Nikons lille og «billige» 800mm

Et nytt PF-objektiv, denne gangen for Z-fatning
Nikon lanserer i dag Z 800mm f/6.3 VR S. PF har ikke kommet med i navnet, men det står Phase Fresnel på objektivet.

I likhet med de eksisterende 300/4 PF og 500/5.6 PF er også dette objektivet overraskende lite og lett. Det er 38,5cm langt, 14cm i diameter og veier «usle» 2385g. Det er nesten 800g lettere enn Canons nye RF 800mm f/5.6 (3140g). Men da må vi huske at Canons objektiv er 1/3 blender lysere. Den er også omtrent halve vekta av Nikons eksisterende AF-S 800 f/5.6 (4590g).

Til tross for den lille størrelsen er det støtte for telekonverter, og du kan bruke enten 1,4x eller 2x for en maksimal brennvidde på 1600mm. Da får du riktignok største blender f/13, men det bør fungere helt fint på de nye speilløse kameraene, så lenge du ikke skal fryse raske bevegelser.

På objektivet finner du en funksjonsknapp og en funksjonsring der du kan legge funksjoner du bruker mye.

Værtetting er på plass, og det samme er bildestabilisator. Nikon sier at bildestabilisatoren fungerer sammen med den i kamerahuset for inntil 5,5 trinn stabilisering, men vi vet at på så lange brennvidder har du ikke nevneverdig hjelp av stabilisatoren i huset, så i praksis er det stabilisatoren i objektivet du har å basere deg på.

Minste fokusavstand er 5 meter og objektivet tar 46mm drop-in-filtre. Objektivet blir levert med stativfeste, deksler, solblender, polstret bag og bærestropp.

Det som overrasket oss mest da Nikon presenterte objektivet for oss, var prisen. Der Canon skulle ha over 220 000 kroner for sin versjon (som riktignok er litt mer lyssterk), ber Nikon om 77 990. Det er ca. 1/3 av prisen. Det er lenge siden det har kommet et objektiv der vi har blitt positivt overrasket over prisen. Det gjør også at det blir tilgjengelig for langt flere brukere, også ivrige amatører.


________________________________________
Her finner du objektivet i nettbutikken.
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu