Fujifilm X-T5 er her

Ryktene har svirret en stund, og nå er den her. Mye er som forventet, men noen overraskelser fikk vi også.
Fujifilms X-T-serie har vært utrolig populær, helt siden X-T1 kom. Et retrodesign, svært høy bildekvalitet og en objektivserie ingen andre kan matche på APS-C er årsaken. Med Lanseringene av X-H2S og X-H2 tidligere i år, så veien åpen for en X-T5. Dette er den nye modellen:

X-T5
På grunn av X-H2 og X-H2S, som dekker video og som dekker behovene for de som ikke nødvendigvis skal ha det minst mulig, har Fujifilm gått tilbake til «røttene», og laget X-T5 mindre en de foregående modellene, og ikke stort større enn en X-T1. Den er likevel litt tyngre på grunn av bildestabilisator og større batteri. Vekten er på 557g med batteri. Det er 50g mindre enn X-T4. Selv med redusert størrelse har de fått på plass større og tydeligere knapper og hjul, og et bedre grep enn før.

Innmaten er mye den samme som i X-H2, med 40 megapiksler og X-Trans 5-prosessor. Det gir masse detaljer i bildene og en meget avansert autofokus.

Det som skiller X-T5 fra X-H2 er først og fremst design. X-T5 har beholdt den klassiske retro-designen som Fujifilm er kjent for. X-H2 har bedre grep, og moderne knapper og hjul. Det siste er nok raskere å endre på, og man kan gjøre flere forhåndsinnstillinger. Den klassiske er mer visuell og gir kanskje en annen inspirasjon.

Autofokus
Autofokusen er identisk med den som er på X-H2 og ganske kraftig forbedret fra X-T4, med både kraftigere prosessor, raskere utlesning, flere fokuspunkter og bedre algoritmer. Det bør bety at du fint kan bruke kameraet til en del sport og action, men har du ekstreme behov, er det X-H2S som gjelder.

Skjerm og søker
Det er særlig ett element som har vært mye diskutert rundt X-H2 og X-T3/4/5, nemlig skjermen. Der X-T2 og X-T3 hadde en tiltskjerm som kunne vippes opp og ned og ut, har X-T4 og X-H2 en flipskjerm som videobrukere særlig liker. Med X-T5 har Fujifilm gått tilbake til skjermen fra X-T3, med argumentet om at de som vil ha flipskjerm kan bruke X-H2.

Søkeren var, på de tidlige modellene, et av kameraets sterke sider, der de briljerte. Det er en god søker også i dette kameraet, med 0,8x forstørrelse. 100fps, veldig raskt skifte mellom skjermbilde og søker bilde og mange tilpasningsmuligheter. Men vi synes at oppløsningen på 3,69 millioner punker er ganske svakt i 2022. Sonys nyeste modell har nesten tre ganger dette.

Video
Dette er ikke først og fremst et videokamera. Skal du ha det, gå for X-H2S eller X-H2. Men du kan ta opp i 6,2K 30P eller 4K 60P i 4:2:2 10-bit. Noen av de heftigste innstillingene gir en crop på 1,14x-1,23x. Det er støtte for både ProRes raw og BlackMagic raw ut til ekstern opptaker, og en rekke andre nyttige og smarte løsninger. Men du har ikke 8K som på X-H2, det er bare microHDMI-port, du må kople en adapter i USB-utgangen for å få hodetelefonutgang og et par andre begrensninger. Likevel vil du være i stand til å lage meget gode videoer på X-T5, men jobber du med video, eller har det som hovedbruk av kameraet, ville vi valgt en annen modell. Fravær av 8K video gjør også at du ikke trenger CFexpress-kort, og det sparer deg for en del penger. Det er plass til to SD-kort, som før.

Det er ingen 30-minutters opptaksgrense, men under ekstreme temperaturforhold og høye datamengder, kan kameraet gå varmt hvis du filmer lange scener.

Batteri
Batteriet er det samme som på X-T4 og X-H2, NP-W235, men kameraet har blitt mer batterigjerrig, så du får flere bilder på en lading enn med X-T4. Offisielle tall er opp fra 600 til 740. Det går ikke an å sette batterigrep på kameraet, så hvis du trenger mer strøm enn dette, så kan kameraet drives fra en nødlader med USB-C. Du kan også lade batteriet med en slik, så du kan enkelt ha svært lang driftstid før du er tom for strøm.

Bildestabilisator
Bildestabilisatoren skal kunne kompensere for inntil 7 trinn (opp fra 6,5). Det er ikke best i klassen, men fullt på høyden med de aller fleste i dag. Fujifilm blir stadig bedre på å lage små stabilisatorer, og det er grunnen til at de har kunnet redusere størrelsen på kameraet såpass mye.

Når du filmer, vil du oppdage at stabilisatoren er jevnere enn tidligere, men mindre hakking når du starter og stopper panoreringer.

Fujifilms filosofi
Fujifilm har, fram til i år, lagd en rekke kameramodeller med stort sett samme innmat, men ulik ytre. I år har de gjort akkurat det motsatte med X-H2 og X-H2s, nemlig to kameraer med ulik innmat, men samme ytre. Det gjorde en del brukere litt usikre på hvor Fujifilm er på vei hen. Med Lanseringen av X-T5 viser de at de er tro mot den gamle filosofien om små kameraer med retrodesign og «gammeldags» brukergrensesnitt, samt modeller med ulike hus med omtrent like tekniske spesifikasjoner. Vi tror derfor at Fujifilm med denne lanseringen beroliger en stor gruppe bekymrede brukere, og gir dem noe de har ventet ganske lenge på.

Levering starter i slutten av november.
Veiledende pris er
X-T5 kamerahus: NOK 21 999
X-T5 i kit med XF18-55: NOK 25 999
X-T5 i kit med XF16-80: NOK 26 999


Nytt makroobjektiv
Fujifilm har allerede to makroobjektiver, men det ene, 60mm f/2.4, er ganske gammelt, tregt og gir ikke ekte 1:1, og det andre er ganske stort og kostbart.

Derfor lanserer de nå et nytt og kompakt makroobjektiv, XF 30mm f/2.8 R LM WR. Det veier bare 195g og er 6cm i diameter og under 7cm langt. Det gir maksimal forstørrelse på 1:1 med en fokusavstand på bare 1,2cm fra frontelementet. Man må med andre ord passe på at objektivet ikke skygger for motivet, og det er ikke noe vits å sette på mellomringer for å få større forstørrelse.

Men mange har savnet dette, så vi tror det kan bli meget vellykket.

Prisen er satt til 7499,- kroner, og levering skal starte i slutten av november.
 -
 -
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Audun S.
Skal garantert ha den.
Byttet min X-T3 i D500 for å få rask AF. Da det var bekreftet at X-T5 ville få 3-veis tiltskjerm som på X-T3, og at den ville få AF fra X-H2, fikk jeg tilbake trua på at Fuji fortsatt var noe for meg.
Jeg tror X-T linja også har plass til en X-T5s med «stacked sensor». Håper noe slikt også kommer.
3.11.2022
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu