Leica M11 Monochrom er lansert

Tradisjonen tro, Lanserer Leica en monochrom-versjon av sitt nyeste M-kamera. Hva skal man med et kamera som ikke kan ta fargebilder, tenker du kanskje?
Ok, det er lett å slå vitser om et kamera til 114 000 kroner (uten objektiv), som ikke engang kan ta fargebilder. Og gjør du det, er du antakelig heller ikke i målgruppa for dette nye kameraet. Men det er gode grunner til å ikke skulle få farger i kameraet, og når man ser at armbåndsur og joggesko går for høyere priser enn dette, er det kanskje ikke så eksepsjonelt allikevel. Mer om det lenger ned.

Leica har lenge lagd kameraer som ikke kan ta fargebilder. Monochrom-modellene deres registrerer kun lys, ikke farger. Det har noen opplagte ulemper, men også noen fordeler.

Ulempen er naturligvis at du ikke så lett får fargebilder fra det. Tar du svart-hvitt-bilder har du heller ingen fargeinformasjon som gjør at du kan justere på dette i etterkant, slik at du kan få mer dramatiske himler eller andre effekter. Skal du ha et spesielt utseende på bildene dine, må du gjøre det med fargefiltre når du tar bildet.

Og her kommer vi inn på fordelene. Måten du blir tvunget til å bruke kameraet, gjør at du ser verden på en annen måte enn med vanlige kameraer. Med kun svart-hvitt, trenger du ikke bry deg om farger. Lys og komposisjon blir mye viktigere.

Men kanskje mest vesentlig er at alle andre kameraer har et fargefilter foran bildebrikka, som tar bort både lys og detaljer. Fargene i hver enkelt piksel på et vanlig kamera er satt sammen av fargene fra de fire nærmeste pikslene. Det betyr at detaljer i klare fargeoverganger lett kan gro igjen eller gi litt rare artefakter. Dette slipper du med M11 Monochrom, da det ikke finnes noe fargefilter som kan gi slike uønskete effekter. Fargefilteret tar også bort lys, så du får minst ett stopp lavere støynivå på bildene.

Les om hvordan vi opplevde Leica Q2 Monochrom


Til sammen gjør dette at du kan få bilder med en dynamikk, detaljering og støynivå som ingen andre kameraer kan gi, og for mange er det verdt å ofre fargene for.

Kameraet ellers er stort sett som en vanlig Leica M11, med 60 megapiksler, rammesøker, en utsøkt bilde- og byggekvalitet og et smykke i seg selv. En forskjell er at internminnet er økt fra 64 til 256GB, så du sjelden trenger å bruke minnekort. Høyeste ISO-verdi er økt fra 50 000 på M11 til 200 000 på M11 Monochrom, og sier litt om hva du oppnår ved å fjerne fargefilteret.

Les mer om M11 her.

Prisen blir altså 114 000 kroner, eller ca. 10000 mer enn for standardutgaven.

Leica har også lansert et nytt Summilux-M 50mm f/1.4 ASPH i dag.


_______________________________________
Her finner du kameraet i nettbutikken.
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu