Hasselblad moderniserer X-systemet

En kraftig oppgradert X2D og tre nye objektiver bør være gode nyheter for mange.
Hasselblad og Fujifilm har i noen år hatt litt samme tilnærming til mellomformat med kompakte kameraer man lett kan ta med seg. Vi føler at Fujifilm har ligget litt foran både på hastighet, autofokus og ikke minst på bildekvalitet med sine 100-megapikslermodeller.

100 megapiksler
Det syntes tydeligvis Hasselblad også, og gjør nå noe med det med X2D 100C. Så vidt vi kan avgjøre får den samme bildebrikke som Fujifilm GFX100 og 100S, nemlig en ekte 16-bits CMOS med 100 megapiksler. Det gir en enorm datamengde, og det er en fryd å jobbe med slike bilder, med all den fargeinformasjonen og alle detaljene det gir.

7-trinns stabilisering
I tillegg har Hasselblad klart å klemme inn en svært effektiv bildestabilisator i huset. Det skal kunne stabilisere inntil 7 trinn, og vil i så fall være helt på høyde med de beste i klassen, selv om de andre stabiliserer langt mindre bildebrikker. Det ser meget lovende ut.

Helt ny autofokus
Autofokusen på tidligere modeller var ikke spesielt imponerende. Den var langsom, og lagde mye lyd. Nå sier produsenten at den har blitt mye raskere (3x, sier Hasselblad) og mer presis, og bruker nå også fasefokus i tillegg til kontrastfokus. Lyden kommer fra motoren i objektivene, men vi antar at med de nye objektivene, vil dette også være utbedret. På de gamle objektivene er det ikke så mye man får gjort med lyden, men vi kan håpe at hastighet og presisjon er bedre der også. Det sier ikke Hasselblad noe om.

Til lagring av bildene, er kameraet utstyrt med en intern 1TB SSD med maksimal skrivehastighet på inntil 2370MB/s, så den bør være i stand til å ta unna det meste. Det er også en minnekortplass for et CFexpress type B. Hasselblad sier at det er raskt nok til å kunne skyte seriebilder i 16-bits RAW uten å at bufferen kan gå full.

Skjermen er på 3,6 tommer (9,1cm) med en oppløsning på 2,36 millioner punkter (antakelig 1024x768 piksler), og bør være mye raskere og med bedre farger enn forgjengeren. Søkeren har fått 5,76 millioner punkter (Antakelig 1600x1200 piksler)


Tre nye objektiver
Hasselblad har også lansert tre nye fastobjektiver til systemet, XCD 2,5/38V, XCD 2,5/55V og XCD 2,5/90V. Dette er altså 38mm, 55mm og 90mm. Alle med blender f/2.5. Bildevinklene tilsvarer 30mm, 43mm og 71mm i fullformat. De veier henholdsvis 350,372 og 551g, og er derfor ganske så kompakte til mellomformat å være.

Objektivene har fortsatt Hasselblads kjente sentrallukker, og som muliggjør blitssynkronisering på alle lukkertider. For X2D 100C betyr det ned til 1/4000s

Fokusmodulen i objektivene er oppgradert, og består nå av en lineær stepmotor. Linseelementene er også organisert slik at de skal vær elette å flytte på for å gi raskest mulig respons. Vi ser at andre produsenter har både to og fire slike motorer i enkelte objektiver, men dette er nok uansett et stort sted opp i forhold til hva vi har sett tidligere.


Tar opp konkurransen med Fujifilm
Det er mye vi ikke vet om dette kameraet, sammenliknet med GFX 100S fra Fujifilm. Bildebrikken er den samme, men prosessoren kan være en annen – den kan være kraftigere eller svakere. Det første bør være mest sannsynlig, siden kameraet kommer halvannet år etter GFX 100S.

Den nye bildestabilisatoren skal være ett trinn bedre enn Fujifilm sin.

Autofokusen er vanskelig å vurdere. Fujifilm har flere objektiver som støtter rask autofokus, mens mange Hasselbladbrukere jobber på en måte som ikke krever så rask fokus.

Ikke overraskende er prisen på høyere enn hos Fujifilm.
Hasselblad X2D 100C : 87 995,-
XCD 2,5/38V: 41 990,-
XCD 2,5/55V: 41 990,-
XCD 2,5/90V: 47 990,-


Det vi tror, er at forskjellene er såpass små at få eller ingen kommer til å bytte system fordi det ene er så mye bedre. Da må det være på grunn av nødvendige funksjoner som bare ett system tilbyr. For nye brukere vil nok prisen kunne ha noe å si for mange, men det er jo noe spesielt med Hasselblad, da.


______________________________________________
Her finner du kameraet i nettbutikken
 -
 -
 -
XCD 2,5/38V
 -
XCD 2,5/55V
 -
XCD 2,5/90V

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu