Canon EOS R6 II – mer enn en ansiktsløftning

Her er det både nye funksjoner for et Canon-kamera og ting vi har ønsket oss fra eksisterende modeller. Til sammen blir det et ganske helhetlig kamera som bør kunne gjøre det meste.
Canon EOS R6 Mark II, er den første «Mark II»-modellen i EOS R-serien. Om det betyr at Canon føler at de nå har en bra portefølje med kameraer med RF-fatning og dermed kan begynne å oppgradere, eller om det var andre grunner til å komme med denne nå, vet vi ikke. Uansett så setter vi alltid pris på nye modeller.

R6 IIs viktigste oppgradering er bildebrikka, som er helt ny. Oppløsninga er økt fra 20 til 24 megapiksler og utlesningshastigheten er økt betraktelig. Det er ikke en stablet brikke, men Canon sier at uønskete effekter, som rullende lukker, er kraftig redusert. Den høye utlesningshastigheten fra brikka gjør også at seriebildehastigheten kan økes. Den er rett og slett doblet fra kjappe 20 bilder pr. sekund til vanvittige 40 bilder pr. sekund i full oppløsning. Det betyr flere bilder og høyere oppløsning enn på selv EOS R3. Du kan også ta lagre bilder i et halvt sekund før du trykker ned utløseren, så du er sikker på å få med deg ting som skjer ganske plutselig.

Med slike hastigheter har vi sett andre kameraer miste presisjon på autofokusen. Om det gjelder R6 II, vet vi ikke, men det går an å skru ned hastigheten hvis du ikke trenger fullt så mye.

Autofokus
Autofokusen er i utgangspunktet den samme som tidligere, men har fått støtte for gjenkjenning av flere motiver, som biler, fly, tog og hester. Det har også kommet en autofunksjon som kan oppdage om du tar bilde av et fly eller en hest, og dermed følge motivet uten at du trenger å fortelle kameraet hva det er den skal se. Utfordringen dukker opp når det er flere ulike motiver den gjenkjenner, for eksempel en rytter på hest. Da kan det nok være lurt å slå av autofunksjonen og velge det motivet du vil det skal fokusere på.

Video
Dette er et svært habilt videokamera, og har fått en del oppgraderinger. Den økte oppløsningen gjør at R6 II kan ta opp i 6K 60P ProRes raw til ekstern opptaker eller oversamplet 4K 60P i fullbredde til SD minnekort. Dessverre har ikke Canon denne gangen heller klart å putte inn en HDMI-kontakt i full størrelse, så man må klare seg med den irriterende microHDMI-kontakten – skjerpings, Canon. Du kan også ta opp i sakte film med 180 fps i full HD.

Opptakstida begrenses av minnekort plass og kjøling. Det er ingen 30-minuttersgrense slik det ofte var tidligere.

En ny mulighet hos Canon, som vi tidligere har sett hos Sony, er kompensasjon for såkalt breathing. Omtrent alle objektiver endrer litt brennvidde når du endrer fokus. Det gjør ingenting på foto, men på video ser det ikke bra ut. R6 II kan kompensere for dette i kameaet, med objektiver som støtter det. Det gjøres antakelig bare en liten beskjæring, men resultatet ser mye bedre ut.

En annen videonyhet er støtte for falske farger som kan fortelle deg mye om hvordan eksponeringen er i ulike deler av bildet.

Utsiden
Utsiden av kameraet er ganske likt. Noen knapper er større og tydeligere, og det har fått en bryter til venstre for søkeren der du raskt skifter mellom foto og video. Av/På-bryteren, som var er, er nå flyttet og ligger foran tommelhjulet på toppen. Det ser litt vanskelig ut å komme til, men det fungerte overraskende greit, da vi prøvde. Vi liker kanskje likevel bedre Nikon-/Fujifilm-varianten der bryteren ligger rundt utløseren.

Canon EOS R6 II virker på oss som en fornuftig oppgradering av en svært vellykket modell og resulterer i et kamera som bør kunne gjøre det meste meget godt.

Prisen blir omtrent som på EOS R6 da den ble lansert, 31 999,- for kamerahuset. Så må du legge på 4000 kroner hvis du vil ha den med RF 24-105mm f/4-7.1 STM, eller 14 400 hvis du vil ha den med RF24-105mm f/4L IS USM. Levering starter i månedsskiftet november/desember


Nytt portrettobjektiv
Samtidig med R6 II lanseres også Rf 135mm f/1.8L IS USM. Dette blir ekvivalenten til det legendariske EF 135mm f/2L USM, og Canon lover at dette blir enda bedre. Ikke bare har det større lysstyrke og bildestabilisator, men MTF-kurver tilsier at den optiske ytelsen skal være et godt hakk bedre.

Objektivet har fått R-systemets kontrollring som du kan bruke for å justere en verdi etter eget valg – dette kan settes i menyen på kameraet. Det er også en fokuslåsknapp, slik man ofte finner på lengre teleobjektiver.

Fokusmotoren er en nanoUSM-motor og blenderen består av 9 lameller for runde høylys ute av fokus.

Canon sier at bildetabilisatoren kompenserer for inntil 5,5 trinn, og sammen med stabilisatoren i de fleste R-kameraene, får du til sammen 8 trinn stabilisering. Det betyr at du i teorien skal kunne klare 2 sekunders eksponeringstid, noe som ville vært meget imponerende. Vi får se når objektivet dukker opp.

Objektivet kommer i salg i desember, og får en veiledende pris på 30 499,-

Ny blits
Til slutt i dag lanserer Canon også en ny blits, Speedlite EL-5 som er en rimeligere lillebror til EL-5. Den har samme brukergrensesnittet og samme batteripakke som El-1, og er den første blitsen som er spesialtilpasset Canons multifunksjonssko. Den støtter Canon LINK-systemet for fjernutløsning av blitser og kameraer og har innebygd led-lys som kan fungere som modelleringslys og autofokushjelp.

Prisen på EL-5 blir 6299 kroner, men kommer ikke i salg før i februar 2023.
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu