Tamron har kommet med en rekke kompakte objektiver. Canon har sine 70-200mm som det er meget hyggelig størrelse på, og vi har sett noen ganske så små og fine fastobjektiver og en kit-zoom fra Sony.

Nå kaster Sony seg på trenden med mer kompakte proffobjektiver, ved å lansere 70-200mm f/2.8 GM OSS II. Ikke bare er den lett, men Sony hevder at den letteste i sitt slag i verden. Den skal være 5g lettere enn Canons tilsvarende. Det er ikke all verden, men det viser at vi har fått en konkurranse på å lage ting lettere, og det er det mange rygger og skuldre som vil sette pris på.

Canon måtte inngå noen kompromisser for å få objektivet så lite og lett som de gjorde. Sony har valgt å lage et litt større objektiv, som til gjengjeld ikke endrer lengde når man zoomer. Det har også blitt plass til å kunne sette på en telekonverter hvis man ønsker det. Prisen for dette er et litt større objektiv enn Canon sitt tilsvarende, men altså ikke noe tyngre.

Sammenliknet med forgjengeren har objektivet fått ny optisk konstruksjon og beste coating, så den optiske kvaliteten bør være hevet et hakk. I tillegg er autofokusen kraftig forbedret. Nå er det utstyrt med 4 XD lineære motorer, og skal visstnok være 4 ganger raskere og 30% mer presist enn forgjengeren. Hva de tallene betyr i praksis er litt vanskelig å si nøyaktig, men vi kan vel være rimelig sikre på at dette vil være både raskt og presist. Og en vekt som er hele 435g lavere er heller ikke å forakte.

Objektivet er laget også med tanke på videoopptak. Det er lite breathing (bildevinkel endrer seg når du endrer fokus) og fokus shift (fokus flytter seg når du zoomer), og blenderringen kan du velge om skal være med eller uten klikk.

Alt i alt ser dette ut som en svært interessant oppgradering av et allerede godt objektiv. Mindre å bære på, bedre optikk, og best av alt, prisen blir ikke høyere enn den opprinnelig var for forrige versjon.

Forrige versjon kommer fortsatt til å være i salg, men vil få en lavere pris. Levering starter i november.
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu