Smått er godt

OM Digital Solutions lanserer sitt første kamera, Olympus OM-1. Vi har hatt fingrene våre på et eksemplar.
Vi har vært en tur i Nittedal, hos naturfotograf og Olympus-ambassadør Kai Jensen for å få anledning til å fikle litt på det nye Olympus-kameraet. For det heter fortsatt Olympus. Det er nok smart for å videreføre et svært veletablert merkenavn. Det har vært mye usikkerhet om de fikk lov til å bruke navnet, og kameraet er også merket med «OM System». Det samme er de nye objektivene, som heter M.Zuiko som før, men som også er merket med «OM System». Der er altså Olympus-navnet helt borte.

Olympus har selv kalt kameraet for Wow-kameraet i omtaler før lansering. Det legger forventningene ganske høyt, og kan være en skummel strategi dersom forventingene ikke innfris. Så la oss ta en kikk på om de gjør det.

Wow?
Hvis man ser på listen over spesifikasjoner, er det lite som minner om et wow-kamera. Det meste ser ganske vanlig ut. Vi finner 20 megapiksler, som på tidligere modeller. Videofunksjonene er oppgradert, men ikke imponerende etter 2022-standard. Bildestabilisatoren er fortsatt superbra, men ikke noe bedre enn før, og det meste ser egentlig ganske vanlig ut. Så hva er det som er wow?

Når vi snakker med Kai Jensen, får vi et litt annet inntrykk. De to viktigste tingene han trekker fram er en kraftig forbedret autofokus og forbedret støy/dynamikk. Begge deler er svært viktige å forbedre, alltid velkomment, og kan absolutt gi en wow-opplevelse når man ser filene. I tillegg er skuddtakten ganske ekstrem.

Vi har ikke hatt anledning til å teste kameraet, men Kai har tatt noen bilder med det (kun JPG). Han sier at støynivået er inntil to trinn lavere enn på E-M1 III, og det i seg selv er jo litt wow. Dynamikkomfanget skal være ett trinn bedre. En av utfordringene med MicroFourThirds-standarden er nettopp at den lille bildebrikken kan gi utfordringer i svakt lys. En forbedring i støynivå på to hele trinn, betyr i praksis at bildene får støynivå og dynamikk omtrent som de fra et fullformatkamera for noen få år siden. Høyeste ISO-verdi er 102 400.

Vi har heller ikke fått testet autofokusen, men den kjenner nå igjen dyrehoder og -øyne, og skal være langt mer presis enn tidligere. Vi så en bildeserie med fugler som fløy rett mot kameraet, og det var skarpt hele veien, uten at det er noen endelig test. Og hvordan den yter sammenliknet med det beste fra andre produsenter er vanskelig å si. Men husk også at dette er et kamera i en ganske annen prisklasse enn det beste fra andre produsenter.

Skuddtakten er det ingenting å si på, med 50 bilder pr. sekund med full autofokus mellom hvert bilde. Du kan også bruke ProCapture, som gir 120 bilder pr. sekund med fokusering på første bilde. Slike hastigheter har vi ikke sett før, og det skyldes nok størrelsen på brikken. Mindre brikker går det raskere å lese ut av. Bruker du mekanisk lukker, er hastigheten 10 bilder pr. sekund.

Ny bildebrikke
Selv om det fortsatt er 20 megapiksler på bildebrikken, er dette en helt ny stacked BSI-CMOS med et helt nytt autofokussystem. De bruker noe de kaller Cross Quad Pixel AF. Det kan virke som dette er beslektet med Canons Dual Pixel CMOS AF, men gjør fokuspunktene kryssensitive. Til gjengjeld virker det som det er begrenset til 1053 fokuspunkter (som om det ikke skulle være nok). At brikken er BSI (Back Side Illuminated) betyr at mye av elektronikken er flyttet til baksiden, slik at det er mer plass til de lysfølsomme områdene. At den er stacked, betyr at det er lagt inn minne for utlesning av data, noe som gjør at utelsningshastigheten er dramatisk forbedret. I følge våre kilder er brikken en IMX472 fra Sony.


Håndholdt HiRes
Som før, kan du ta 50 megapikslers bilder håndholdt, ved at kameraet tar mange eksponeringer og setter sammen. Funksjonen er den samme som før, men forbedret prosessorkraft gjør at det går mye fortere å sette sammen bildene. Du kan også programmere en knapp på kameraet til å slå på og av funksjonen, så den blir mye mer tilgjengelig. Og funksjonen er ganske nyttig også til andre ting. For eksempel er den svært godt egnet til å fjerne støy på bilder, så du kan bruke langt høyere ISO-verdier med denne funksjonen enn du kan uten.


Video
Det er tydelig at Olympus ikke forsøker å gå etter de store gutta når det gjelder video. Men det er absolutt anstendige spesifikasjoner, med 4K 60P 4:2:2 10-bit opptak i H.265. du kan også få 240 fps i 1080P. Det er ikke støtte for ProRes, RAW, XLR, og de fleste nyttige videomodusene er longGOP. Men du kan ta opp video i RAW til ekstern opptaker. Det er også støtte for OM-log og HLG, så det er absolutt mulig å lage bra video med dette kameraet. Likevel er det nok mer ment for dem som ikke gjør mye annet med opptaket enn å klippe det i etterkant. Til gjengjeld bør det være glimrende for dem.

Utsiden
På utsiden er dette et tradisjonelt Olympus-kamera som likner veldig på E-M1 III, og alle brukere av E-M1 vil kjenne seg igjen. De fleste knappene er programmerbare. Menyen har blitt ny, og mer oversiktlig.

Hvis du likte størrelsen på EM-1X, så kan så du kan få et stort kamera hvis du ønsker det ved å kjøpe til batterigrepet, HLD-10. Batterigrepet har fullt sett med knapper for å bruke kameraet vertikalt, og har plass til ett ekstra batteri i tillegg til det som er i kameraet. Du kan også drive kameraet med USB-strøm.

Hvis du kjenner Olympus-kameraer fra før, så finner du igjen alt dette også i OM-1, og det blir for mye å ramse opp her.

Navnet på kameraet, OM-1 er det samme som på det første kameraet i OM-systemet fra 1972. Det var den gangen det minste kameraet du kunne få i sitt slag, og det er nok det Olympus spiller på her også. I forhold til hvor kraftig og avansert kameraet er, er det egentlig latterlig lite. I motsetning til hva de gjorde med PEN-F, har de ikke forsøkt å etterlikne designen på originalen denne gangen.


Men er det et Wow-kamera?
Vi synes kanskje det er litt voldsomt å kalle dette et wow-kamera. Det er ingen revolusjonerende nye funksjoner. Det har ingenting vi ikke har sett før, og dermed ingenting som forbrukere umiddelbart stopper og sier «WOW» til.

Når det er sagt, virker dette som et svært godt stykke ingeniørarbeid. Å få så mye bildekvalitet og hastighet ut av et så lite kamera er ganske imponerende, og det er lett å sparke til fullformatbrukerne, og si at hvis du ikke er fornøyd med bildekvaliteten fra dette kameraet, må du også ha vært misfornøyd med ditt eget fullformatsystem for bare få år siden. Men siden vi ikke har testet OM-1, skal vi holde oss for gode til å si sånt. Det vi prøver å få fram, er at det nok ligger noen skjulte Wow-er i dette kameraet, når man får begynt å bruke det.

Prisen blir 22 490, og levering starter i mars.



To nye objektiver
Samtidig med det nye kameraet, lanseres også to nye objektiver. ED 12-40mm f/2.8 PRO II og ED 40-150mm f/4 PRO. Begge er merket “OM System”, og bærer ikke lenger Olympus-navnet.

Det ny e12-40mm likner svært mye på forrige versjon på utsiden, men det ser ut som det har fått ny optisk konstruksjon og bedre værtetting. Ellers virker det som det er mye som før. Det er mye spesialglass for å gi høyest mulig bildekvalitet. Minste fokusavstand er 20cm. Vi har ikke så mange spesifikasjoner på det, så det er vanskelig å si mye fornuftig om det.

Prisen blir 10 490 kroner og levering starter i mars.

ED 40-150mm f/4 PRO er et nytt objektiv i PRO-serien med fast største blender f/4 gjennom hele zoomområdet, og i svært kompakt utførelse. Det er under 10cm langt og veier 382g. Minste fokusavstand er 70cm. Olympus har tidligere hatt et 40-150mm f/4-5.6, men det var av en helt annen kvalitet, både optisk og hva gjelder byggekvalitet.

Anbefalt utsalgspris er 9490 kroner og levering starter i mars.

___________________________________________________
Her finner du kameraet i nettbutikken.
Den nye 12-40mm f/2.8 finner du her
Og 40-150mm f/4 her.
 -
Kai Jensen -
Kai Jensen
Musvåk
Kai Jensen -
Kai Jensen
Musvåk
 -
 -
 -
 -
Ny versjon av 12-40mm f/2.8 PRO
 -
Ny telezoom, 40-150mm f/4 PRO

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Torstein H.
Det er ikke OM-System som har gitt kameraet navnet WOW kamera, men "interwebbere" som har lest et intervju med en OMS ansatt.
20.2.2022
John B.
Blir spennende og se hva "ekspertene" mener om dette kameraet! Jeg lurer litt på om øyefokusen som finnes på 150 - 400 mm- objektivet fungerer med dette kameraet? Så vidt jeg vet, har denne kun fungert med EM 1 X og ikke på EM i mark lll.
15.2.2022
SveinM M.
Dette skriver dere:
"Hvis du likte størrelsen på EM-1X, så kan vi informere om at Olympus legger med batterigrep i pakka, så du kan få et stort kamera hvis du ønsker det. Batterigrepet har fullt sett med knapper for å bruke kameraet vertikalt, og har plass til ett ekstra batteri i tillegg til det som er i kameraet."

PS!
Ser ikke at det står noe om at batterigrep er med i pakka, kfr. :
I pakken:
OM-1 Kamerahus
BLX-1 Oppladbart Litium-ion-batteri
BCX-1 Dobbel batterilader
Skulderrem
Micro Four Thirds deksel for kamerahus (BC-2)
CB-USB13 USB-kabel
CP-2 Kabelbeskyttelse
F-7AC USB-AC adapter
EP-18 Øyemusling
Brukermanual
Garantikort
15.2.2022
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu