Sony A7R V er full av de forbedringene du trenger

Med 8-trinns bildestabilisator og mye gøy hentet fra A1, tror vi ingen vil savne høyere oppløsning enn 61 megapiksler som vi også fant på forgjengeren.
Vi har kommet til et sted i utviklingen av digitalkameraer der det er langt mellom revolusjonene. Men man kan likevel finne viktige områder å forbedre, og mange av dem skyldes økt prosessorkraft og bedre AI. Slik er det også med Sony A7R V.

Ny bildebrikke, samme oppløsning
A7R V er Sonys høyoppølste variant i A7-serien, med hele 61 megapiksler. Det er det høyeste du finner hvis du ikke skal opp på mellomformat, og er samme oppløsning som på forrige modell. Det er vel ikke så mange som føler at de trenger mye mer enn det. Men, trenger du høyere oppløsning, tilbyr A7R V også en HiRes-funksjon der det tar flere bilder i serie, som du så kan sette sammen til ett høyopløst bilde ved hjelp av Sonys «Imaging Edge Desktop» programvare for dette formålet. Det kan nå kompensere for små bevegelser som løvverk og mennesker. Noen ganger er 61 megapiksler også for mye, og da kan du velge 15 eller 26 i stedet. Selv om oppløsningen er den samme, er det en ny bildebrikke. Sony sier at det er den første 61 megapikslers bakbelyste fullformatbrikka.

En av de viktige nyhetene er bildestabilisatoren. Sony har lenge hengt litt etter på dette området, med bildestabilisator som kompenserer for inntil 5,5 trinn. Nå har de tatt skrittet opp i eliteklassen med en stabilisator de oppgir til å hele 8 trinn, som er like mye som tilsvarende fra Canon. Vi har lenge trodd at det var den ganske lille fatningen til Sony som gjorde det vanskelig, men det ser ut som de har klart å jobbe seg rundt det også.

AI brukes på mange områder
Med ekstra prosessorkraft og bedre algoritmer blir autofokusen raskere og mer presis. I tillegg er det lagt inn langt flere motiver som gjenkjennes. I tillegg til øyne på mennesker og dyr samt menneskeansikter, kjenner kameraet nå igjen menneskekropper, dyrehoder og -kropper, insekter, biler, tog og fly.

Du må fortsatt velge motivtype. Kameraet kjenner det ikke igjen automatisk, så veldig raske skifter kan være krevende. Men vet du hva du vil møte, er dette likevel en stor forbedring.

Men AI brukes til mer enn autofokus. Den brukes til å få presise hudtoner, den brukes til å bedre autohvitbalanse og den brukes til støyfjerning.

Skuddtakten er inntil 10 bilder pr. sekund i full oppløsning og med autofokus mellom hvert bilde. Den farta kan du holde i inntil 88 bilder i ukomprimert raw + jpeg. Bruker du komprimert raw + jpeg, holder bufferen i 184 bilder, og skyter du bare jpeg er det i praksis ingen begrensning.

Til å ta unna denne datamengden er kameraet utstyrt med to kortplasser. Begge plassene kan ta enten et CFexpress type A eller et SD-kort.

Video
Dette er ikke først og fremst et videokamera, men når du først har oppløsningen der, kan man jo like godt utnytte den. Du kan derfor filme i 8K 25P eller 4K 60P i full bredde. Det er også støtte for 4K 30P med 6.2K oversampling i Super35-format.

Skjerm og søker
Søkeren har fått den høyeste oppløsningen vi ha sett, med 9.44 millioner dots eller over tre megapiksler. Med en forstørrelse på 0,9x, bør det gi en svært stor og skarp søker.

Men enda mer interessant er kanskje skjermen. Det finnes to leirer der ute. Det er brukere som vil ha skjerm du flipper ut, som er svært praktisk når du filmer, og så er det de som vil ha en tilt-skjerm som kanskje er mer egnet ved fotografering. Denne skjermen gir deg begge deler. Den kan både tiltes og flippes, og alle bør bli fornøyde. Så det eneste spørsmålet som da dukker opp er hvorfor i all verden ingen har gjort dette før. Uansett så er vi svært fornøyd med slik de har løst det (uten at vi har testet løsningen).

Levering skal starte i midten av november, og prisen blir 49 000 kroner for kamerahuset. Det blir altså cirka 10 000 kroner dyrere enn det A7R IV er før lanseringen. Det er en ganske voksen prisøkning, og viser at de retter dette først og fremst mot profesjonelle brukere. Samtidig vil Sony redusere prisen på A7R III og A7R IV, som vil leve litt til.

Kameraet kommer ikke som kit.
Du finner kameraet i nettbutikken her
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu