Leica M11 – Det ultimate retrokameraet

Vi drømmer vel alle om en Leica en gang iblant. I dag har Leica oppgradert klassikeren sin til M11. Det er nesten like gammeldags på utsida, men mer moderne inni.
Vi forventer ingen revolusjoner når det kommer til oppgraderinger i M-serien, og vi får ingen heller. Men Leica passer på å hele tiden holde kameraet moderne nok til at det er gøy.

Den største oppgraderingen fra M10 er nok oppløsningen. Leica kaller det for Tripple Resolution Technology, og du kan velge mellom 60, 36 eller 18 megapiksler uten beskjæring, både for DNG og JPG. Leica oppgir ikke hvordan de gjør om fra 60 til 36 eller 18 megapiksler, men vi må anta at det gjøres på en måte som gir den høyeste bildekvaliteten. Men vi lurer jo litt på hva du skal med en mindre råfil. Hadde kameraet tatt 30 bilder i sekundet, kunne man gjort det for å spare plass. Slik det er nå, ser vi ikke at en mindre fil kan gjøre noe en større fil ikke kan.

Høyeste ISO-verdi er fortsatt 50 000, som på M10, men laveste kalibrerte er nå 64, og det skal kunne gi et dynamikkomfang på 15 stopp. Med en ny Maestro III-prosessor kan vi heller ikke tenke oss at det blir noe høyere støynivå enn før på høye ISO-verdier. Faktisk er det nok lavere støynivå på de lave ISO-verdiene. Det er vanligvis det som gjør at man kan øke dynamikkomfanget. 15 stopp er det samme som de oppgir på mellomformatkameraet, Leica S3, og hvis det stemmer er det meget imponerende.

På utsiden er det byttet litt om på knappene, og den tradisjonelle bunnplata er tatt bort, så det blir enklere å komme til batteri og minnekort. Batteriet er med integrert deksel, som gjør at det er forskjellige batterier for kameraer i svart og i sølv. Det vil sikkert skape noen logistiske problemer når du trenger et nytt batteri, og forhandleren bare har det i feil farge, men du verden så lekkert det blir. Batteriet er, som du forstår, også nytt, BC-SLC7. Det skal gi 64% mer strøm enn forgjengeren og gir kameraet svært god batterilevetid. Leica oppgir det til 700 bilder ved bruk av live view. Men de fleste vil vel bruke rammesøkeren, og da er det 1700 bilder. Begge deler i henhold til CIPA-standarden. Skjermen har blitt litt større, fått høyere oppløsning og blir raskere i responsen.

Kameraet er nå utstyrt med 64GB internminne. Det kan du enten bruke til å lagre bilder på hvis du har glemt minnekortet hjemme, eller du kan lagre det samme internt og på minnekort, for å ha en backup.

Leica forteller at det blir langt lettere å bruke kameraet mot mobiltelefon og sosiale medier, men noen av forbedringene kommer i en firmwareoppgradering i løpet av året. Det har også kommet støtte for elektronisk lukker, så hvis du vil ha kameraet helt lydløst, har du nå muligheten til det.

Til kameraet vil det også komme en del tilbehør som en ny søker, Visoflex 2, håndgrep, bærestropper, og beskyttelser.

Leica M11 kommer i to utgaver. En svart med topplate i aluminium og en i sølv med topplate i messing. Messing er tyngre, og den veier derfor 640g mot den svarte som stopper på 530g. Prisen er likevel den samme, og er satt til 89 990 kroner. Levering starter umiddelbart, og det finnes allerede noen få eksemplarer på lager i Norge.

___________________________________________________
Her finner du kameraene i nettbutikken:
Leica M11 Svart
Leica M11 Sølv

 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu