Retrokamera fra Nikon – skal de klare det denne gangen?

Nikon Z f er et godt forsøk på å gjenskape legendariske kameraer fra den analoge tida. Og denne gangen kan det se ut som de har fått veldig mye riktig.
Nikon har fra tidligere to digitale kameraer i retrostil som skulle appellere til de som likte analoge kameraer som for eksempel FM2. Det første, Nikon Df var for stort, og hadde litt rare kontroller, men har sin skare av fornøyde brukere. Det neste var Nikon Z Fc, som er et APS-C-kamera der følelsen ikke ble riktig – litt mye plast, kanskje.

Nå kan det se ut som Nikon har lært av tilbakemeldingene på disse, og lanserer i dag Z f, et fullformatkamera med 24 megapiksler som er større enn Fc, men bedre bygd med messing i noen av hjulene og en design som minner veldig om gamle dager. Det er også et lite display på toppen som viser blenderverdien.

En bryter på toppen lar deg skifte mellom video, fargebilder og svart-hvitt. Du kan predefinere noen profiler for disse, slik at du får det utseende på bildene som du ønsker.

Men selv om kameraet ser gammeldags ut, er det et fullt moderne kamera på innsiden, med det siste i bildebrikker og prosessor, teknologi fra Z6 II og Z9, berøringsskjerm som kan defineres til å gjøre det du trenger, og bare på de områdene av skjermen du ønsker.

Autofokus og motivgjenkjennig
Autofokusen er helt på høyde med de store, med motivgjenkjenning og med fokuspunkter som dekker større del av bildet enn selv Z9. Nikon sier at autofokusen skal fungere ned til -10 EV, som er så mørkt at du ikke kan se noe som helst. Det betyr at da du før skiftet til manuell fokus når det blir så mørkt at autofokusen ikke klarer mer, så kan du nå bruke autofokus når det er så mørkt at øynene ikke klarer mer. Nikon har fått til dette ved å lage autofokuspunkter som kan ta imot mer lys enn pikslene på brikka. På den måten kan de «overeksponere» fokuspunktene for å samle nok lys til at de fungerer. Det vil nok ikke bli veldig raskt, men i så svakt lys tar du antakelig ikke så korte eksponeringer heller.

En smart funksjon vi ikke har sett før er motivgjenkjenning i manuell fokus. Hvis du bruker gamle objektiver uten autofokus, kan kameraet fortsatt finne øyne og biler og fly og se når motivet er skarpt.

Tar du seriebilder, kan du ta 7,8 bilder i sekundet med full lysmåling og autofokus. Går du til 14 bps, mister du lysmåling etter det første bildet, og går du til 30 bps, får du heller ikke autofokus etter første bilde i serien. Du har også en pre-fetch-funksjon som tar bilder så lenge du halvtrykker utløseren, og lagrer bilder fra 1 sekund før du trykker utløseren helt ned. Veldig lurt når noe skjer så plutselig at du ikke rekker å reagere på det. Det kan også lagre i inntil 4 sekunder etter du har sluppet utløseren.

Stabilisator
Z f er utstyrt med Nikons VR (Vibration reduction). Den har her fått en ny funksjon, nemlig at den kan fokusere stabiliseringen på fokuspunktet. En vanlig stabilisator på bildebrikka stabiliserer jevnt over bra, men det går an å optimalisere dem for ett område på brikken. Nikon har koblet denne muligheten med fokuspunktet, slik at det som er i fokuspunktet stabiliseres bedre enn resten. Nikon oppgir at den stabiliserer inntil 8 trinn. I tillegg finnes er det en elektronisk stabilisator som fungerer bra på video for å gi et stødig bilde.

Stabilisatoren brukes også til å gi kameraet en piksel-shift-funksjon, der det kan ta flere bilder med minimal flytting av bildebrikka mellom hver, og gi et bilde med høyere oppløsning. Du kan ta mellom 4 og 32 bilder, som settes sammen i NX Studio i etterkant til et bilde på opptil 88 megapiksler og med full fargesampling på hver piksel. Du slipper også moiré og falske farger og mye støy.

Video
Du kan ta opp i 4K 30p 10-bit eller 4K 60p i slow motion. Går du ned til full HD, kan du få 120p. For å hindre overoppheting begrenser opptakstiden seg til 125 minutter i de fleste modi. Du kan sette lukkertiden helt fritt, blant annet for å matche flimrende lys. Du kan også endre lukkertid eller iso mens du filmer, hvis lyset endrer seg hyppig.

Det er også støtte før fokus peaking, sebrastriper, waveform, N-Log og mer. Den innebygde mikrofonen tar opp i 24-bit for høyere lydkvalitet uten bruk av ekstern mikrofon.

Kameraet er rettet mot de som savner FM2, hipstere, proffer som vil ha et enkelt og hyggelig kamera å ha med seg på fritida, kreative entusiaster og sikkert mange flere.

Vi har ikke sett, kjent på eller prøvd kameraet ennå, men det virker som dette blir det beste forsøket fra Nikon til nå på å gjenskape magien fra gamle dager.

Veiledende pris 31 990,-
Leveringen skal starte i Oktober 2023


Her finner du produktene i nettbutikken vår
Nikon Zf Kamerahus
Nikon Zf Kit m/24-70 f/4 S
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu