Fujifilms store, lille tvilling

X-H2 tilbyr 40 megapiksler og 8K video i et APS-C-kamera, som på mange områder er tvillingen til den allerede lanserte X-H2S
Fujifilm er kjent for å lage mange kameraer med samme bildebrikke og prosessor, men med ulik design. Nå har de gjort akkurat det motsatte, lansert to kameraer med samme design, men ulik bildebrikke. X-H2S kom før sommeren og er en modell rettet mot sport, action og dyreliv med stort fokus på video, mens dagens lansering er mer for bryllup, landskap, gatefoto og ting som ikke krever like ekstreme hastigheter.

40 Megapiksler
X-H2 har 40 megapiksler og samme prosessor som X-H2S. Selv om oppløsningen er den høyeste vi har sett på et APS-C-kamera til nå, har ikke dette gått nevneverdig utover skuddtakten. Med mekanisk lukker klarer kameraet 15 bilder pr. sekund. Går du over til ren elektronisk lukker og kan tåle en liten beskjæring av bildet (1,16x), så kan du øke farta til 30 bilder pr. sekund. Begge deler med full autofokus. Det vi har erfart fra X-H2S er at når du presser hastigheten til det ytterste går det utover presisjonen på autofokusen, så det kan være det er lurere å modere seg litt når du har anledning til det. Holder du deg til 15 bilder i sekundet, kan du ta over 1000 råbilder i full oppløsning uten å fylle bufferen. Med mekanisk lukker er korteste lukkertid 1/8000s. Skifter du til elektronisk lukker kan du få vanvittige 1/180 000s.

Bildestabilisatoren er den samme som i X-H2S og gir inntil 7 trinn stabilisering. Ikke bare hjelper det deg å ta håndholdte bilder i latterlig lite lys, men med så høy oppløsning som dette kameraet har, er en god stabilisator nyttig for å få skarpe bilder under ulike lysforhold.

Hvis 40 megapiksler ikke er nok for deg, har kameraet også en Hi-Res-funksjon som kan gi bilder på 160 megapiksler. Kameraet tar da en rekke bilder der den flytter bildebrikken en halv piksel for hver gang, slik at du får 4 ganger oppløsningen og full fargesampling på hvert bilde. Dette er første gangen dette gjøres på et kamera med Fujifilms spesielle fargefilter, og det krever 20 eksponeringer for å få det til, og bildene må behandles av programvare på en datamaskin. Det er for tungt å gjøre det rett i kamerat. Så det er fortsatt et stykke fram til håndholdt hi-res, slik Olympus allerede har tilbudt i flere år.

Den høye oppløsningen gjør også at du kan kjøre med 1,4x og 2x digital telekonverter. Det blir interessant å se hvor avansert Fujifilm har gjort dette. Det finnes oppskaleringsalgoritmer som gjør en svært god jobb i dag, men det er også mulig at de kun gjør en beskjæring av bildet.

Autofokus
Autofokussystemet er det samme som på X-H2S, og har fått mye skryt. Det vil ikke være like effektivt her, siden utlesningshastigheten fra bildebrikka er mye lavere, og kameraet dermed får færre målepunkter. Men med lavere skuddtakt er behovet heller ikke like stort. Vi kan likevel forvente en presisjon og hastighet som er mye bedre enn vi kjenner fra tidligere modeller. Fujifilm har økt antall fokusmålepunkter til 3,33 millioner, som særlig hjelper på fine teksturer, og er omtrent 50% flere enn på X-H2S. Det er også forbedrete algoritmer for å forutse bevegelser, og kameraet har naturligvis motivgjenkjenning på menneskers ansikt og øyne samt dyr, fugler, biler, motorsykler, sykler, fly og tog.

Video
Den høye oppløsningen gjør kameraet i stand til å ta video i 8K 30P med ProRes i 4:2:2 10-bit rett til minnekortet og over 13 trinn dynamikkomfang med F-Log2. Det er cirka ett trinn mindre enn X-H2S, og skyldes at X-H2S har en stablet CMOS, mens X-H2 ikke har dette, sier Fujifilm. Hvis du skal filme lenge, kan ut utstyre begge modellene med en aktiv vifte som hindrer overoppheting. Ved vanlig romtemperatur skal du kunne ta 8K-video i 160 minutter uten ekstra kjøling, så det er først i svært varme omgielser at kjølingen kommer til sin rett.

I h.265 er høyeste bitrate 720Mbps. Det bør altså fungere med et godt V90 SD-kort. Bruker du ProRes, kan du få opptil 1800Mbps, og da må du bruke et raskt CFekspress-kort. Kameraet har støtte for ett av hvert. Fujifilm har testet ulike kort, og kom til at Wise Pro, Angelbird AV Pro, Delkin Black og Lexar Gold fungerer utmerket. Litt mer overraskende er det at Sandisk og Sony ikke taklet alle situasjoner.

Til tross for den høye oppløsningen, sier Fujifilm at støynivået er omtrent som på forrige generasjon bildebrikke. De har optimalisert piksel layout og mikrolinser for å få mest mulig ut av den. Det er også en bakbelyst brikke (BSI), som gjør at man får mer areal til å samle lys. I tillegg er standard ISO-verdi (Base ISO) redusert fra 160 på forgjengeren til 125 på denne.

Forbedret søker
Sammenliknet med X-T4 har X-H2S fått kraftig oppgradert søker. Den er større, har høyere oppløsning, du kan sette den til høyere oppdateringsfrekvens og den reagerer mye raskere på øyesensoren. Du kan også stille diopteren fra -5 - +3, så de aller fleste brillebrukere kan bruke den uten briller.


Du kan bruke kameraet som webcam, og strømme til en datamaskin. Setter du på en File transmitter (ekstrautstyr), er det også støtte for å sende bilder rett til en FTP-server via Ethernet, du får raskere Wi-Fi og kan styre flere kameraer fra en nettleser.

Prisen på kameraet blir 24 990 kroner, altså noe billigere enn X-H2S. Du vil også kunne få den i kit med XF 16-80mm f/4 til 29 990,-.


Hva med X-T5?
X-T5 blir ikke lansert i denne omgang. Da det begynte å komme informasjon om X-H2, var det også mange som lurte på hva det ville ha å si for X-T5. Det er ikke kommet noe offisielt, men ryktene sier at den kommer i år, og at den ikke får mulighet for batterigrep. Den vil nok likne mye på X-T4 av utseende, men ha det meste av innmaten til X-H2. X-T5 vil antakelig bli mer rettet mot foto enn H-serien. Vi håper derfor den får tilbake skjermløsningen fra X-T3, som fotografene likte bedre.

Fujifilm X-H2 i nettbutiikken vår
 -
Fujifilm har heller ikke denne gangen klart å gi oss noen bilder vi kan bruke, så dette er det beste vi har på publiseringstidspunktet.
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu